‘Huawei omzeilt handelsboycot’

‘Huawei omzeilt handelsboycot’

De Chinese fabrikant zou chips voor beveiligingscamera’s leveren

Vorig artikel Volgend artikel

Huawei heeft al zes jaar te dealen met een handelsboycot vanuit ‘het Westen’, en dan met name aangejaagd door de VS. Daardoor kan de Chinese tech-gigant nauwelijks nog zaken doen in ons deel van de wereld. Uiteraard zitten ze niet stil bij Huawei. In het begin bedacht Huawei nog omwegen via andere merken van de fabrikant. Maar intussen hebben ze ook andere manieren gevonden om de boycot te omzeilen. Tenminste, als we de berichtgeving van Reuters, uiteraard gevoed door anonieme bronnen, mogen geloven.

Huawei chips voor bewakingscamera’s

Volgens deze anonieme bronnen zou Huawei, via HiSilicon – de chip ontwikkelaar en producent van het bedrijf – al enkele maanden chips voor beveiligingscamera’s naar het Westen exporteren en zo het handelsboycot omzeilen. Zoals gezegd, de informatie die Reuters heeft is afkomstig van een drietal bronnen die verder anoniem wensen te blijven.

Als de informatie klopt, dan is het natuurlijk extra saillant dat Huawei chips voor bewakingscamera’s aan Westerse landen en bedrijven levert. Ik bedoel, een van de redenen voor de handelsboycot was immers het voorkomen dat Huawei – dat volgens sommige veiligheidsdiensten (samen)werkt (met) voor de Chinese overheid – via hun technologie spionagewegen opent en exploiteert.

HiSilicon-a
Huawei zou via haar chipfabriek (HiSilicon) al enkele maanden chips voor beveiligingscamera’s naar het Westen exporteren en zo het handelsboycot omzeilen. (Afbeelding: HiSilicon)

Vooruitgang

Een ander doel van de boycot was het Huawei zo moeilijk mogelijk maken om geavanceerde (chip)technologie te ontwikkelen en gebruiken. Intussen is wel duidelijk dat de Chinese tech-gigant in de afgelopen jaren een deel van de achterstand die het – ook vóór de boycot – had, aan het inlopen is.

De onthulling van de Mate 60 Pro smartphone die voorzien is van een in eigen beheer (HiSilicon) ontwikkelde processor en ‘5G-modem’ was een eerste aanwijzing daarvoor. Zo zou de chip-divisie van Huawei, HiSilicon dus, naar eigen zeggen al in staat zijn om 14nm chips te produceren. Dat is nog wel enkele generaties ‘ouder’ dan de westerse concurrenten, maar Huawei zet wel duidelijk stappen die erop duiden dat de Chinese technologiegigant de exportcontroles van het Westen aan het overwinnen is.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...