Technology31.08.2023

Indiase maanlander heeft zijn eerste ontdekking al binnen


Een week geleden was het niet Rusland, maar India dat voor het eerst in de geschiedenis erin slaagde op de zuidpool van de maan te landen. Waar de Russische Luna-25 tijdens de landing neerstortte, maakte de Chandrayaan 3 dus een zachte landing. Inmiddels, een week later, blijkt dat de Indiase maanlander al direct iets bijzonders ontdekt heeft.

Chandrayaan 3 vindt zwavel

Met behulp van instrumenten, waaronder een Laser Induced Breakdown Spectroscope (LIBS), heeft de maanlander metingen van het oppervlak en de bodem uitgevoerd. Daarbij is zwavel ontdekt. Dat is, zo stellen de Indiase wetenschappers van het project, een verrassende ontdekking.

Van andere metalen en materialen, zoals aluminium, calcium, ijzer en titanium en silicium, was al bekend, of verwacht, dat die in de bodem van de Maan aanwezig zijn. Inmiddels is ook de aanwezigheid van zuurstof aangetoond. De zoektocht gaat verder en de wetenschappers hopen dat uiteindelijk ook waterstof gevonden wordt.

Water in ijsvorm

Als er waterstof op de maan gevonden wordt, dan is de kans ook reëel dat de polen, of ijskoude achterzijde, water in ijsvorm bevat. Het vermoeden dat er ijs, en dus water, op de maan is – waarschijnlijk ondergronds – leeft al langer onder wetenschappers. Bewijs is er echter nog niet.

De Indiase maanlander op dit moment de enige is die onderzoek doet op de maan zelf – naast de nodige satellieten met sensoren die de maan vanaf een baan rond het hemellichaam bestuderen. Op afstand zijn bepaalde materialen en ontdekkingen, zoals die van de aanwezigheid van zwavel, echter niet mogelijk.

Het zou dus zomaar kunnen dat de Pragyan rover van Chandrayaan 3 de komende tijd nog meer grote ontdekkingen gaat doen. Daarvoor is het wel te hopen dat de rover heel blijft. Enkele dagen geleden reed hij namelijk bijna een diepe krater in. Die werd vlak voor (op drie meter) voor de rover ontdekt. Gelukkig kon de ‘piloot’ de rover tijdig laten omkeren. En, veel tijd om nog meer te ontdekken heeft hij niet. Verwacht wordt namelijk dat hij maar genoeg energie heeft om twee weken operationeel te zijn. Daarvan is nu dus al een week verstreken.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Het is gedaan: de eerste ruimtewandeling door een privébedrijf en privépersoon is een feit. SpaceX kan over een succes spreken met Polaris Dawn.

Technology12.09.2024

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Starliner huilt omdat hij onbemand naar aarde terug moet keren. In de week dat zijn vertrek gepland staat, is hij een vreemd terugkerend geluid gaan maken.

Technology02.09.2024

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

SpaceX doet deze week een spannende missie waarvoor we allemaal onze adem inhouden. Nou ja, behalve de astronauten zelf: die moeten vooral doorademen tijdens hun ruimtewandeling.

Technology26.08.2024

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

SpaceX gaat het doen: de Starliner-astronauten thuisbrengen. Suni Williams en Butch Wilmore kunnen op die manier veilig naar huis keren.

Technology24.08.2024

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Het klinkt heel tof om hooggeplaatst te zijn bij NASA, maar we zouden momenteel niet willen ruilen met de mensen die die positie bekleden. Er is nogal een heet hangijzer dat moet worden aangepakt.

Technology13.08.2024

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Mars is onbewoonbaar, dat weten we allemaal uit de films. Maar zal de planeet altijd zo onbewoonbaar blijven? Niet als het aan deze wetenschappers ligt.

Technology09.08.2024

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Is de planeet dan bewoonbaar?
Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

Wetenschappers willen dat er binnenkort buisjes met het DNA van dieren naar de maan gaan. Daar kunnen ze veilig worden gesteld om de biodiversiteit van de aarde te kunnen redden.

Technology06.08.2024

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan