​Nederlandse startup DeWarmte komt met hybride warmtepomp

​Nederlandse startup DeWarmte komt met hybride warmtepomp

Vorig artikel Volgend artikel

De Delftse startup DeWarmte brengt een nieuw product uit. Het gaat om een hybride warmtepomp die geheel past binnen hun circulaire warmte-oplossing HeatCycle.

Warmtepomp AO

DeWarmte

De startup is in 2019 opgericht en heeft als doel om warmte te winnen uit afvalwater van woningen. De WarmtePomp AO moet helpen om huiseigenaren aan de duurzamere warmtebronnen te krijgen. Iets wat waarschijnlijk met de hoge energie- en gasprijzen op dit moment een goede timing is. Daarnaast komt er in 2026 een verbod op de gas-CV-ketel, waardoor mensen op zoek moeten naar een oplossing. De hybride warmtepomp wordt dan de norm.

De warmtepomp AO is een all-electric ready, hybride lucht-waterwarmtepomp die je makkelijk kunt installeren. Hij levert een gasbesparing op van gemiddeld 70 procent, meent de startup. Heb je daarnaast het HeatCycle-systeem in huis, dan heb je geen gasaansluiting meer nodig. Warmtepomp AO kan in de tuin of op een plat dak staan of worden gemonteerd aan een buitengevel. Hij is aangesloten op het dichtstbijzijnde radiatorcircuit en dat betekent dat er niet teveel leidingwerk hoeft te worden getrokken. Er kunnen vanaf een afstand updates worden gestuurd naar het systeem, dat de warmte onttrekt aan de buitenlucht en vervolgens inzet om het huis te verwarmen.

Spin-off van TU Delft

TU Delft-spinoff DeWarmte ontdekte dat afvalwater gemiddeld 27 graden is (bijvoorbeeld door douchen, wasmachines en vaatwassers) en vindt het zonde dat dit gewoon wordt weggegooid. Hierop is het een oplossing gaan ontwikkelen waardoor de warmte terug wordt geleverd aan de woning. Het afvalwater loopt nog steeds weg, maar pas als het koud is. Oprichters Sander Wapperom en Auke de Vries ontwikkelden de oplossing samen. Die HeatCycle is nu bij 100 mensen geïnstalleerd en de warmtepomp AO is bedoeld om mensen helemaal van het gas af te halen, of voor mensen die om technische redenen geen HeatCycle-systeem kunnen installeren.

“Na de succesvolle lancering van de HeatCycle vorig jaar hebben we door onze samenwerking met onze klanten veel ervaring opgedaan. We kwamen tot de conclusie dat we ook oplossingen willen bieden aan klanten zonder kruipruimte of kelder. Daarnaast willen we helemaal gasloos wonen als optie kunnen bieden. We willen impact hebben en duurzame warmte voor iedereen toegankelijk maken. Daar draagt de ‘Pomp AO’ direct aan bij”, aldus Sander Wapperom, mede-oprichter van DeWarmte.

Warmtepomp AO

WarmtePomp AO is geschikt voor 80 procent van de woningen in Nederland en heeft een energielabel A+++. De eerste installaties vinden plaats in november. Tof om te zien dat zulke innovatieve oplossingen gewoon in ons eigen land worden gemaakt. Oplossingen waar veel mensen oren naar hebben in een periode dat de energie- en gasrekeningen de pan uit schieten. En zeker met de winter voor de deur is die behoefte aan een warm huis alleen maar groter. Toch kun je de Warmtepomp AO nog niet zomaar bestellen: het is eerst aan een aantal earlybirds om de pomp geïnstalleerd te krijgen en in 2023 volgen dan andere klanten.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...