Technology26.04.2023

Japanse maanlanding gaat mis


Gelukkig was het een test met een onbemand ruimteschip

De afgelopen 24 uur waren de spannendste voor de Japanse commerciële maanlander Hakuto-R. Na de lancering, in december met een raket van SpaceX, en een reis van zo’n 340.000 kilometer moest hij dinsdagavond veilig op de Maan landen. Op dat moment had hij al ruim een maand in een baan rond de Maan doorgebracht. Aan boord waren uiteraard geen astronauten – die staan pas gepland voor de Artemis missie van de NASA in 2025 – maar wel een maanrover.

Hakuto-R landing waarschijnlijk mislukt

Helaas, zo bleek al vrij snel nadat het geplande tijdstip van de landing gepasseerd was, is de landing hoogstwaarschijnlijk mislukt. Vlak voor ‘touchdown’ werd het contact met de maanlander verbroken. Het team van Ispace, een Japanse commerciële ruimtevaartorganisatie, slaagde er vervolgens niet in om het contact te herstellen. Daarom trokken ze de voorzichtige conclusie dat de missie mislukt is.

De landing werd live gestreamd op YouTube. Daarbij waren geen beelden van de maanlander zelf te zien overigens. Na ongeveer anderhalf uur (zie video hieronder) verscheen de zichtbaar aangeslagen crew van Ispace voor de camera om, nogal wat weifelend, te vertellen wat er mis gegaan was met de Hakuto-R missie.

De komende uren en dagen zal Ispace en haar team nog wel blijven proberen het contact met de maanlander te herstellen en te onderzoeken wat er nu precies misging.

Niet iedereen heeft The Right Stuff

Het is bepaald geen sinecure om een ruimteschip op de maan te laten landen. Ten eerste moet je er al zien te komen. Ik bedoel, de Starship van SpaceX die over enkele jaren mensen en vracht naar de maan, en zelfs Mars, moet brengen is na jaren van ontwikkeling en diverse (mislukte) tests nog niet eens buiten de dampkring van onze eigen Aarde geraakt.

En de Artemis missie heeft de afgelopen jaren ook al heel wat tegenslagen moeten verwerken. Ik ben ervan overtuigd dat het uiteindelijk wel goed zal komen, zeker met de Artemis missie. Maar als je bedenkt hoe ver de technologie en (ruimte)wetenschap gevorderd is sinds de jaren 60, dan maakt dat de prestatie van het Apollo-project, gestart in 1961 onder druk van de Koude Oorlog tussen de VS en USSR (Sovjet Unie), nog veel indrukwekkender dan het toen als was. In 8 jaar tijd werd een ruimtevaartprogramma opgetuigd en de eerste mensen op de maan gezet (juli 1969).

Tsja, niet iedereen heeft The Right Stuff. Voor wie een prachtig document van het prille begin, met alle mislukkingen en uitdagingen, van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma wil zien, die moet de film The Right Stuff maar eens bekijken.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Online23.07.2024

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Alles is te zien in de poppetjes van je ogen
SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

Sinds 2016 doet SpaceX volledig succesvol de ene lancering na de andere, maar nu is er voor het eerst weer een met de Falcon-9 mislukt.

Technology12.07.2024

SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

Het ziet er bijna uit alsof het uit een 3D-printer komt rollen. En een kleine spoiler: zo ziet het er niet alleen uit, het is ook zo. 

Technology05.07.2024

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

De Starliner-astronauten kunnen nog niet naar huis. Volgens NASA valt het allemaal wel mee: de astronauten zitten helemaal niet vast op het ISS, meent de ruimteorganisatie.

Technology01.07.2024

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

NASA en SpaceX hebben grote plannen in de ruimte, maar daarin zouden de bedrijven ruimtepuin onvoldoende meenemen, zegt de Amerikaanse Aerospace Corporation.

Technology29.06.2024

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

Nadat het al extreem lang duurde voordat Starliner met bemanning kon vertrekken, is het nu een probleem om ze terug naar aarde te halen.

Technology24.06.2024

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder