Technology05.12.2022

NASA test maanrovers voor Artemis VII


Op dit moment is de eerste Artemis maanmissie, de onbemande vlucht van Orion, in de laatste fase beland. Als alles de komende jaren volgens planning verloopt zullen tegen het eind van dit, of aan het begin van het volgende, decennium weer mensen voet op de maan zetten. Net zoals bij de vorige maanmissies, van Apollo 11 t/m Apollo 17, gaan de Artemis astronauten uiteindelijk ook weer in een Maanrover onze maan verkennen. Vooralsnog staat dat gepland als onderdeel van de zevende nieuwe maanmissie, Artemis VII.

Maanrover tests in Arizona

Die maanrover gaat er iets (ahum) anders uit zien dan het ‘model’ dar daar nu nog steeds staat, uit begin jaren zeventig van het vorige millennium. Ontwerpen en prototypes van die nieuwe maanrover worden al een tijdje getest in de woestijn van Arizona.

Dat gebeurt in en rondom SP Crater bij de Black Point Lava Flow. De reden dat voor die locatie gekozen is, heeft te maken met het feit dat die rotsbodem en omgeving veel lijkt op die van de maan. “Inclusief uitdagend terrein, interessante geologie en een minimale communicatie-infrastructuur”, aldus NASA. Allemaal zaken waar de Artemis astronauten die over een jaar of zeven op de maan zullen rondrijden ook mee te maken krijgen.

Test met drukcabine

Medio oktober hebben drie teams twaalf dagen lang een nieuwe maanrover getest. NASA werkt voor het ontwerp en de productie van de nieuwe maanrover samen met haar Japanse equivalent, JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency). T ijdens die tests werd het prototype van de maanlander onder druk gezet, vergelijkbaar met de situatie gelijk aan die op de maan.

Doel van de missie was het verzamelen van gegevens over het ontwerp van de rover, de configuratie van de cabine, rijmodi, tijdlijnbeperkingen en missieoperaties ter ondersteuning van mogelijke ontwerpconcepten voor toekomstige rovers.

De rover moet moet uiteindelijk in staat zijn om astronauten gedurende een langere tijd comfortabel te huisvesten, zodat ze niet alleen in leven blijven maar ook kunnen werken. Daarnaast moeten ze het voertuig regelmatig kunnen verlaten om monsters te verzamelen of experimenten uit te voeren.

De onder druk staande rover fungeert dan als een minibasis voor de astronauten om in te leven terwijl ze weg zijn van het permanente basiskamp dat NASA van plan is op de maan te bouwen. Er wordt ook nog een andere, kleinere rover ontworpen voor de Artemis-missie, die NASA het ‘maanterreinvoertuig’ heeft genoemd, om het nog gemakkelijker te maken om rond het oppervlak van de maan te reizen. Die rover heeft geen ‘drukcabine’.

NASA heeft dus niet gekozen voor de FLEX rover die begin dit jaar, als concept en prototype, gepresenteerd werd door Lucht- en ruimtevaart startup Venturi Astrolab.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over NASA

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Boeing zou gisteren zijn eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren, maar dat is niet gelukt. Dit is wat er misging.

Technology07.05.2024

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb