Technology26.08.2020

​Elon Musk demonstreert vrijdag een echte Neuralink


Je kent Elon Musk natuurlijk van Tesla en van SpaceX, maar er is nog een andere tak van sport waarin de rijke techmogul actief is: robotica. Neuralink is daar een voorbeeld van: het is een apparaatje dat lijkt op een gehoorapparaat, maar dat bepaald niet zo werkt.

Tenminste, dat denken we. Het enige wat Musk zelf heeft losgelaten is dat zijn ietwat geheimzinnige bedrijf Neuralink een werkend ‘apparaat’ wil tonen. Het gaat waarschijnlijk om een apparaatje dat de technologie van het bedrijf connectie laat maken met een brein. Je zou mogelijk zelfs de neuronen in actie kunnen zien.

Neuralink

Neuralink is een neurotech bedrijf en houdt zich bezig met brain-machine interfaces. In het Nederlands noemen we dat meestal brain-computer interface (BCI). Hierbij worden hersensignalen gedigitaliseerd waarna een computer iets met die data kan. Zo kan je bijvoorbeeld een pijl op een scherm laten bewegen door het alleen maar te denken.

Klinkt als iets uit films, maar het bestaat echt. Tegelijkertijd is het ook volop in ontwikkeling. Zo ook binnen het bedrijf van Musk, die er heilig van overtuigd is dat BCI-apparatuur nodig is om als mens kunstmatige intelligentie voor te kunnen blijven. Nu is dat wel een heel extreem doel, vandaar dat in eerste instantie een manier om dichterbij dat doel te komen is om een apparaatje te implementeren waarmee je met je gedachten je telefoon of computer kunt bedienen.

Flexibele elektroden

Dat zou moeten kunnen door flexibele elektroden te gebruiken genaamd ‘draden’ (threads). Dunner dan een mensenhaar kunnen ze veel flexibeler worden ingezet dan de huidige elektroden. Neuralink wil het implanteren van zo’n BMI-apparaatje net zo simpel laten zijn als je ogen laten laseren, zodat het gemakkelijk en op grote schaal kan worden toegepast. Zo ver schijnt Neuralink echter nog niet te zijn en dat zal ook nog een paar jaar in beslag nemen.

De medische wereld zal waarschijnlijk een oogje in het zeil houden vrijdag, want die is sowieso wel geïnteresseerd in wat deze techcowboy allemaal van plan is. De ene helft waarschijnlijk vooral omdat men bang is dat er niet zorgvuldig genoeg te werk wordt gegaan, de andere helft omdat ontwikkelingen op het gebied van BCI innovatie kunnen gebruiken. Zeker voor mensen die bijvoorbeeld verlamd zijn zou deze technologie enorm levensveranderend kunnen zijn.

De demonstratie wordt gegeven in de nacht van vrijdag op zaterdag aanstaande (28 augustus) om exact twaalf uur ‘s nachts onze tijd.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Neurotechnologie

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Neuralink heeft succesvol een implantaat in een mens gezet, maar nu blijkt het toch tegen problemen aan te lopen met dat implantaat.

Technology09.05.2024

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Nadat hij vorige week al schaak speelde met zijn brein alleen, heeft hij nu ook een tweet de wereld ingeslingerd. De vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh is de wereldberoemde eerste mens met Neuralink-chip in zij...

Technology25.03.2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

Elon Musk is in zijn nopjes: de eerste Neuralink zit nu in een mens en die kan er ook meteen goed mee overweg. De ‘patiënt’ weet er een paar weken na plaatsing al een computermuis mee aan te sturen.

Technology21.02.2024

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy

“Stel je voor dat Stephan Hawking sneller kon communiceren dan een speedtyper of veilingmeester. Dat is het doel.” Elon Musk is in zijn nopjes. Neuralink, het ‘hersenchip’-bedrijf van de miljardair, heeft voor he...

Technology30.01.2024

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy

Call of Duty-maker wil games maken voor Neuralink

Bobby Kotick ziet het helemaal zitten. De grote man achter Activision Blizzard heeft gezegd dat hij graag games wil maken voor Neuralink. Dat betekent dat het weer op een heel andere manier moet gaan nadenken over gaming...

Technology11.10.2023

Call of Duty-maker wil games maken voor Neuralink

Neuralink wants you: zoekt testpersonen voor breinimplantaat

Je zou door alle communicatie rondom X/Twitter bijna vergeten dat Elon Musk aan het hoofd staat van meer bedrijven. We noemen een SpaceX, een Tesla, maar ook: Neuralink. Neuralink horen we niet heel vaak iets van, maar a...

Technology20.09.2023

Neuralink wants you: zoekt testpersonen voor breinimplantaat