Amerikaanse overheid twijfelt aan veiligheid raketten Musk

Amerikaanse overheid twijfelt aan veiligheid raketten Musk

Vorig artikel Volgend artikel

Elon Musk gaat als een raket met zijn bedrijf SpaceX. Hij schiet de ene na de andere raket de lucht in. Maar nu is de Amerikaanse overheid niet helemaal zeker van de veiligheid van de raketten, schrijft Reuters.

De commissie Transport en Infrastructuur van het Huis van Afgevaardigden gaat een onderzoek doen naar de SpaceX-lanceringen van de afgelopen tijd. Vooral de lancering in december van Starship SN8 is discutabel volgens de autoriteiten. Toezichthouders hebben al vastgesteld dat de Amerikaanse veiligheidsvereisten en de testlicentie zijn geschonden.

SpaceX en de ruimtevaart

SpaceX loopt voorop op het gebied van ruimtevaarttechnologie. Het bedrijf innoveert voortdurend en verlegt de grenzen van wat mogelijk is voor ruimtevluchten. Het bedrijf en de overheid in Amerika zijn geen vrienden.

In januari tweette Musk dat de 'ruimtevaartafdeling van de FAA een fundamenteel gebroken regelgevende structuur heeft' en dat 'de mensheid nooit naar Mars zal komen' als de regels bniet veranderen. Grote woorden weer van Musk.

Zorgen om lanceringen

De grootse zorg van de overheid is dat de lanceringen schade kunnen veroorzaken voor gebouwen en mensen rondom de locatie van de lanceringen. Er zijn al een paar lanceringen doorgegaan zonder dat SpaceX kon aantonen dat ze verbeteringen hadden doorgevoerd die de publieke risico's moeten verminderen.

De Federal Aviation Administration (FAA) zegt in een brief die op de website van Reuters te lezen is, dat 'overdruk' na een lancering een gevaar kan zijn voor het publiek als het lanceervoertuig explodeert bij een botsing, waardoor mogelijk een schokgolf ontstaat die ramen beschadigt in gebieden die relatief ver van de inslag locatie verwijderd zijn. Begin deze maand explodeerde een raket na een goed verlopen testvlucht.

De FAA zei maandag dat het de licentie van SpaceX met ingang van 12 maart heeft herzien om te eisen dat een FAA-inspecteur aanwezig is voor elke SpaceX-vlucht. Even pas op de plaats dus voor Musk.

[foto: SpaceX on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...