​Lancering SpaceX-raket laat spoor van vernieling achter

​Lancering SpaceX-raket laat spoor van vernieling achter

Vorig artikel Volgend artikel

In april bereikte SpaceX een nieuwe mijlpaal: de ruimteraket Starship werd succesvol gelanceerd. Althans, hij ontplofte wel in de lucht, maar SpaceX was zeer te spreken over de lancering, die verder helemaal goed verliep. Goed kan echter niet voor alles rondom die lancering worden gezegd. Zo blijkt de gigaraket een spoor van vernieling te hebben achtergelaten.

SpaceX-lancering

Bloomberg sprak met experts over welke impact de lancering nu werkelijk heeft gehad en dat is niet mals. We weten al dat lanceringen sowieso slecht zijn voor het milieu door de grote hoeveelheid CO2-uitstoot die in één keer ontstaat. Maar er blijkt ook een andere negatieve kant aan de lancering te zitten, als het om de gezondheid van de aarde gaat. Biologen van de U.S. Fish and Wildlife Service stellen dat het gebied rondom het lanceerplatform enorm in de problemen is gekomen door dit SpaceX ‘succesverhaal’.

Een kleine twee hectare aan natuur is hierdoor in brand gegaan en tot de grond toe afgebrand. Er zijn allerlei kraters in de grond geslagen en her en der liggen stukken beton. Een cast blauwe landkrabben vond de dood, net als zeven boomkwarteleieren die door de lancering kapot zijn gegaan. Uiteindelijk ligt er op zo’n 150 hectare aan grond vanalles en nogwat aan rommel in de vorm van betonstukken.

Geen toegang

De lanceringen vinden plaats vanuit Boca Chica in Texas en het is akelig dichtbij het leefgebied van dikkopschildpadden, die hier last van kunnen hebben. De overheid die toestemming gaf voor de lancering in april is zelfs aangeklaagd door milieuorganisaties. Er zou helemaal geen uitgebreid onderzoek zijn gedaan naar de milieu-impact die het kan hebben. Het is echter niet allemaal slecht: er zijn geen bedreigde diersoorten in de problemen gekomen door deze lancering.

Oke, het is zeker niet allemaal koek en ei. SpaceX zou ook helemaal niet hebben meegewerkt in het onderzoek. Het ontzegde biologen zelfs toegang tot het gebied om de lanceerbasis heen, waardoor het geen onderzoek kon doen in de 48 uur na de lancering van Starship. Dus ja, zijn er echt dieren die vallen onder de bedreigde diersoorten gedood? SpaceX kan het hebben verwijderd of het dier kan door andere dieren zijn opgegeten.

In vlammen opgegaan

Is er geen oplossing? Die is er wel, maar daar zal het ruimtebedrijf niet op zitten te wachten. Natuurlijk is er nooit een perfecte oplossing voor de natuur, want lanceringen blijven slecht, maar SpaceX heeft bijvoorbeeld gekozen om geen vlamtechnologie te gebruiken waardoor energie wordt weggehouden van de raket. Hierdoor is er een heel gat in de grond geslagen. De overheid kijkt nu naar de details van de lancering en het is nu dan ook tijdelijk niet mogelijk voor SpaceX om lanceringen te doen. Nu was dat sowieso al moeilijk: de raket heeft met zijn explosie het lanceerplatform verwoest.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...