Technology16.08.2021

​Nog nooit hebben we een hetere maand gemeten dan augustus


De aarde warmt op. Niet iedereen is het eens over de redenen die erachter liggen, maar dat het klimaat verandert, moge duidelijk zijn. Nu is gebleken dat augustus 2021 de heetste maand ooit is op aarde. Tenminste: sinds wij dat 142 jaar geleden zijn gaan meten.

Hoewel we in Nederland te stellen hebben met een druilerige zomer waarin de zon zich niet genoeg laat zien, zien we in Turkije dat er bosbranden ontstaan en lachen Spanjaarden drukke toeristen in het 45 graden heette Sevilla uit. Het is nu al een extreem warme maand. Er wordt veel gespeculeerd over de reden van dit hete weer. Is het de klimaatverandering? Griekse officials zeggen van wel, maar is de reden hiervoor hoe wij met aarde omgaan, of heeft dit een natuurlijke oorzaak?

Heetste augustus ooit

De hitte in augustus staat niet op zich, want het vorige warmterecord werd slechts een maand ervoor gebroken door juli. Hoewel juli in 2016, 2019 en 2020 extreem heet was, wist 2021 het net aan te winnen. Je kunt je afvragen of we het winnen moeten noemen: het is overduidelijk een trend dat we steeds warmere weersomstandigheden zien. Dat heeft ook invloed op veel meer dan alleen de aanschaf van tuinsets: dieren moeten anders gaan leven, hebben soms ook veel moeite om te overleven en in sommige landen worden plotseling dieren gespot die daar normaal niet rondlopen.

Rick Spinrad van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de Verenigde Staten zegt: “In dit geval moeten we niet trots zijn op de eerste plaats. De nieuwe temperatuur benadrukt alleen maar het shockerende en verstorende pad dat klimaatverandering nu bewandeld met de aarde.”

Klimaatverandering

Die hitte heeft veel invloed in bijvoorbeeld gebieden die normaliter kouder zijn. Het is hier nog moeilijker om in één keer die omschakeling te maken naar de warmte. Vaak is het hier dat er grote bosbranden ontstaan, omdat ook de natuur er niet op ingericht is. Onderzoekers noemen de recente hittegolf in Zuid-West-Canada in juni ‘praktisch onmogelijk’ als er geen klimaatverandering gaande was.

Het is duidelijk dat er iets verandert op onze groen-blauwe planeet, maar we lijken inmiddels zo ver heen dat het moeilijk is om de verantwoordelijkheid voor het klimaat weer terug te geven aan moeder natuur. En daar lijkt ze haar ongenoegen over uit te spreken door extreem en gevaarlijk weer op ons af te sturen.

Fotocredits: Geralt

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein