Lifestyle21.07.2017

Vijf tips uit het Enexis huis om energie en geld te besparen


Energie besparen is altijd goed. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee en goed voor de planeet. Enexis Groep heeft dat als energieleverancier maar donders goed in de gaten en wil consumenten proberen te overtuigen van het nut van slim omgaan met energie.

Om dat te doen hebben ze een tijdje geleden het Enexis Huis Limburg in Maastricht geopend. Het zijn dienstwoningen bij een oud schakelstation die volledig zijn omgebouwd naar één energiezuinig huis dat gratis te bezoeken is. Daar zie je niet alleen maar hoe het er uit ziet als alles zo slim mogelijk is gedaan, maar krijg je ook allerlei tips om zelf iets te doen.

Duurzaam wonen klinkt altijd leuk, maar is vaak gedoe. Daarom heeft Enexis in het huis ook verschillende soorten tips voor ons als bewoners bedacht zodat je zelfs in een hele korte tijd iets kunt doen dat helpt. Je moet eigenlijk zelf even langsgaan om de dingen te vinden die het beste bij jouw huis passen, maar we hebben er een aantal al voor je op een rij gezet.

BW170425032-4LR2024
BW170425032-4LR2024

1. Radiatorfolie: makkelijk verdiend

We beginnen heel simpel. Radiatorfolie plak je achter je radiator en zo gaat de warmte niet je muur in, maar je kamer in. Afhankelijk van of je radiatoren voor een buitenmuur, spouwmuur of glas staan bespaar je met één keer plakken tussen de 20 en 25 euro per jaar per vierkante meter folie.

Die folie kost maar een paar euro per vierkante meter, dus speel je na het eerste half jaar al kiet en daarna is het kassa! Bonus: het is niet eens heel veel werk en er is inmiddels al folie die je direct op de achterkant kunt plakken zodat het niet eens opvalt.

BW170620021LR
BW170620021LR

2. Naden en kieren dichten: snel gedaan, groot verschil

Tochtstrips zijn niet sexy. Maar ze werken wel heel goed. Je kunt je huis natuurlijk serieus gaan isoleren met vloer- en spouwmuurisolatie, maar dat is al meteen een flinke stap. Is trouwens ook binnen een maand te regelen, als je dat zou willen, maar dan zijn de kosten wel een stuk hoger.

Vloer- of spouwmuurisolatie kost (per stuk) al snel 2000 euro en dat is wel een forse investering. Weliswaar met super resultaat, maar je kunt ook simpeler beginnen. Tochtstrips dus. Of een brievenbus-borstel. Allemaal simpele dingen die je binnen een half uur bij de bouwmarkt hebt gehaald en met niet veel meer tijd geplaatst hebt.

Als je dat doet, moet je vooral met de tochtstrips wel uitkijken dat je niet alles helemaal dichtzet. Een huis moet kunnen ademen, anders krijg je ook ellende. De investering is wel maar een tiende van het echte werk en het betaalt zich binnen een paar jaar terug.

BW170620015LR
BW170620015LR

3. Thermostaatkranen: elke kamer apart geregeld

Verwarming is een heikel punt bij het besparen van energie. Er van uit gaande dat je die energie niet goedkoper kunt opwekken (komen we zo op) moet je zorgen dat er minder uit gaat. Hoe minder die verwarming hoeft te stoken, hoe beter. Thermostaatkranen zijn een heel sterk wapen in die strijd, en nog goedkoop ook met een gemiddelde prijs van een tientje per stuk.

Althans, als je zelf handig genoeg bent om ze op je verwarming te zetten. Bij een nieuwe installatie kost het niks extra, maar als je al bestaande radiatoren hebt moet iemand anders de oude kranen vervangen en dat kost natuurlijk wel wat. Met twee linkerhanden wordt het dus iets duurder!

Die dingen zijn echter ideaal om de temperatuur in specifieke kamers (behalve de kamer waar je thermostaat staat natuurlijk) op peil te houden. Je kunt ze instellen om minder te stoken, of dat ze alleen aangaan als de temperatuur onder de 5 of 10 graden gaat. Ideaal voor slaapkamers, garages of andere ruimtes die los staan van de rest van het huis.

BW170619004LR
BW170619004LR

4. Je dak isoleren: kan prima zelf

Dit is al iets spannender qua investering (je bent toch vermoedelijk tegen de 1000 euro kwijt tegen de tijd dat je klaar bent) maar het grote voordeel van het isoleren van een (schuin) dak is dat je het prima zelf kunt doen. Heb je een plat dak, heb je pech: dat moet namelijk aan de bovenkant gebeuren en dat kun je beter professionals laten opknappen.

Heb je een zolder, dan kun je zowel aan de binnenkant isoleren, maar als je zolder eigenlijk alleen maar als opslag wordt gebruikt en je een luik hebt om ‘m af te sluiten kun je nóg goedkoper ook de zoldervloer isoleren. Wel alleen doen als je zeker weet dat je ‘m niet later gaat ombouwen, dan kun je beter meteen het dak zelf isoleren. Als je een open verbinding hebt naar zolder heb je er ook helemaal niks aan, trouwens.

Dit is iets wat het nuttigste is bij woningen van voor 1990 en zeker bij alles van voor 1975. De besparingen zijn enorm (rond de 600 euro per jaar), je huis wordt er meer waard van en het is in alle jaargetijden beter om op zolder te zijn. Zeker als je het zelf kunt doen heel snel terugverdiend!

BW170424031-54LR2024
BW170424031-54LR2024

5. Je verbruik temperen

Het is misschien de flauwste van de tips, toegegeven, maar het is wel zo: wat je niet opmaakt hoef je niet te betalen of op te wekken. Vermoedelijk realiseer je je vaak niet eens dat je stroom of warmte aan het weggooien bent omdat je er niet bij stil staat.

Telefoons die hele dagen in de lader hangen, computers die aan blijven staan, alles op standby terwijl dat niet hoeft: allemaal dingen die stukje bij beetje je stroomrekening naar een steeds hoger niveau tillen. Een gemiddeld drie- of vierpersoons huishouden gebruikt rond de 4000 kWh per jaar, dus als je daar op of zelfs boven zit valt er zeker nog wat te winnen.

Datzelfde geldt voor gas, al is de steeds klimmende temperatuur een automatische spaarpost. Ik kan het weten: mijn verbruik is omlaag gegaan in de laatste paar jaar terwijl ik nog steeds asociaal lang douche in de winter, om van het stoken maar te zwijgen. Maar toch: waar je niet bent, moet je niet stoken.

BW170620015LR
BW170620015LR

Zie het zo: elke euro die je bespaart door hem niet uit te geven zou je net zo makkelijk kunnen terugstoppen in het beter maken van je huis met één van de genoemde fixes of een van de tientallen andere die je in het Enexis Huis kunt gaan checken in Maastricht. De besparingen blijven zich zo opstapelen, dus met een beetje beleid heb je maar één goede investering nodig om de bal te laten rollen.

Als je eenmaal hebt gezien hoe makkelijk het is om iets te doen, is het lastig om niet meteen te willen beginnen. Het rendement van al deze investeringen is beduidend beter dan wat je op de bank krijgt voor je spaargeld, dus waarom niet?

[Afbeeldingen © Enexis]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Duurzaam

Renault Master H2-Tech duurzame mobiliteit op waterstof

Waterstofvoertuigen hebben een groot voordeel: ze kunnen snel worden getankt, vaak binnen vijf minuten, en bieden een aanzienlijk rijbereik, vergelijkbaar met traditionele dieselvoertuigen.

DC Business17.09.2024

Renault Master H2-Tech duurzame mobiliteit op waterstof

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Wist je dat het de Week tegen Voedselverspilling is? Ook jij kunt waarschijnlijk iets doen om minder voedsel -en geld- te verspillen.

Gadgets12.09.2024

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
5 cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen

Een cadeau voor iemand kopen kan een grote uitdaging zijn. Misschien is iemand helemaal duurzaam en vallen daardoor veel cadeautjes af, of heb je te maken met een religie waardoor de standaard fles drank die je altijd meeneemt naar een feestje niet geschikt is. Er zijn cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen. Dit zijn ze.

Lifestyle04.09.2024

5 cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

De Nederlandse consument geeft steeds meer geld uit online, maar ook steeds meer waarde aan duurzaamheid. Er is alleen wel werk aan de winkel voor webwinkels. Uit onderzoek van Thuiswinkel.org  blijkt namelijk dat consumenten niet voldoende zijn geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen. Daarnaast wordt de impact van het gedrag van consumenten ook nog vaak onderschat.

Online04.09.2024

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon

Fairphone kondigt vandaag de lancering aan van een nieuwe versie van de Fairphone 5. Dit nieuwe model is verkrijgbaar met 6GB RAM en 128GB intern geheugen en komt in twee kleuren: mosgroen en matzwart. De prijs begint vanaf €549, dat is dus 24% lager dan de originele 8GB-versie bij lancering.

Mobile04.09.2024

Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon

Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger

Schone lucht in huis, het is iets waar we niet vaak bij stilstaan. Toch is het wel degelijk belangrijk. Met al die regen van het afgelopen jaar is de luchtvochtigheid in huis vaak niet op orde. Iets dat je zelf niet in de gaten hebt maar pas zult merken als je een luchtreiniger in huis hebt.

Gadgets15.08.2024

Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger