Nieuws25.02.2022

​Tech is zowel vriend als vijand in de Rusland-Oekraïne-oorlog


In de nacht van woensdag op donderdag is Rusland Oekraïne binnengevallen. Een schokgolf gaat door de wereld. Het is een aanval die alles te maken heeft met tanks en wapens: oorlogsvoering zoals we die uit de geschiedenis kennen. Maar meer dan ooit speelt ook technologie een rol.

Dat doet het op manieren die wij ver weg in Nederland ook kunnen zien, maar ook op veel manieren die minder zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan big data en kunstmatige intelligentie. Samen kunnen die in één keer zoveel informatie verwerken: een menselijk brein is hiertoe nooit in staat. Hierdoor kunnen eventueel snelle beslissingen worden genomen, omdat de informatie meer hapklaar kan worden gepresenteerd.

Websites down

Het blijft niet alleen bij fysieke aanvallen, ook gaan de cyberaanvallen tussen de twee landen over en weer. Het begon zelfs met een cyberaanval gericht aan Oekraïense overheidssites. Banken en overheden binnen Oekraïne zijn niet via het internet te bereiken en er zijn ook verschillende Russische overheidswebsites offline gehaald, waaronder Kremlin.ru. Hoewel het niet met zekerheid te zeggen is of dat laatste ook het resultaat is van een cyberaanval, woedt de cyberoorlog tussen de landen hevig.

Zo hevig, dat het Cyber Rapid Response Team van Europa Oekraïne gaat helpen met om cyberaanvallen tegen te gaan. Het CRRT bestaat uit zes lidstaten: Litouwen, Estland, Finland, Roemenië, Kroatië en Nederland. Het is een vrij jong initiatief, dat stamt uit 2020 en dat geheel is geënt op het helpen bij incidenten in de digitale wereld. We weten dat Rusland erg stevig in zijn schoenen staat als het gaat om technologische meesterbreinen en hacken, waardoor de computer ineens een sluipmoordenaar kan blijken.

Social media

Het hoeft overigens niet in alle gevallen te gaan om cyberaanvallen waardoor sites in Oekraïne en Rusland wegvallen. Het zou ook kunnen zijn dat overheidswebsites overbelast raken omdat veel mensen op zoek zijn naar informatie in de chaos. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook bij commerciële websites, zoals Flightradar24, waar veel mensen van buiten die landen kwamen om te zien hoe de vluchttracker erbij stond wat betreft de luchtruimen van de twee landen. Het internet speelt namelijk ook een belangrijke rol in de informatie die we als buitenwereld krijgen.

Naast internetsites hebben social media ook een sleutelrol. Enerzijds maken ze het mogelijk voor mensen om met elkaar te communiceren en contact te houden: het is een manier voor mensen in Oekraïne om te laten zien wat er in hun land gebeurt. Echter gaat daar ook wel eens iets mis: zo kregen Twitter-accounts die video’s deelden van de aanval op Oekraïne een ban van Twitter. Per abuis, zo bleek, waarna Twitter de accounts weer spoedig deblokkeerde.

Op social media plaatsen veel personen en bedrijven oproepen aan de rest van de wereld, waaronder de gamestudio achter S.T.A.L.K.E.R.: GSC. Oproepen en posts die de buitenwereld helpen om de ernst van die situatie beter in te zien en die anderen kunnen motiveren actie te ondernemen om te helpen:

Misinformatie

Tegelijkertijd heeft het social medium ook iets anders aan zijn hoofd: de strijd tegen misinformatie en nepnieuws. Net als Facebook, Instagram en andere social media moet Twitter nog harder werken om te zorgen dat er geen nepnieuws kan worden verspreid. Dat schijnt namelijk wel één van de tactieken te zijn: Rusland heeft campagnes gevoerd op social media in Oekraïne waarin nepnieuws werd verspreid.

Hierdoor weet je nooit helemaal zeker wat nu waar is en wat niet. Meta heeft er zelfs een speciaal team voor opgezet om snel te kunnen anticiperen op dreiging. Het introduceerde daarnaast een nieuwe tool waarmee mensen in Oekraïne hun profiel op slot kunnen zetten. Dit is om te voorkomen dat de vijand ziet wie je vrienden zijn en wat je deelt op deze platformen.

Arabische lente

Social media helpen en werken tegen en juist die verspreiding van nepnieuws maakt het moeilijk om te kunnen beoordelen of wat je ziet klopt. Tegelijkertijd heeft het zo’n belangrijke taak als spreekstal naar de rest van de wereld, maar ook tussen burgers onderling, dat we niet zonder kunnen. In eerdere conflicten, zoals de Arabische lente, heeft social media al bewezen wat zijn kracht is: door Twitter konden mensen zich verenigen en afspraken maken om fysiek samen te komen.

Andere technologie die helpt, helpt vanuit een heel andere hoek. Letterlijk en figuurlijk. Zo is op satellietbeelden te zien hoe de Russische troepen en luchtaanvallen zich binnen Oekraïne bewegen. Een commerciële satelliet laat beelden zien van de Chuhuiv luchtbasis nabij Kharkiv. Niet dat alle beelden vanuit die satelliet bruikbaar zijn, want door wolken boven het land is het niet altijd makkelijk om een goede foto te maken. Toch zijn die satellieten erg waardevol in dit conflict: er werd op de Maxar-satellieten al dagen eerder gezien hoe Rusland zijn militaire opstelling maakte tegen de Oekraïense grens, maar ook dat het nabij de grens een tijdelijk ziekenhuis bouwde.

Servers schoongeveegd

Daarnaast wordt technologie ook veel door werkgevers gebruikt om hun medewerkers op de hoogte te stellen van wat ze verwachten. Zo hebben Uber en Lyft actie ondernomen door enerzijds de mogelijkheid te geven om naar andere landen te gaan en daar verder te werken, en biedt Lyft meer vrije dagen en financiële ondersteuning voor noodbenodigdheden. Ook zijn er bedrijven die expres zorgen dat enig materiaal dat op servers in Oekraïne staat is verwijderd, zodat bij inbraak in een datacenter, geen belangrijke of potentieel gevaarlijke informatie naar buiten komt.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zou er zonder al deze technologie heel anders uitzien. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de technologie in de wapens die worden gebruikt: zelfsturende vliegtuigen, drones en meer. Uiteindelijk kan het echter juist de cyberoorlog zijn die de meeste impact maakt. Niet in de eerste plaats omdat dat een veel nieuwere vorm van oorlogsvoering is, waarvan we als mensheid wel kunnen bedenken wat de gevaarlijke gevolgen kunnen zijn. Toch weten we niet helemaal zeker wat de gevolgen kunnen zijn, omdat we hiervan nog niet geen grote voorbeelden uit het verleden hebben. Toch voelen we het wel, hoe rampzalig zo’n cyberoorlog kan uitpakken, juist omdat dit grotendeels plaatsvindt zonder dat je het in de gaten hebt.

Het zijn angstige tijden en er zijn talloze manieren waarop technologie de oorlog verergerd, maar tegelijkertijd blijft het zeker op het gebied van communicatie een essentiële rol spelen voor de mensen in en buiten het getroffen land.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Cybercrime

World Backup Day 31 maart: mooi moment om jezelf te testen

Het is World Backup Day, een jaarlijkse traditie op 31 maart. Een dag die je net als verjaardagen maar even moet markeren in je agenda. Het is een herinnering aan het belang van het maken van regelmatige back-ups van al...

Technology31.03.2024

World Backup Day 31 maart: mooi moment om jezelf te testen

​Deze games zijn het meest kwetsbaar voor cybercrime

Je hebt het tijdens het gamen niet zo door, maar je geeft heel veel data door: je logt vaak op het spel in met je gegevens, de makers weten precies wanneer je vrije tijd hebt en vaak zijn er ook nog betaalgegevens opgesl...

Cybercrime28.02.2024

​Deze games zijn het meest kwetsbaar voor cybercrime

​Online stalking: hoe kun je het voorkomen?

Online stalking is een groot probleem: een kwart van de Nederlandse online daters zou wel eens met dit soort praktijken te maken hebben gehad. Heel veel mensen krijgen er op een bepaald moment mee te maken, vaak door men...

Online23.02.2024

​Online stalking: hoe kun je het voorkomen?

