De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Het goede weer zit er langzaam weer aan te komen, maar dat wil nog niet zeggen dat we met zijn allen niet meer hoeven te stoken. Je mag dan wel een slimme thermostaat hebben, maar dat helpt niet als je huis zo lek als een mandje is. Duurzaam omgaan met energie wordt steeds belangrijker en zorgen dat je niet te veel van die energie spendeert aan het warm stoken van je huis is daar een belangrijk onderdeel van. Zeker met ons klimaat in Nederland.
Waar komt de warmte vandaan?
Het hangt er natuurlijk helemaal van af wanneer je huis gebouwd is. Er van uitgaande dat je geen nieuw gebouwd huis hebt is het zaak om te kijken of je radiatoren nog allemaal in orde zijn. Die dingen gaan niet eeuwig mee en op een gegeven moment geven ze onvoldoende of onevenredig warmte af. Zo niet, moet je nieuwe radiatoren kopen.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de radiatoren te vervangen door vloerverwarming. Dat ziet er mooi uit, maar is wel een relatief dure grap (dan is het wel de moeite om bij een site als cvkoopjes.nl te checken voor deals). Als je toch al van plan was je vloer te vervangen is het nog tot daar aan toe, maar anders is dit geen optie die zich snel terugbetaalt. Wel op de lange termijn trouwens, maar dat heeft te maken met de toekomst.
Waar komt de energie vandaan?
Je moet er natuurlijk ook rekening mee gaan houden dat onze energievoorziening gaat veranderen. De volledige duurzame energievoorziening moet er pas in 2050 zijn, maar dat betekent wel dat je moet gaan nadenken over wat je bijvoorbeeld gaat doen met het verdwijnen van aardgas. Dat betekent namelijk dat je lage temperatuur-radiatoren moet gaan gebruiken, of gebruik moet maken van vloerverwarming (daar is het lange-termijn voordeel).
Daar heb je dan ook een warmtepomp voor nodig, en die is heel efficient qua stroomgebruik, maar wel ook erg duur om te kopen. Dat moet je dus wel weer flink gaan investeren, zeker als je nog geen zonnepanelen hebt. Die horen er namelijk wel gewoon bij, dus dat is dan nog eens extra investeren in nóg meer goedkope duurzame energie. Oh, en je moet zorgen dat je de volgende stap ook al hebt gedaan:
Hoe hou ik het warm?
Je huis isoleren is geen overbodige luxe, maar het is wel veel werk om te doen. Dingen als spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie zijn relatief goedkoop en ook vrij snel terugverdiend. Je kunt bij isoleren (spouwmuurisolatie daargelaten) ook relatief veel van het werk zelf doen en zo nog meer besparen. Moet je wel niet bang zijn om de handen uit de mouwen te steken natuurlijk!
Er zijn zo nog veel meer mogelijkheden om het warmteverlies in je huis te beperken, maar uiteindelijk is het een combinatie van factoren die er voor zorgt dat je huis op temperatuur blijft. Je moet ook rekening houden met de mate waarin je huis geventileerd blijft nadat je alles hebt geïsoleerd, je mag niet vergeten dat je deuren en ramen (zeker bij oudere huizen) ook een belangrijk onderdeel vormen van je temperatuurmanagement. Veel om over na te denken dus, maar het goede nieuws is: alle kleine beetjes helpen als je duurzamer wilt worden!
[Afbeeldingen © Szasz-Fabian Erika – Adobe Stock]
Verder lezen over Duurzaamheid
Technology11.12.2024
Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt
Lifestyle09.12.2024
De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom
Mobile02.12.2024
Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is
Automotive25.11.2024
Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in
Automotive20.11.2024
COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden
Nieuws16.11.2024
Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling
DC Business14.11.2024
Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda
voor groei, innovatie en duurzaamheidAdvertising06.11.2024