Technology26.04.2023

Japanse maanlanding gaat mis


Gelukkig was het een test met een onbemand ruimteschip

De afgelopen 24 uur waren de spannendste voor de Japanse commerciële maanlander Hakuto-R. Na de lancering, in december met een raket van SpaceX, en een reis van zo’n 340.000 kilometer moest hij dinsdagavond veilig op de Maan landen. Op dat moment had hij al ruim een maand in een baan rond de Maan doorgebracht. Aan boord waren uiteraard geen astronauten – die staan pas gepland voor de Artemis missie van de NASA in 2025 – maar wel een maanrover.

Hakuto-R landing waarschijnlijk mislukt

Helaas, zo bleek al vrij snel nadat het geplande tijdstip van de landing gepasseerd was, is de landing hoogstwaarschijnlijk mislukt. Vlak voor ‘touchdown’ werd het contact met de maanlander verbroken. Het team van Ispace, een Japanse commerciële ruimtevaartorganisatie, slaagde er vervolgens niet in om het contact te herstellen. Daarom trokken ze de voorzichtige conclusie dat de missie mislukt is.

De landing werd live gestreamd op YouTube. Daarbij waren geen beelden van de maanlander zelf te zien overigens. Na ongeveer anderhalf uur (zie video hieronder) verscheen de zichtbaar aangeslagen crew van Ispace voor de camera om, nogal wat weifelend, te vertellen wat er mis gegaan was met de Hakuto-R missie.

De komende uren en dagen zal Ispace en haar team nog wel blijven proberen het contact met de maanlander te herstellen en te onderzoeken wat er nu precies misging.

Niet iedereen heeft The Right Stuff

Het is bepaald geen sinecure om een ruimteschip op de maan te laten landen. Ten eerste moet je er al zien te komen. Ik bedoel, de Starship van SpaceX die over enkele jaren mensen en vracht naar de maan, en zelfs Mars, moet brengen is na jaren van ontwikkeling en diverse (mislukte) tests nog niet eens buiten de dampkring van onze eigen Aarde geraakt.

En de Artemis missie heeft de afgelopen jaren ook al heel wat tegenslagen moeten verwerken. Ik ben ervan overtuigd dat het uiteindelijk wel goed zal komen, zeker met de Artemis missie. Maar als je bedenkt hoe ver de technologie en (ruimte)wetenschap gevorderd is sinds de jaren 60, dan maakt dat de prestatie van het Apollo-project, gestart in 1961 onder druk van de Koude Oorlog tussen de VS en USSR (Sovjet Unie), nog veel indrukwekkender dan het toen als was. In 8 jaar tijd werd een ruimtevaartprogramma opgetuigd en de eerste mensen op de maan gezet (juli 1969).

Tsja, niet iedereen heeft The Right Stuff. Voor wie een prachtig document van het prille begin, met alle mislukkingen en uitdagingen, van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma wil zien, die moet de film The Right Stuff maar eens bekijken.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA