Artemis I: zo kijk je vanmiddag naar de lancering

Artemis I: zo kijk je vanmiddag naar de lancering

Fijne MAANdag!

Vorig artikel Volgend artikel

Vandaag is het na lang wachten en vele generale repetities toch echt zo ver: Artemis I gaat de lucht in. Op dit moment wordt het gevaarte vast volgetankt: een proces dat diverse uren in beslag neemt. Het is de bedoeling dat de raket vervolgens om half 3 Nederlandse tijd vertrekt. De hype rondom de lancering is groot.

Artemis I

Dat die hype zo groot is, heeft ermee te maken dat Artemis I het voorwerk zal doen voor Artemis II en Artemis III, waarvan vooral die laatste interessant is. Dat is namelijk de missie waarbij diverse astronauten van verschillende komaf naar de maan gaan. Dan wordt er geschiedenis geschreven, want dan zet NASA voor het eerst een zwarte mens op de maan. Plus: ook voor het eerst een vrouw. De twaalf geluksvogels die ooit voet hebben gezet op die witte bol die we ‘s nachts zien als we naar de hemel kijken, waren allemaal mannen.

Artemis III is heel belangrijk, maar Artemis I markeert een essentieel begin van een maanmissie die ons veel moet gaan brengen. Artemis I wordt met het meer dan 100 meter hoge Space Launch System de ruimte ingeschoten, om vervolgens 42 dagen weg te blijven. Het is het moment waarop dat nieuwe lanceersysteem wordt getest, evenals de Orion-capsule, die uiteindelijk astronauten moet meenemen. Erg spannend, want het zijn dure apparaten: NASA steekt in het Artemis-project ongeveer 93 miljard dollar.

NASA TV

Kortom, die lancering wil je zien. Die brute kracht die vrijkomt, de spanning van of het wel goed gaat en natuurlijk die hoop dat die Orion-capsule zijn werk doet en daadwerkelijk mensen kan meenemen. Gelukkig kun je het ook meekijken, want op NASA TV wordt de lancering live uitgezonden. Dit kun je op YouTube kijken en daar kun je nu al mee beginnen: onderaan dit artikel vind je de livestream, waarin onder andere beroemdheden als Jack Black en Chris Evans voorbijkomen.

Je zal vandaag trouwens niet zien dat Orion de maan al bereikt. Eerst vliegt hij volledig om de aarde, dan gaat hij richting de baan rond de maan, waar hij waarschijnlijk één tot twee weken mee bezig is. Hij zal foto’s maken van de maan en uiteraard een heleboel data verzamelen om de volgende Artemis-missies zo veilig mogelijk te kunnen laten verlopen.

Fijne MAANdag!

Mocht het door het weer toch worden afgeblazen vandaag, dan is de lancering vrijdag 2 september. Collega Ron is vandaag aanwezig bij de lanceringfestiviteiten op de Space Expo in Noordwijk, dus later meer over deze bijzondere lancering. Tot die tijd kun je zelf kijken onderaan dit artikel. Dat het maar een mooie MAANdag mag worden!

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...