Raket SpaceX landt maar explodeert

Raket SpaceX landt maar explodeert

Video en tweets

Vorig artikel Volgend artikel

Het is SpaceX gelukt om een prototype van de Starship raket te laten opstijgen én landen aan het einde van een testvlucht. Tot zover het goede nieuws. Want toen de raket eenmaal weer op de grond stond vloog die alsnog in de fik. Sterker nog hij ontplofte!

SpaceX boekt vooruitgang

Serienummer 10 (SN10) landde netjes op de grond in Boca Chica (Texas) in Amerika. In tegenstelling tot zijn voorgangers SN8 en SN9, die crashten op de grond.

Na de landing ontstond er een brand rond de landingsplaats en acht minuten later knalde de SN10 uit elkaar.

Ondanks de ontploffing boekt SpaceX een enorme vooruitgang. Het prototype voerde met succes zijn vluchtmanoeuvres uit en wist een redelijk zachte landing te maken. Deze mijlpalen zullen het bedrijf vertrouwen geven terwijl het verder gaat met het ambitieuze concept.

Vervangen van raketten

SpaceX overweegt Starships om zijn bestaande Falcon-raketten te vervangen.

Deze voertuigen voeren regelmatige missies uit - zowel bemand als onbemand - voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa, het Amerikaanse leger en andere commerciële bedrijven.

Gratis vliegen naar de maan

CEO Elon Musk heeft een maanexcursie in 2023 beloofd aan de Japanse online modedetailhandel miljardair Yusaku Maezawa.

De Japanse zoekt acht mensen om naar maan te vliegen. Er hebben zich al meer dan 100.000 mensen aangemeld. Ook veel Nederlanders melden zich aan want ons land staat op plek nummer tien in het lijstje met landen met meeste aanmeldingen. Nummer een is India, twee is Japan en drie Amerika. De Japanner legt de hele reissom weg voor alle acht de mensen.

Wat hij ervoor moet neerleggen is niet bekend maar volgens Musk is het een 'heleboel geld'. De reis staat gepland voor 2023. Het zou daarmee de eerste maanreis van mensen zijn sinds 1972.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...