Levering Boeing 787 Dreamliner wederom stopgezet

Levering Boeing 787 Dreamliner wederom stopgezet

Vorig artikel Volgend artikel

Je kunt niet ontkennen dat Boeing e afgelopen jaren nogal wat problemen kende met de ontwikkeling, certificatie, productie en daardoor ook de levering van nieuwe toestellen. De rampzalige ‘bugs’ van de 737 Max liggen nog vers in het geheugen, maar ook de reis van de 787 Dreamliner verliep bepaald niet zonder horten en stoten. Enkele maanden geleden leken die problemen verleden tijd. Tot deze week. Boeing heeft opnieuw moeten besluiten de levering van nieuwe Dreamliners stop te zetten.

Fout bij de analyse van een drukschot

Het nieuwe probleem werd ontdekt in de documentatie van de certificering van een onderdeel van de romp. Tijdens dat proces is een fout gemaakt bij de analyse van dat onderdeel. Het betreft het zogenoemde voorwaartse drukschot.

Boeing heeft inmiddels wel geleerd dat het dit soort fouten niet meer moet proberen op te lossen zonder medeweten van de autoriteiten. Daarom besloot de vliegtuigbouwer, nadat de fout ontdekt werd, hier meteen melding van te maken bij de Federal Aviation Administration en de levering van nieuwe 787 Dreamliners stop te zetten.

Het probleem betreft vooralsnog een ‘documentatiefout’ en volgens Boeing levert dat geen gevaar voor de toestellen die al geleverd, en in dienst, zijn. De fabrikant denkt ook niet dat de nieuwe leveringsstop een negatieve invloed zal hebben op de geplande leveringen van de 787 Dreamliner die voor dit jaar op de planning staan.

787-Flying
Hoe lang de leveringsstop van de 787 Dreamliner gaat duren, is nog niet bekend.

Leverancier bekent nog geen schuld

De betreffende leverancier van het onderdeel, Spirit Aerosystems, is uiteraard ook op de hoogte, maar stelt dat het nog te vroeg is om nu al te concluderen dat de fout door hen gemaakt is.

"Op basis van de informatie die we momenteel hebben en onze interacties met Boeing tot nu toe, denken we dat het te vroeg is om te beweren dat er een 'analysefout' door Spirit gemaakt is", aldus het bedrijf in een verklaring.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...