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Vandaag werd bekend dat we in één jaar tijd in de wereld 1,1 miljard dollar hebben betaald aan ransomware. Losgeld, om de toegang terug te krijgen tot documenten, klantgegevens en meer. Waar er bij fysieke gijzelingen...

Cybercrime08.02.2024

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Het is vandaag Safer Internet Day: tijdens deze 21ste editie is het thema ‘Together for a better internet’. We moeten het inderdaad samen doen, maar tegelijkertijd begint een beter internet bij jezelf. Er wordt voora...

Cybercrime06.02.2024

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

​Gegevens op straat? Dit zijn de grootste datalekken ooit

Hoewel het dit jaar iets rustiger leek waar het gaat om grote datalekken, is de kans alsnog heel groot dat jouw data ooit wel is gelekt. Vast niet expres, maar het gebeurt. Maar dat is voor jou als klant, want dat is vaa...

Cybercrime14.12.2023

​Gegevens op straat? Dit zijn de grootste datalekken ooit

Mogen burgers de politie helpen bij het opsporen van cybercrime?

Als je iemand die jouw intimideert een klap in het gezicht geeft, dan zal de politie altijd tegen je zeggen: “Het is niet de bedoeling dat je het heft in eigen hand neemt”. Overduidelijk. Maar soms schakelt de politi...

Cybercrime27.11.2023

Mogen burgers de politie helpen bij het opsporen van cybercrime?

Zo voorkom je dat je iets online bestelt dat nooit aankomt

Lekker online shoppen? Nu de feestdagen voor de deur staan en sommigen een eindejaarsuitkering, winstuitkering of dertiende maand krijgen, belooft de komende periode weer een (online) koopgekte te worden. Tel daar ook Si...

Gadgets07.11.2023

Zo voorkom je dat je iets online bestelt dat nooit aankomt

Pas op voor fraudeurs

Verder lezen over Facebook

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

Facebook kampt met een technisch probleem waardoor het ineens een heel vervelend voortbrengt wanneer je door je tijdlijn scrollt. Het is ontzettend vreemd en je vraagt je in eerste instantie misschien wel af of het aan j...

Social Media14.02.2024

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Meta gaat op zijn platforms Facebook, Instagram en Threads een label geven aan content die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit moet voor meer transparantie zorgen, en hopelijk minder social media-los...

Online07.02.2024

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Het kopieert van anderen en het komt zelf met weinig nieuws: het wordt regelmatig gezegd over Facebook, het social medium dat geleid wordt door Mark Zuckerberg. Is dat helemaal terecht, is Facebook inderdaad niet vernieu...

Social Media29.01.2024

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Feestboek, maar dan echt
Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het 'perfecte leven' te leiden en m...

Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

Bumble is het vrouwvriendelijke antwoord op Tinder, maar het bleek niet zo vriendelijk op Instagram te staan. Tinder ook niet trouwens. Moederbedrijf Match heeft daarom besloten om zich geheel terug te trekken van Instag...

Social Media28.11.2023

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

​WhatsApp-stickers bewijzen dat AI altijd moet worden gecheckt

WhatsApp is tegen een beschamend probleem aangelopen: als je de WhatsApp-sticker-AI gebruikt om nieuwe stickers te laten genereren, dan voegt het als je op Palestijnse kinderen zoekt geweren toe aan de figuurtjes van kin...

Social Media06.11.2023

​WhatsApp-stickers bewijzen dat AI altijd moet worden gecheckt

Verder lezen over Hacken

​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Fortinet maakt de voorspellingen voor de cybergevaren van 2024 bekend. In het 2024 Threat Predictions Report (PDF) richt het onderzoeksteam FortiGuard Labs zijn blik op een nieuw tijdperk van geavanceerde cyberbedreiging...

Cybercrime13.11.2023

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Boeing getroffen door een ransomware hack

Van alle bedrijven die getroffen worden door een ransomware hack is een fabrikant van vliegtuigen misschien wel een van de meest angstaanjagende. Toch is dat precies waar de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing op dit mome...

Cybercrime02.11.2023

Boeing getroffen door een ransomware hack

De veiligheid van toestellen, op de grond en in de lucht, is niet in gevaar
Convenant cybersecurity sector voor de strijd tegen ransomware

Op de ONE Conference in Den Haag hebben een aantal private cybersecurity bedrijven, waaronder NFIR, Deloitte en Fox-IT, samen met het Openbaar Ministerie, de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en Cyberv...

Cybercrime05.10.2023

Convenant cybersecurity sector voor de strijd tegen ransomware

Apple lost twee zeroday kwetsbaarheden op in iOS

Er is weer een nieuwe iOS update, 16.6.1. Iedereen met een iPhone die nog in aanmerking komt voor iOS updates wordt aangeraden om deze nieuwe versie van iOS zo snel mogelijk te installeren. De update bevat namelijk een b...

Cybercrime08.09.2023

Apple lost twee zeroday kwetsbaarheden op in iOS

Advies: installeer deze update zo snel mogelijk
​Politie maakt einde aan ‘s werelds grootste botnet Qakbot

De Nederlandse politie is samen met internationale politie- en justitiediensten achter het grootste botnet ter wereld aangegaan. Met succes, want Qakbot, zoals het heet, is nu officieel een halt toegeroepen. Het is de gr...

Cybercrime30.08.2023

​Politie maakt einde aan ‘s werelds grootste botnet Qakbot

Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit

Het is inmiddels al bijna anderhalf jaar oorlog in Oekraïne. De Russen vielen het land binnen en zijn niet meer weggegaan. Tijdens de invasie waren er hogere pieken in straling waargenomen rondom Chernobyl. De verklarin...

Cybercrime08.08.2023

Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit

Verder lezen over Instagram

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Threads is een vrij nieuw social medium, maar het telt al 150 miljoen gebruikers die maandelijks actief zijn. Dat is een flinke prestatie.

Social Media25.04.2024

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

Instagram wil je beschermen tegen ongewilde dickpics. Je ontvangt ze misschien nog wel: ze worden geblurd.

Social Media11.04.2024

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Instagram heeft zijn eigen Twitter-alternatief gelanceerd en TikTok denkt: dat kan ik ook. Het komt met TikTok Notes, wat echter geen alternatief is voor Twitter, maar voor Instagram. TikTok Notes klinkt als een app waar...

Social Media09.04.2024

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

1 april 2024: dit zijn de leukste inhakers en grappen

Het is weer bijna 1 april, de dag om leuke grappen en grollen uit te halen. Wist je dat de oudst bekende 1 april grap voor het eerst werd vermeld in een Franse bron in het jaar 1508. In Engelstalige landen viert men Apri...

Nieuws01.04.2024

1 april 2024: dit zijn de leukste inhakers en grappen

Deze week viral: vriendelijke voetballers en verwarde pup

Deze week hebben we natuurlijk heel veel 1-aprilgrappen viral zien gaan, maar daar besteden we morgen apart aandacht aan in ons 1-april-artikel. Deze week viral gaat ditmaal om andere dingen, waaronder sympathieke sporte...

Social Media31.03.2024

Deze week viral: vriendelijke voetballers en verwarde pup

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Je kinderen onder de 14 jaar op TikTok? In Florida kun je daarvoor worden gestraft. Er is een wet aangenomen die het strafbaar maakt voor kinderen onder de 14 om zich op social media te begeven. De wet gaat pas per 1 jan...

Social Media27.03.2024

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Deze week viral: Drentse Beyoncé en Star Wars op Empire State

Deze week viel het mee met de gekte rondom viral posts, maar alsnog zijn er een paar pareltjes te noemen: geen zorgen. Daarnaast komt er ook iemand die we al eens eerder bespraken voorbij. Schilderen met handen en voete...

Social Media23.03.2024

Deze week viral: Drentse Beyoncé en Star Wars op Empire State

Threads toont eindelijk de trending topics

Threads had bij lancering heel veel vrij standaard social media-opties niet, maar daar komt steeds meer verandering in. Zo is binnenkort op Threads de optie om de trending topics te zien live. In de Verenigde Staten zien...

Social Media20.03.2024

Threads toont eindelijk de trending topics

Verder lezen over Social Network

TikTok gaat je toch niet betalen om TikTok te kijken

Helaas, het betaalt krijgen om te TikTokken is weer verdwenen. Wij hadden het sowieso nog niet, maar het is de vraag of we het ooit krijgen.

Social Media25.04.2024

TikTok gaat je toch niet betalen om TikTok te kijken

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Threads is een vrij nieuw social medium, maar het telt al 150 miljoen gebruikers die maandelijks actief zijn. Dat is een flinke prestatie.

Social Media25.04.2024

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Look between X and Y on your keyboard: wat betekent de viral trend?

'Look between T and O on your keyboard': je ziet het heel vaak op socials voorbijkomen, maar wat betekent het?

Social Media24.04.2024

Look between X and Y on your keyboard: wat betekent de viral trend?

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Twitch gaat de social media kant op. Het kopieert een functie van TikTok waarmee je waarschijnlijk aanzienlijk meer streams ontdekt.

Social Media18.04.2024

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Wil je geld verdienen met TikTok, maar wil je niet zelf video's maken? Dat hoeft ook niet. Mogelijk komt binnenkort de TikTok Coin-app naar Nederland, waarmee je 0,36 euro kunt verdienen voor 1 uur kijken.

Social Media17.04.2024

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Deze week viral: een paleisje, Boer Harm en de Zweedse prins

Soms zijn we als mensheid enorm dom, maar gelukkig ook regelmatig enorm creatief. En vooral dat laatste zien we graag voorbij komen, bijvoorbeeld in de Deze Week Viral.

Social Media13.04.2024

Deze week viral: een paleisje, Boer Harm en de Zweedse prins

Verder lezen over Technology

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant o...

Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

​Hoe kan jij Tech for Good inzetten?

Nieuw, snel of kostenbesparend; tech-oplossingen worden vaak met deze termen beschreven. Het gaat over oplossingen die zorgen voor een efficiëntere wereld, een betere wereld. Maar er is meer nodig om een betere wereld t...

Technology07.03.2024

​Hoe kan jij Tech for Good inzetten?

​Tijdmachine: Tamagotchi was op sommige scholen verboden

Het was schattig en irritant tegelijk. Het was speelgoed, maar ook een verplichting. Het was zelfs op sommige basisscholen verboden. Op andere basisscholen moest je hem tijdens de les in je laatje doen, maar soms hoorde...

Gadgets04.03.2024

​Tijdmachine: Tamagotchi was op sommige scholen verboden

Veeleisende sleutelhangers

Verder lezen over Twitter

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

X wil Not Safe For Work-communities toestaan

Over het algemeen kun je Twitter/X vrij veilig openen als je op je werk bent: je hoeft niet bang te zijn dat er ineens heel schokkende beelden te zien zijn, of pornografie. Daar komt een einde aan, maar alleen als je lid...

Social Media01.04.2024

X wil Not Safe For Work-communities toestaan

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Nadat hij vorige week al schaak speelde met zijn brein alleen, heeft hij nu ook een tweet de wereld ingeslingerd. De vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh is de wereldberoemde eerste mens met Neuralink-chip in zij...

Technology25.03.2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Deze week viral: Max Verstapp’une en Doctor Who

Welkom in de nieuwe Deze week viral, waarin we op zoek gaan naar de hits op social media deze week, naast uiteraard de dingen die we zelf al veelvuldig voorbij zagen komen. Daar gaan we. Max Verstapp'une Max Verstappen...

Social Media16.03.2024

Deze week viral: Max Verstapp’une en Doctor Who

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Eerst waren het sociale netwerken die het op televisie gemunt hadden, maar nu zijn het de sociale netwerken. Elon Musk wil natuurlijk dat X een ‘alles’-app wordt en het is dan ook niet gek dat er binnenkort de optie...

Social Media13.03.2024

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Valentijnsdag 2024: de leukste nieuwtjes, tweets en inhakers

Het is Valentijnsdag. Een liefdesdag, maar ook een zeer gehate dag. Jammer, want er is heel veel om van te genieten. Gek nieuws en grappige inhakers bijvoorbeeld. AI zou Valentijnsdag verpesten Een onderzoek van McAfee...

Social Media14.02.2024

Valentijnsdag 2024: de leukste nieuwtjes, tweets en inhakers

Ook voor Valentijnhaters