Technology12.09.2024

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee


Hebben we er op het land last van, dan bouwen we het toch gewoon in zee? We doen het met onder andere windmolens en de volgende tak van sport die aan de beurt is, dat is de wereld van datacenters. Die wil de startup NetworkOcean diep in de zee bouwen. 

Datacenters

Er is veel spanning en conflict als het gaat om datacenters. Ze zouden wel banen genereren, maar vaak worden er engineers uit allerlei landen ingevlogen om die banen te doen. De regio waar het datacenter staat zou er daardoor toch minder aan hebben dan soms wordt beloofd. Daarnaast wordt er vaak beloofd dat de gegenereerde warmte wordt afgegeven aan huishoudens eromheen, maar blijkt dat ook niet altijd te gebeuren. Datacenters zien er niet heel mooi uit (van de buitenkant dan) en al met al zitten veel regio’s er in dat opzicht niet op te wachten. We weten allemaal het gedoe rond het datacenter in Zeewolde nog.

Eigenlijk is het heel logisch dat we datacenters naar de zee verplaatsen: ze verbruiken namelijk enorm veel water. Ideaal dus om ze in het water te plaatsen. Immers is de zee ook een plek waar elektriciteit kan worden opgewekt, al is dat op veel plekken nog in de experimentele fase. In ieder geval moet er een plan worden gemaakt voor datacenters, want op het land blijken ze zo snel te groeien dat het niet gezond is. 

NetworkOcean

Sam Mendel en Eric Kim zijn daarom begonnen met NetworkOcean: een startup die een capsule met GPU-servers in de baai van San Francisco wil laten zakken om daar datacenters in zee te maken. De startup is van plan om zo computerinfrastructuur te maken die nog decennia meegaat. De cloud wordt dus in de zee gezonken, om het even oneerbiedig te zeggen. Je zou denken dat dit heel slecht is voor het leven aldaar, maar het blijkt ook met voordelen te komen. De oprichters denken in ieder geval dat de stijgende temperatuur van de zee, die desastreuze gevolgen voor de aarde heeft, kan worden vertraagd door zeewater de capsule te laten koelen en minder stroom te verbruiken. 

Het idee is dat een tank met warme servers wordt omgeven door water en dat ze daarmee op natuurlijke wijze worden gekoeld, waardoor flinke airconditioners niet nodig zijn. De capsule zou 0,5 megawatt zijn en vooral kunstmatige intelligentie worden ingezet, mede dankzij H100s, Nvidia GPU’s die erg populair zijn. Helemaal origineel is NetworkOcean er ook weer niet mee: Microsoft testte bij Californië en Schotland eenzelfde soort idee en kwam tot de conclusie dat het logistiek, economisch en milieutechnisch goed zou zijn. Echter is het laatste wat we ervan hoorden in 2020 en is er geen opvolging aan gegeven. Daarentegen is er ook Subsea Cloud dat al 13,500 computerservers in Azië in de oceaan heeft draaien om AI en gaming te ondersteunen. 

Datacenters in zee

Klinkt goed, maar er zijn ook mensen die er wat minder over te spreken zijn. Het brakke water van de baai van San Francisco zou door de capsule van NetworkOcean juist verstoord kunnen worden: als er maar een beetje hitte van het mini-datacenter komt, dan kan er al een enorme toename zijn in giftige algen die levensbedreigend zijn voor leven in het water. Wired laat weten dat ook de overheid in San Francisco niet zo te spreken is over hoe NetworkOcean te werk gaat: zonder vergunningen heeft het al tests gedaan met zijn onderwaterdatacenter. 

Uiteindelijk is dat ook misschien wel waarom die onderwaterdatacentra toch niet zo’n goed idee blijken. Het is heel moeilijk om er vergunningen voor te krijgen, mede omdat wetten vaak zijn gebaseerd op oude informatie. NetworkOcean heeft in ieder geval besloten om een eigen stukje van de baai te gebruiken om hun onderwatercapsule een uur onderwater te testen. Echter, het bedrijf denkt dat het een privé-stukje is waarvoor geen vergunning nodig is, terwijl de overheid daar waarschijnlijk anders over denkt. Het laatste woord is hier dus zeker niet over gezegd, maar een bedrijf als NetworkOcean kan altijd nog uitwijken naar locaties die wat milder zijn om hun tests te doen. Of dat uiteindelijk echter moeder aarde zal helpen of juist niet, dat moet nog worden bepaald.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Big Data

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Als een van de eerste overheidsorganisaties heeft de provincie Noord-Brabant SAP S/4HANA naar de cloud gemigreerd met behulp van RISE with SAP en SAP-partner Ctac. Deze stap maakt informatie nog sneller beschikbaar voor het uitvoeren van kerntaken, waardoor de provincie efficiënter en sneller antwoorden kan vinden op cruciale vragen.

Technology04.07.2024

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Informatie nog sneller beschikbaar
Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online

Het zal niemand ontgaan dat we met zijn allen opnieuw naar de stembus moeten gaan. De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 22 november 2023. De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 17 maart 2021. To...

Technology25.10.2023

Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online

KNMI moderniseert datastrategie met AWS

Het KNMI heeft een nieuwe, moderne datastrategie geïmplementeerd met behulp van Amazon Web Services (AWS). Daarmee past het meteorologische instituut de mindset en processen van een datagedreven organisatie toe. Behalve...

Technology11.05.2023

KNMI moderniseert datastrategie met AWS

Voor betere detectie en classificatie van seismische activiteit
Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items

Wikipedia kennen we allemaal. Wikidata is wat minder bekend. Dit 'zusje' van Wikipedia heeft afgelopen week de mijlpaal van 100 miljoen items bereikt. Tien jaar geleden begon Wikidata als centrale opslagplaats voor gest...

Online21.10.2022

Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items

8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten

De Big Data Expo is helaas afgelopen, maar je kunt nu alvast 13 en 14 september 2023 in je agenda noteren. Dan vindt in de Jaarbeurs namelijk de Big Data Expo 2023 plaats. Nieuwsgierig wat je daar zoal kunt verwachten? D...

Marketing20.09.2022

8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten

​Big Data Expo: veelzijdig evenement dat iedereen aangaat

Of je nu een account neemt bij Adobe omdat je wil kunnen Photoshoppen of dat je je fulltime bezighoudt met de veiligheid van de data van duizenden klanten: data gaat iedereen aan. Dat is ook te merken tijdens de Big Data...

Technology14.09.2022

​Big Data Expo: veelzijdig evenement dat iedereen aangaat

​Volgende week: van Big Data naar Big Mac op de Big Data Expo

Volgende week woensdag en donderdag vindt de Big Data Expo samen. Alles wat je altijd al wilde weten over data, zoals het verwerken, beheren, maar vooral inzetten om belangrijke beslissingen te nemen in je bedrijf, vind...

Events09.09.2022

​Volgende week: van Big Data naar Big Mac op de Big Data Expo

Verder lezen over Wetenschap

Waarom goede tattoos steeds duurder worden

Heb je tatoeages? Als je antwoord ja is, dan is de volgende vraag: weet je wel wat je in je lichaam hebt laten prikken?

Nieuws03.10.2024

Waarom goede tattoos steeds duurder worden

Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family

Robots hebben vaak handen die gewoon aan hun arm zitten: handig met alle elektriciteitsdraden natuurlijk. Een nieuwe robot doet het helemaal anders: hallo Thing!

Technology30.09.2024

Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family

Robot met losse handjes
Hoe oceanische lithosfeer en mariene sedimenten op continenten beland(d)en

Ten gevolge van de stollingsgesteentencyclus op onze planeet is er in de loop van de geologische geschiedenis een vrij strikte scheiding ontstaan tussen oceanische lithosfeer enerzijds en continentale lithosfeer anderzijds.

Online27.09.2024

Hoe oceanische lithosfeer en mariene sedimenten op continenten beland(d)en

Fietsers, wind mee maakt je uiteindelijk niet sneller

Wind mee blijkt een facade te zijn. Bij everesten blijkt dat als je op de weg naar beneden wind tegen hebt, je absoluut geen voordeel meer hebt.

Nieuws27.09.2024

Fietsers, wind mee maakt je uiteindelijk niet sneller

Van plastic afkomen? We maken er gewoon gas van

Al die plastic zakjes, afhaalbakjes en overig weggooiplastic is waardeloos. Een nieuw plan is om het allemaal te veranderen in gas.

Nieuws23.09.2024

Van plastic afkomen? We maken er gewoon gas van

Dronken wormen en dode vissen: de Ig Nobelprijzen zijn uitgereikt

De Ig Nobelprijzen worden elk jaar vlak voor de echte Nobelprijzen uitgereikt aan wetenschappelijk onderzoek dat verrassend is, origineel en mensen laat lachen.

Nieuws16.09.2024

Dronken wormen en dode vissen: de Ig Nobelprijzen zijn uitgereikt

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Uit een studie blijkt dat het spelen van D&D autistische spelers helpt bij sociale interacties. Maar niet alleen autisten, denken we.

Entertainment07.09.2024

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart

Wil je wat langer slapen in het weekend, maar staat je partner het niet toe? Gebruik dit artikel om toch je zin te krijgen.

Nieuws30.08.2024

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart