Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
In december werd de Lunar Flashlight missie van NASA’s Jet Propulsion Lab (JPL) gelanceerd. Nu, vijf maanden later, moet het JPL helaas melden dat de missie mislukt is. De onderzoeksatelliet, CubeSat, die in een baan rond de maan gebracht zou worden, is en zal daar nooit arriveren. CubeSat moest op zoek gaan naar (restanten van) oppervlakte-ijs in kraters waar de zon nooit schijnt, in de buurt van de zuidpool van de Maan.
Voor de aandrijving van de satelliet hadden JPL en NASA gekozen voor een bijzonder innovatieve oplossing. Een van de motoren was namelijk niet groter dan een reiskoffer. En, met het oog op toekomstige ‘groene’ ruimtemissies, die motor werd aangedreven door eco-brandstof. Helaas bleek na vijf maanden dat de motor van de CubeSat niet genoeg stuwkracht meer leverde om het doel, een baan rond de maan, te bereiken.
CubeSat gaat nu naar de zon
NASA weet (nog) niet precies waarom de missie mislukt is, maar vermoed wordt dat het brandstofsysteem vervuild raakte met metaaldeeltjes waardoor stuwkracht verloren ging. NASA en JPL hebben nog geprobeerd het probleem te omzeilen. Zo werd een nieuwe koers, met een baan dichter bij de maan, maar met minder flyby’s, berekend. Ook werd op verschillende manieren geprobeerd het vervuilde brandstofsysteem schoon te ‘blazen’, maar uiteindelijk moest toch de handdoek in de ring gegooid worden.
CubeSat is inmiddels al aan zijn terugreis begonnen en zal vandaag, 17 mei, op 65.000 kilometer van de Aarde passeren. Daarna gaat hij richting de zon. In de tussentijd denken NASA en JPL na over eventuele andere missiedoelen voor de satelliet. Het niet voldoende stuwkracht genereren voor een baan rond de maan, betekent dus niet dat de satelliet ook meteen als verloren beschouwd moet worden.
Gedeeltelijk succes
Ondanks het mislukken van de primaire missie, zijn NASA en JPL toch tevreden over de resultaten van enkele experimentele technieken die tijdens deze missie voor het eerst in de ruimte getest konden worden.
Hoewel de kleinste raketmotor uiteindelijk zijn werk niet kon voltooien, heeft hij wél gefunctioneerd. Dat geldt ook voor een bijzonder energiezuinige computer die met deze CubeSat voor het eerst in de ruimte gebruikt is.
Verder lezen over NASA
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology13.08.2024
NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen
Technology18.07.2024
NASA stopt met rover om water op de maan te vinden: ding half af
Technology01.07.2024
NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten
Technology29.06.2024
NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten
Technology24.06.2024
Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS
Technology17.06.2024
NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder
Verder lezen over Space
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology21.08.2024
ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden
Technology13.08.2024
NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen
Technology09.08.2024
Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars
Is de planeet dan bewoonbaar?Technology06.08.2024