Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Sinds dinsdag 25 juni worden er voor de eerste keer in Nederland bestaande appartementen verwarmd op 100% waterstof. Een mijlpaal die meteen gevierd werd met het ‘Waterstof Werkt’ evenement. De proef is een voortzetting van het bestaande Power2Gas project in Rozenburg. In deze plaats staan dus ook de appartementen die op waterstof worden verwarmd. Bij het Power2Gas project wordt lokaal waterstof geproduceerd met groene stroom en via een gasnet van Stedin getransporteerd naar het ketelhuis van een appartementencomplex. Daar hangen dan weer drie ketels die een deel van het complex verwarmen.
Primeur in Nederland
Dit is de eerste keer dat huizen in Nederland verwarmd worden met HR-ketels op pure waterstof. Deze technologie kan zelfs bijdragen aan de gestelde klimaatdoelstellingen omdat er geen CO2 vrijkomt bij de verbranding van waterstofgas. De appartementen in Rozenburg, gemeente Rotterdam, dienen als test, want grote toepassing van waterstof moet nog verder onderzocht worden. De netbeheerders pleiten ervoor om het gebruik van waterstof breder uit te testen in de industrie en binnen pilots zoals bij deze appartementencomplexen.
Rotterdam een van de grootste waterstofproducenten van Europa
Rotterdam is nu al een van de grootste waterstofproducenten van Europa. Het wordt veel toegepast in de petrochemische industrie. De gemeente ziet dan ook veel kansen voor grootschalige toepassing in de industrie. Voor woonhuizen kan het op kleinere schaal toegepast worden. En bij moeilijk te isoleren woningen in het buitengebied kan waterstof een uitkomst zijn.
We schreven eerder al dit artikel over waterstof als alternatief voor aardgas. Een hoogleraar vertelde toen dat, om waterstof veel groter in te zetten, een enorme systeemomslag nodig is. Daarvoor moet een nationale aanpak worden ontwikkeld. Het initiatief in Rozenburg is pas een begin. Er is veel aandacht voor het project en de uitkomsten van de pilot zullen gebruikt worden om te kijken naar meer mogelijkheden om waterstof toe te passen.
Verder lezen over Duurzaam
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Nieuws08.10.2024
Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Nieuws24.09.2024
Energie-armoede is aanzienlijk minder met duurzamer huis
Nieuws23.09.2024
Van plastic afkomen? We maken er gewoon gas van
Mobile23.09.2024