​Elon Musk demonstreert vrijdag een echte Neuralink

​Elon Musk demonstreert vrijdag een echte Neuralink

Vorig artikel Volgend artikel

Je kent Elon Musk natuurlijk van Tesla en van SpaceX, maar er is nog een andere tak van sport waarin de rijke techmogul actief is: robotica. Neuralink is daar een voorbeeld van: het is een apparaatje dat lijkt op een gehoorapparaat, maar dat bepaald niet zo werkt.

Tenminste, dat denken we. Het enige wat Musk zelf heeft losgelaten is dat zijn ietwat geheimzinnige bedrijf Neuralink een werkend ‘apparaat’ wil tonen. Het gaat waarschijnlijk om een apparaatje dat de technologie van het bedrijf connectie laat maken met een brein. Je zou mogelijk zelfs de neuronen in actie kunnen zien.

Neuralink

Neuralink is een neurotech bedrijf en houdt zich bezig met brain-machine interfaces. In het Nederlands noemen we dat meestal brain-computer interface (BCI). Hierbij worden hersensignalen gedigitaliseerd waarna een computer iets met die data kan. Zo kan je bijvoorbeeld een pijl op een scherm laten bewegen door het alleen maar te denken.

Klinkt als iets uit films, maar het bestaat echt. Tegelijkertijd is het ook volop in ontwikkeling. Zo ook binnen het bedrijf van Musk, die er heilig van overtuigd is dat BCI-apparatuur nodig is om als mens kunstmatige intelligentie voor te kunnen blijven. Nu is dat wel een heel extreem doel, vandaar dat in eerste instantie een manier om dichterbij dat doel te komen is om een apparaatje te implementeren waarmee je met je gedachten je telefoon of computer kunt bedienen.

Flexibele elektroden

Dat zou moeten kunnen door flexibele elektroden te gebruiken genaamd ‘draden’ (threads). Dunner dan een mensenhaar kunnen ze veel flexibeler worden ingezet dan de huidige elektroden. Neuralink wil het implanteren van zo’n BMI-apparaatje net zo simpel laten zijn als je ogen laten laseren, zodat het gemakkelijk en op grote schaal kan worden toegepast. Zo ver schijnt Neuralink echter nog niet te zijn en dat zal ook nog een paar jaar in beslag nemen.

De medische wereld zal waarschijnlijk een oogje in het zeil houden vrijdag, want die is sowieso wel geïnteresseerd in wat deze techcowboy allemaal van plan is. De ene helft waarschijnlijk vooral omdat men bang is dat er niet zorgvuldig genoeg te werk wordt gegaan, de andere helft omdat ontwikkelingen op het gebied van BCI innovatie kunnen gebruiken. Zeker voor mensen die bijvoorbeeld verlamd zijn zou deze technologie enorm levensveranderend kunnen zijn.

De demonstratie wordt gegeven in de nacht van vrijdag op zaterdag aanstaande (28 augustus) om exact twaalf uur ‘s nachts onze tijd.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...