Raket SpaceX ontploft bij landing

Raket SpaceX ontploft bij landing

Prototype SN11

Vorig artikel Volgend artikel

Een onbemande raket van SpaceX is dinsdag niet veilig geland na een testlancering vanuit Boca Chica, Texas, schrijft Reuters. Het gaat om prototype raket Starship SN11.

"We lijken alle gegevens van het voertuig te hebben verloren", zei SpaceX-ingenieur John Insprucker in een video van de vluchttest van de raket. "We zullen van het team moeten weten wat er is gebeurd."

Ontploffing en losgeslagen onderdelen

Er hing veel mist op de locatie van de lancering maar er is in de video te zien dat er wel degelijk iets mis gaat. Puin van het ruimtevaartuig werd op acht kilometer afstand van de landingsplaats gevonden.

Het ruimteschip was een van de prototypen van het bedrijf van Elon Musk. De raketten worden in de toekomst ingezet om mensen en 100 ton vracht te vervoeren op mogelijke missies naar de maan en Mars.

"Het lijkt erop dat motor twee problemen had bij het opstijgen en de werkkamer druk niet bereikte tijdens de landing, maar in theorie was het niet nodig", tweette Musk dinsdag, na de testvlucht van SN11.

Amerikaanse overheid twijfelt aan veiligheid raketten Musk

De ontploffing van de raket is koren op de molen voor de Amerikaanse overheid. De commissie Transport en Infrastructuur van het Huis van Afgevaardigden gaat een onderzoek doen naar de SpaceX-lanceringen van de afgelopen tijd. Vooral de lancering in december van Starship SN8 is discutabel volgens de autoriteiten. Toezichthouders hebben al vastgesteld dat de Amerikaanse veiligheidsvereisten en de testlicentie zijn geschonden.

SN8 en SN9 explodeerden eerder bij de landing tijdens hun test. SN10 bereikte eerder deze maand een rechtopstaande landing, maar ging ongeveer acht minuten na de landing in vlammen op.

[foto: Jérôme Boursier on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...