Technology13.04.2022

Kunstmatige intelligentie helpt doden identificeren in Oekraïne


De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is inmiddels al anderhalve maand bezig. Er vallen nog steeds veel doden en hulpdiensten hebben hun handen vol aan het identificeren van deze mensen. Dit belangrijke, moeilijke werk wordt echter niet alleen door mensen gedaan: kunstmatige intelligentie helpt daarbij.

Clearview AI

Het is één van de moeilijkste taken in tijden van oorlog: mensen die het niet hebben gehaald identificeren om te zorgen dat de nabestaanden kunnen worden ingelicht. Er is een bedrijf dat gezichtsherkenningssoftware maakt en wordt ingezet om hierbij te helpen: Clearview AI. Deze kunstmatige intelligentie heeft al honderden doden helpen identificeren.

Hoe goed het ook is dat dit gebeurd, wordt er wel een bedrijf gebruikt dat bepaald niet goed staat aangeschreven. Clearview AI kwam in opspraak omdat het miljarden foto’s van social media heeft gehaald om een zoekmachine voor gezichten te maken. De kans is groot dat ook jouw gezicht al in deze database staat.

Jouw gezicht in een database

Zelfs al heb je helemaal geen social media: de kans is groot dat je er toch op staat, dankzij bijvoorbeeld een vriend(in) die een keer een groepsfoto plaatste. Het is niet voor niets dat YouTube, Google, Facebook en Twitter al het bevel hebben gegeven dat Clearview AI hiermee onmiddellijk moet stoppen. Iets waar het geen gehoor aan geeft. Het heeft ook al meerdere boetes gekregen.

Tegelijkertijd wordt de software ook flink gebruikt door overheden, schrijft de BBC. Zo zou er in de Verenigde Staten veelvuldig een beroep worden gedaan op de software en hebben 3.200 overheidsinstanties de technologie ofwel uitgeprobeerd ofwel gekocht. Kortom, de kans dat het ermee ophoudt is erg klein. Toch roept het, ook in tijden van oorlog, vragen op.

Doden én levenden identificeren

Het kan immers ook worden gebruikt om de levenden te identificeren, waarmee het tegelijkertijd een gevaar kan vormen voor Oekraïense burgers, wanneer deze software bijvoorbeeld door de Russen wordt ingezet om bepaalde mensen op te sporen. Dat wordt overigens ook gedaan door Oekraïne zelf: bij checkpoints worden vijandelijke verdachten opgespoord met Clearview.

Gevaarlijke praktijken dus, want de technologie is uiteraard niet foutloos: het zou dus kunnen gebeuren dat iemand onterecht als dood wordt vastgelegd, wat uiteraard voor zowel die persoon als zijn naasten, maar ook de nabestaanden van de daadwerkelijke dode, enorm problematisch is. Of iemand wordt bij een checkpoint onterecht geïdentificeerd als de vijand, met alle desastreuze gevolgen van dien.

Zeker in tijden van oorlog kan zo’n misidentificatie juist leiden tot de dood, waardoor niet alleen het gebruik van Clearview door de reputatie van het bedrijf zelf problematisch is, maar ook hoe het wordt ingezet.

Oekraïne

Echter gaat het op dit moment in Oekraïne niet per se over de reputatie van het bedrijf of de ethische kwesties eromheen. Het gaat er voornamelijk om dat de vele doden die er helaas vallen naar huis kunnen, zodat de nabestaanden de kans krijgen om afscheid te nemen.

Bovendien is Clearview zeker niet de enige kunstmatige intelligentie die met dit doel wordt gebruikt in de oorlog: Rusland maakt gebruik van een soortgelijk platform (FindClone) om te zorgen dat hun dode soldaten een laatste rustplaats kunnen krijgen. Zolang de technologie daarvoor wordt gebruikt, is kunstmatige intelligentie zeker iets moois, maar één ding is zeker: er moet nog veelvuldig worden gesproken over het gebruik van AI in tijden van oorlog, net zoals we normaal gezien ook in het algemeen spreken over AI.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

Claude. Niet de zanger van dat catchy half-Franse nummer, maar de kunstmatige intelligentie-tool.

Online17.07.2024

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

AI wordt onder andere omarmd door YouTube Music, dat nu door kunstmatige intelligentie samengestelde afspeellijsten ondersteunt. 

Online16.07.2024

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. Leg je hart in robothanden.

Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Een Lensa-achtige functie komt nu van Meta zelf naar WhatsApp. Zo heb je elke dag een originele profielfoto, als je dat wil natuurlijk.

Social Media02.07.2024

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Adform komt met op AI-gebaseerde contextual targeting

Adform kondigt een exclusieve samenwerking aan met Cognitiv, wereldwijd een van dé leveranciers van deep learning AI voor marketeers. Samen zullen zij Cognitivs GPT AI-gebaseerde contextuele targeting beschikbaar stellen in de belangrijkste Europese talen. Dankzij de samenwerking kunnen adverteerders in Europa nu voor het eerst gebruikmaken van GPT AI-gebaseerde contextual targeting.

Advertising02.07.2024

Adform komt met op AI-gebaseerde contextual targeting

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Meta labelde allerlei posts die niet AI waren wel als kunstmatige intelligentie. Daar waren de daadwerkelijke fotografen niet over te spreken.

Social Media02.07.2024

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Verder lezen over Rusland

Derde koelvloeistof lekkage van Russische ISS capsules

Rusland geeft op dit moment al haar geld uit aan een oorlog die nooit begonnen had mogen worden, maar dat geldt natuurlijk voor alle oorlogen. Het heeft het land in een isolement geduwd. De enige plek waar Rusland en de...

Technology10.10.2023

Derde koelvloeistof lekkage van Russische ISS capsules

Wat wil iedereen eigenlijk met de maan?

NASA heeft dit jaar niet zoveel publiekelijk spannende dingen te vertellen over de Artemis-missies. Dat is niet zo gek: de eerste is uiteindelijk goed vertrokken, de tweede vertrekt pas in november 2024 en de derde -waar...

Technology17.08.2023

Wat wil iedereen eigenlijk met de maan?

Russen op weg naar de maan

De maan is weer razend populair. Nadat, in 1969, de Amerikanen als eerste een mens over ons zuster hemellichaam lieten lopen, nam de interesse voor maanmissies midden jaren 70 af. Nu, bijna 50 jaar later is de maan weer...

Technology11.08.2023

Russen op weg naar de maan

Voor het eerst in anderhalf jaar een raket gelanceerd die niet op Oekraïne gericht is
Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit

Het is inmiddels al bijna anderhalf jaar oorlog in Oekraïne. De Russen vielen het land binnen en zijn niet meer weggegaan. Tijdens de invasie waren er hogere pieken in straling waargenomen rondom Chernobyl. De verklarin...

Cybercrime08.08.2023

Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit

Airbus bezorgt over de staat van haar toestellen in Rusland

Door de oorlog in de Oekraïne mogen Westerse bedrijven al bijna een jaar niet meer handelen met Rusland. Veel bedrijven hebben zich dan ook al teruggetrokken uit het land. Dat geldt ook voor het onderhoud van Westerse p...

Technology20.02.2023

Airbus bezorgt over de staat van haar toestellen in Rusland

Russische luchtvaartmaatschappijen kunnen onderhoudsschema's niet meer volhouden
Fun: ‘Referendum’ vraagt Russen zich aan te sluiten bij Nederland

Arjen Lubach staat bekend als een notoire grappenmaker. Natuurlijk, smaken verschillen en je moet ervan houden. Zoals de hilarische America First, Netherlands Second video uit 2017 aan het adres van toenmalig net gekozen...

Entertainment23.09.2022

Fun: ‘Referendum’ vraagt Russen zich aan te sluiten bij Nederland

Russisch ruimtestation ROSS is kleinschalig, maar met grote ramen

De Russen hebben besloten om niet meer mee te doen met een nieuw International Space Station. Het wil een eigen ruimtestation ontwikkelen waar alleen kosmonauten werken (Russische astronauten). Het eerste ontwerp is alva...

Technology17.08.2022

Russisch ruimtestation ROSS is kleinschalig, maar met grote ramen

De Russen zijn klaar met het ISS

Rusland heeft de knoop doorgehakt. Na enkele ‘dreigementen’ is het nu zeker dat ze het ISS gaan verlaten. Vanaf 2024 zullen zij het ruimtestation van de gezamenlijke ruimtevaartorganisaties letterlijk de rug toe kere...

Technology27.07.2022

De Russen zijn klaar met het ISS

UPDATE: Exit niet 2024, maar in 2028, als het eigen ruimtestation operationeel is