NASA: de bemande maanmissie gaat november 2024 door

NASA: de bemande maanmissie gaat november 2024 door

Vorig artikel Volgend artikel

Natuurlijk is het nooit 100 procent zeker: het weer heeft er nu eenmaal ook mee te maken, maar wat alle andere ingrediënten voor een maanmissie betreft is NASA er helemaal klaar voor. November 2024 gaat de bemande missie rond de maan door.

Artemis II

Let op: rond de maan. Dit is nog niet de Artemis III-missie waarbij er mensen OP de maan worden gezet. Dit is Artemis II, de opvolger van het uiteindelijk succesvolle Artemis I waarbij er mensen rond de maan vliegen. In een online update benadrukte de ruimtevaartorganisatie nog maar een keertje dat er niet wordt geland tijdens die missie. Dat is op zich ook logisch: het ruimtevaartuig waarmee wordt gevlogen is niet in staat om te landen op de maan, daar moet weer een ander ruimtevaartuig voor worden ingezet. Die stap skippen betekent dus dat er alleen een rondje om de maan wordt gevlogen.

Dat klinkt een beetje ‘been there done that’, maar dat is het niet per se. Er wordt nu weer met heel andere vaartuigen gewerkt, maar ook met andere ruimtepakken en in een heel andere tijd. Een tijd waarin we veel betere verbindingen hebben met astronauten, waardoor we veel meer kunnen meekijken. Er was juist omdat de eerste Artemis-missie vaak is uitgesteld wat angst dat ook de tweede Artemis hetzelfde lot zou treffen. Dat kan nog steeds: als er toch iets stuk is aan het vaartuig, of het weer is niet goed, dan kan zo’n lancering veelvuldig worden uitgesteld. Dat hebben we immers ook bij Artemis-missie numero 1 gezien.

Space Launch System

Echter is het wel goed nieuws dat NASA nu al weet dat het nog goed op schema loopt. Dat betekent dus dat het gigantische Space Launch System zichzelf goed heeft bewezen, al wisten we natuurlijk al na de eerste succesvolle Artemis-missie. Het schijnt zelfs de verwachtingen te hebben overtroffen. Alleen Orion zelf heeft nog wat werk nodig, want zijn hitteschild heeft de lancering wat minder goed doorstaan. Hierdoor verbrandde er meer onderdelen dan de bedoeling was. Het is dus niet zo dat NASA nu achterover kan hangen, er moet wel degelijk nog wat gebeuren om te zorgen dat de astronauten hun reis naar de maan veilig en wel kunnen maken.

Artemis II houdt in dat vier astronauten op een achtdaagse missie naar de maan gaan. Het duurt nog lang voor het november 2024 is, maar in ieder geval staat alles in de startblokken.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...