Technology21.08.2023

Russische maanlander faalt


Indiase concurrent nu op (zuid)pole position

Wat een kleine overwinning voor de Russen had moeten worden in de hernieuwde race naar de Maan, is uitgelopen op een deceptie. Afgelopen weekend had een Russische maanlander, Loena-25, als eerste in de geschiedenis van de ruimtevaart, op de Zuidpool van de Maan moeten landen.

Loena-25 crasht op Maan

Enkele uren nadat de Loena-25 in de geplande baan rond de Maan gearriveerd was, werd het contact met de maanlander verbroken. Dat contact werd ook niet meer hersteld. Enkele uren later bleek dat de maanlander, zoals het Russische ruimtevaartinstituut meldde, in een ongecontroleerde baan om de Maan terechtgekomen was. Om niet veel later op het maanoppervlak neer te storten.

Als alles wel volgens plan verlopen was, dan had Loena-25 vandaag (maandag 21 augustus) het eerste ruimtevaartuig kunnen worden dat ooit op de Zuidpool van de Maan landde. Waar de Loena-25 precies is neergestort, is niet duidelijk. Mogelijk dat hij toch op of bij de Zuidpool van de Maan ligt, maar van een geslaagde landing is natuurlijk geen sprake.

Indiase maanlander nu op pole position

Ook voordat de Loena-25 neerstortte, was de race om als eerste land op de Zuidpool van de Maan te landen nog lang geen gelopen koers. Behalve de Russische missie, was op hetzelfde moment ook een Indiase maanlander, Vikram, op weg naar de Zuidpool van onze Maan. Die zou ook haar touchdown moment vandaag moeten hebben. Op dit moment (maandag ochtend) verloopt die missie vooralsnog nog redelijk volgens planning.

Dat wil zeggen, verwacht wordt dat de maanlander woensdag, iets later dan oorspronkelijk de bedoeling was, haar poten op de Zuidpool van de Maan zal planten. Vikram draait nu in een baan rond de maan, op zoek naar een geschikte landingsplaats. Intussen heeft de Indiase maanlander al een paar hele fraaie kiekjes van de ‘achterkant’ van de Maan naar de Aarde gestuurd.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Het idee van de ‘missie’ was om mensen naar de maan te laten vliegen en terug. Dat is 386.242 kilometer, maar helaas: dearMoon is niet meer.

Technology04.06.2024

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Er zijn echter sterren die zomaar verdwijnen: iets dat astronomen sinds kort vaker zien. Er is nu een verklaring voor die houdini-sterren.

Technology30.05.2024

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder