Artemis maanmissie nu over de helft

Artemis maanmissie nu over de helft

Orion capsule bereikte verste punt vanaf de aarde

Vorig artikel Volgend artikel

Als alles zo zou gaan als gepland dan zat er al aan te komen. Afgelopen nacht, op de dertiende dag van de Artemis I maanmissie, bereikte de Orion capsule die nu in een baan rond de maan, het verste punt van de missie. Vanaf de aarde gerekend was Orion precies 268.563 mijl van onze planeet verwijderd. In kilometers zijn dat er op een haar na 416.117. Dat leverde natuurlijk ook weer een aantal fraaie kiekjes op, zoals je hierboven en in de tweet hieronder kunt zien, met dank aan NASA.

Net over de helft

De missie zelf is nu ook net over de helft. Volgens NASA gaat alles nog volgens planning en is de capsule nog tiptop in orde, zowel technisch als ook de atmosfeer en leefomstandigheden binnen. Het feit dat de missie, die 25 en een halve dag duurt, nu dus over de helft is, betekent ook dat de eerste voorbereidingen starten voor de terugkeer, over een dag of 12.

NASA's Exploration Ground Systems-team en de Amerikaanse marine zijn inmiddels al begonnen met de eerste operaties voor het herstel van Orion na de landing in de Stille Oceaan. Vandaag beginnen daarvoor de eerste trainingen op zee.

Orion zuiniger met brandstof dan verwacht

Tijdens de vlucht zijn tot nu toe negen van in totaal negentien geplande booster motor verbrandingen uitgevoerd. Daarbij zijn alle drie de motoren van de Orion gebruikt: de hoofdmotor, hulpmotoren en stuwraketten van het reactiecontrolesysteem. Daarvoor is zo’n 150 pond minder brandstof (5.640 ipv bijna 5.800) gebruikt dan vooraf gepland was. Voor de terugkeer en resterende stuur- en koerscorrecties is er nog meer dan voldoende brandstof aanwezig, inclusief een marge van 2000 pond.

"Vanwege de ongelooflijke can-do spirit heeft Artemis I buitengewoon succes gehad en een reeks historische evenementen voltooid. Het is ongelooflijk hoe soepel deze missie is verlopen”, aldus NASA administrator Bill Nelson.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...