Technology21.02.2023

Hubble spot drie ‘botsende’ sterrenstelsels


De mensheid is al vele duizenden jaren gefascineerd door wat zich buiten onze aarde allemaal afspeelt. Van de eerste ‘sterrenkundigen’ die in Babylonië de beweging van onze zon, de maan en der planeten beschreven en bijhielden, via de bekende Griekse astronomen die nog dachten dat de aarde het middelpunt van het heelal was, tot en met de pool Copernicus die als eerste ons zonnestelsel, met de zon in het centrum en daar omheen draaiende planeten, beschreef.

Hubble en James Webb

Copernicus kon al gebruik maken van een telescoop. Die was echter in geen velden of wegen te vergelijken met de telescopen waar we tegenwoordig mee naar de sterren kijken. Om nog maar te zwijgen van de Hubble die ons al tientallen jaren van prachtige foto’s voorziet en de nodige ontdekkingen gedaan heeft. Sinds een jaar heeft de Hubble echter een geduchte concurrent: de James Webb ruimtetelescoop. Ook die heeft ons al doen verbazen met zijn kijk op ‘deep space’.

‘Botsende’ sterrenstelsels

De meest recente spectaculaire foto die NASA deze week gepubliceerd heeft, is afkomstig van de Hubble. Die spotte onlangs drie in elkaar draaiende sterrenstelsels die op het punt staan met elkaar in ‘botsing’ te komen en in elkaar te draaien. Nou ja, op het punt staan is een relatief begrip, want de sterrenstelsels staan nog altijd op zo’n 50.000 lichtjaar van elkaar. Dat klinkt, en is, een enorme afstand, maar voor sterrenstelsels is dat bijna letterlijk ‘naast elkaar’. Ter vergelijk, het sterrenstelsel dat het dichtst bij dat van ons (de Melkweg) ligt, is Andromeda, op zo’n 2.5 miljoen lichtjaar.

Samensmelting

Deze drie sterrenstelsels liggen op een ramkoers en zullen uiteindelijk samensmelten tot één groter sterrenstelsel, waarbij ze elkaars spiraalstructuur vervormen door wederzijdse zwaartekrachtinteractie in het proces.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Online23.07.2024

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Alles is te zien in de poppetjes van je ogen
SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

Sinds 2016 doet SpaceX volledig succesvol de ene lancering na de andere, maar nu is er voor het eerst weer een met de Falcon-9 mislukt.

Technology12.07.2024

SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

Het ziet er bijna uit alsof het uit een 3D-printer komt rollen. En een kleine spoiler: zo ziet het er niet alleen uit, het is ook zo. 

Technology05.07.2024

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

De Starliner-astronauten kunnen nog niet naar huis. Volgens NASA valt het allemaal wel mee: de astronauten zitten helemaal niet vast op het ISS, meent de ruimteorganisatie.

Technology01.07.2024

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

NASA en SpaceX hebben grote plannen in de ruimte, maar daarin zouden de bedrijven ruimtepuin onvoldoende meenemen, zegt de Amerikaanse Aerospace Corporation.

Technology29.06.2024

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

Nadat het al extreem lang duurde voordat Starliner met bemanning kon vertrekken, is het nu een probleem om ze terug naar aarde te halen.

Technology24.06.2024

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder