Neurolink doorbraak: verlamde man stuurt robotarmen aan met brein

Neurolink doorbraak: verlamde man stuurt robotarmen aan met brein

Vorig artikel Volgend artikel

Elon Musk werkt eraan met zijn bedrijf Neuralink, maar neurolinktechnologie is zeker niet een alleenrecht van de ondernemer. Zo is er een ander bedrijf dat succesvol is in neurolinkechnologie. Hierdoor kan een verlamde man zijn twee robotarmen aansturen met zijn brein.

Technologische doorbraak

Het is niet alleen een doorbraak in de medisch-technische wereld, het is ook een doorbraak voor de man zelf. Dertig jaar lang kon hij zichzelf niet voeden, maar door zijn brein te linken aan een computer kan hij zijn protheses besturen door alleen maar te denken aan wat hij ermee wil doen. Hij kan zelfs met mes en vork eten door een brein-machine-interface die in zijn hoofd is geïmplanteerd. Die computer zorgt dat de breinsignalen worden omgezet in bewegingen.

Het doet denken aan het aapje van Neuralink, Elon Musks paradepaardje: hij kon Pong spelen door alleen maar te denken aan waar hij wilde dat de joystick naartoe ging. Een bijzonder iets om te zien en een klein wonder. Technologie die er nu voor kan zorgen dat ook mensen met verlammingsproblematiek weer meer zelf kunnen. Hun zelfstandigheid terugwinnen is enorm belangrijk voor veel mensen en tech speelt hierbij een belangrijke rol. Neuralink test op dit moment nog niet op mensen, maar is dat wel binnenkort van plan.

Neurolink

Deze man is niet geholpen door Neuralink, maar door de knappe koppen van John Hopkins University. Ze deden meer dan vijftien jaar onderzoek en kregen daarvoor veel overheidssteun, om vervolgens hun innovatie ook daadwerkelijk in werking te zien. Het handige is bovendien dat de robotarmen zelflerend zijn. Dat betekent dat ze op een gegeven moment de ‘gedachtegang’ van hun eigenaar leren kennen en daardoor voorkeuren leert begrijpen. Zo kan hij steeds meer rekening houden met wat zijn eigenaar wil.

Hoewel dit onderzoek zeer succesvol is verlopen, zijn er wel verbeterpunten. De technologie is niet altijd even accuraat en timing is zeker bij eten erg lastig. Ook moet worden onderzocht in hoeverre de technologie blijft werken zoals het zou moeten. Zeker als het gaat om bijvoorbeeld je eten snijden, dan wil je dat dat mes netjes zijn ding doet op het bord in plaats van in de lucht gaat zweven en je potentieel verwondt.

Veiligheid

Maar dat is sowieso de grote hamvraag bij deze technologie: is het wel veilig genoeg om echt te gaan gebruiken? Wanneer robots onze gedachten kunnen lezen, kunnen er ook allerlei wapens worden gemaakt die werken via een neurolink. Dat zou levensgevaarlijk kunnen zijn, waardoor de ontwikkelingen op dit gebied enerzijds heel snel gaan, maar anderzijds nog veel werk nodig hebben aan de juridische kant.

In ieder geval zorgt het er tot nu toe voor dat iemand met zijn robotarmen weer kan eten zoals mensen met handen dat ook doen en dat is enorm positief voor de wetenschap, zeker als ze zo gemaakt kunnen worden dat het volledig veilig bruikbaar is.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...