Technology26.04.2023

Japanse maanlanding gaat mis


Gelukkig was het een test met een onbemand ruimteschip

De afgelopen 24 uur waren de spannendste voor de Japanse commerciële maanlander Hakuto-R. Na de lancering, in december met een raket van SpaceX, en een reis van zo’n 340.000 kilometer moest hij dinsdagavond veilig op de Maan landen. Op dat moment had hij al ruim een maand in een baan rond de Maan doorgebracht. Aan boord waren uiteraard geen astronauten – die staan pas gepland voor de Artemis missie van de NASA in 2025 – maar wel een maanrover.

Hakuto-R landing waarschijnlijk mislukt

Helaas, zo bleek al vrij snel nadat het geplande tijdstip van de landing gepasseerd was, is de landing hoogstwaarschijnlijk mislukt. Vlak voor ‘touchdown’ werd het contact met de maanlander verbroken. Het team van Ispace, een Japanse commerciële ruimtevaartorganisatie, slaagde er vervolgens niet in om het contact te herstellen. Daarom trokken ze de voorzichtige conclusie dat de missie mislukt is.

De landing werd live gestreamd op YouTube. Daarbij waren geen beelden van de maanlander zelf te zien overigens. Na ongeveer anderhalf uur (zie video hieronder) verscheen de zichtbaar aangeslagen crew van Ispace voor de camera om, nogal wat weifelend, te vertellen wat er mis gegaan was met de Hakuto-R missie.

De komende uren en dagen zal Ispace en haar team nog wel blijven proberen het contact met de maanlander te herstellen en te onderzoeken wat er nu precies misging.

Niet iedereen heeft The Right Stuff

Het is bepaald geen sinecure om een ruimteschip op de maan te laten landen. Ten eerste moet je er al zien te komen. Ik bedoel, de Starship van SpaceX die over enkele jaren mensen en vracht naar de maan, en zelfs Mars, moet brengen is na jaren van ontwikkeling en diverse (mislukte) tests nog niet eens buiten de dampkring van onze eigen Aarde geraakt.

En de Artemis missie heeft de afgelopen jaren ook al heel wat tegenslagen moeten verwerken. Ik ben ervan overtuigd dat het uiteindelijk wel goed zal komen, zeker met de Artemis missie. Maar als je bedenkt hoe ver de technologie en (ruimte)wetenschap gevorderd is sinds de jaren 60, dan maakt dat de prestatie van het Apollo-project, gestart in 1961 onder druk van de Koude Oorlog tussen de VS en USSR (Sovjet Unie), nog veel indrukwekkender dan het toen als was. In 8 jaar tijd werd een ruimtevaartprogramma opgetuigd en de eerste mensen op de maan gezet (juli 1969).

Tsja, niet iedereen heeft The Right Stuff. Voor wie een prachtig document van het prille begin, met alle mislukkingen en uitdagingen, van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma wil zien, die moet de film The Right Stuff maar eens bekijken.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Space

Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III

Het is inmiddels al een tijdje wat stiller rondom de maanmissies Artemis, maar nu is het Prada-pak onthuld.

Technology21.10.2024

Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III

SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte

et ruimtebedrijf schoot om ongeveer half 3 vanmiddag (Nederlandse tijd) Starship met de Super Heavy de ruimte in, om de twee vervolgens uit elkaar te laten gaan, waarna Super Heavy met de twee armen werd opgevangen.

Technology13.10.2024

SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte

NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht

Een astronaut genaamd Matthew Dominick, die keek vanuit het raam van de Dragon Endeavour bekeek het Noorderlicht eens van de andere kant.

Technology10.10.2024

NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Het is gedaan: de eerste ruimtewandeling door een privébedrijf en privépersoon is een feit. SpaceX kan over een succes spreken met Polaris Dawn.

Technology12.09.2024

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Starliner huilt omdat hij onbemand naar aarde terug moet keren. In de week dat zijn vertrek gepland staat, is hij een vreemd terugkerend geluid gaan maken.

Technology02.09.2024

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

SpaceX doet deze week een spannende missie waarvoor we allemaal onze adem inhouden. Nou ja, behalve de astronauten zelf: die moeten vooral doorademen tijdens hun ruimtewandeling.

Technology26.08.2024

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

SpaceX gaat het doen: de Starliner-astronauten thuisbrengen. Suni Williams en Butch Wilmore kunnen op die manier veilig naar huis keren.

Technology24.08.2024

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden