Mobile16.11.2021

Huawei overweegt licentietruc om Amerikaans handelsverbod te omzeilen


Huawei worstelt al enkele jaren met het door de Amerikaanse overheid, destijds onder leiding van toenmalig president Trump, verbod om hard- en software van Amerikaanse leveranciers te mogen gebruiken. Het meest in het oog springende gevolg van dat verbod is het verdwijnen van de Huawei Android smartphones, en daarmee ook het leeuwendeel van het marktaandeel. Enkele jaren geleden was het Chinese merk hard op weg om de nummer 1 smartphone leverancier van de wereld te worden. Inmiddels komt het merk nauwelijks nog op verkooplijsten voor.

Huawei smartphones onder licentie

Als we de berichtgeving van Bloomberg mogen geloven, dan werkt Huawei aan een ‘workaround’ die ervoor moet zorgen dat de fabrikant via een omweg weer hard- en software van Amerikaanse leveranciers kan kopen. Het idee, zo melden enkele bronnen, is om productdesigns onder licentie onder te brengen bij een bedrijfsonderdeel, Xnova genaamd, van het Chinese staatsbedrijf China Postal and Telecommunications Appliances Co.

Dat bedrijf staat niet op de Amerikaanse zwarte lijst van Chinese bedrijven waar geen handel mee gedreven mag worden en mag dus Amerikaanse technologie componenten kopen. Xnova heeft overigens al een link met Huawei. Het bedrijf verkoopt Nova smartphones waarop het Huawei merk prijkt.

Huawei smartphones worden sinds het Amerikaanse handelsverbod nauwelijks nog verkocht.
Huawei smartphones worden sinds het Amerikaanse handelsverbod nauwelijks nog verkocht.

Honor eerder al verkocht

Vorig jaar verkocht Huawei de Honor smartphone tak al aan een ander Chinees bedrijf, dat ook niet op de Amerikaanse zwarte lijst staat, zodat producten van dat merk ook geen last meer hebben van het handelsverbod.

Volgens de bronnen van Bloomberg, die verder anoniem wensen te blijven, zijn techneuten van Huawei al begonnen met het opnieuw ontwerpen van sommige smartphones zodat die straks ook weer uitgerust kunnen worden met chips van Qualcomm of MediaTek. De fabrikant verwacht dat met deze ‘workaround’ volgend jaar weer zo’n 30 miljoen smartphones over de toonbanken zullen gaan. Ter vergelijk, vóór het Amerikaanse handelsverbod verkocht Huawei wereldwijd meer dan 200 miljoen smartphones per jaar. Huawei zelf wilde niet reageren op de geruchten.

Op zich zou deze ‘licentietruc’ geen gekke oplossing zijn. Toen het handelsverbod definitief beklonken werd, besloot Huawei om het probleem op te lossen door de ontwikkeling van eigen hard-en software. In de prakrijk is echter gebleken dat het overgrote deel van de smartphone kopers niet te porren was om een Huawei smartphone zonder Android en Google services te kopen. Het gemis van (veel) standaard apps, is voor velen een te grote drempel gebleken.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Huawei

Huawei Pura 70 maakt indruk op Chinese smartphonemarkt

Sinds de lancering in april heeft Huawei's Pura 70-serie in China nogal wat indruk gemaakt op de smartphonemarkt. Van het nieuwe toestel, de: Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ (meest populair) en Pura 70 Ultra, zijn al bijna 2 miljoen eenheden verkocht.

Tech in Asia05.06.2024

Huawei Pura 70 maakt indruk op Chinese smartphonemarkt

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd.

Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Huawei introduceert nieuwe Data opslag oplossingen voor het AI tijdperk

Huawei heeft tijdens het MWC 2024 in Barcelona een aantal innovatieve dataopslagoplossingen gepresenteerd, speciaal ontworpen voor het AI-tijdperk. Het bedrijf presenteerde deze nieuwe toepassingen speciaal voor data pro...

Tech in Asia07.03.2024

Huawei introduceert nieuwe Data opslag oplossingen voor het AI tijdperk

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Smartwatches van Huawei: daarvan had ik nooit zo’n hoge pet op. Dat lag niet zozeer aan de functionaliteiten, maar meer aan de klokjes zelf. Ze waren altijd gigantisch, of veel te sportief en dat was niet zo aanspreken...

Gadgets04.03.2024

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Huawei introduceert nieuwe productlijn tijdens Mobile World Congres Barcelona

Huawei heeft op het Mobile World Congress (MWC) 2024 in Barcelona zijn high-end Fashion-Forward productlijn gepresenteerd. De meest opvallende producten zijn de Huawei Mate 60 RS Ultimate design, de Huawei FreeClip en de...

Tech in Asia29.02.2024

Huawei introduceert nieuwe productlijn tijdens Mobile World Congres Barcelona

Huawei voorspelt meer omzet dankzij… smartphones

Op het gebied van smartphones waren het voor Huawei de afgelopen zes jaar bepaald geen vette jaren. Na alle commotie rondom beschuldigingen van spionage en samenwerking met de Chinese overheid verdwenen de smartphones va...

Mobile29.12.2023

Huawei voorspelt meer omzet dankzij… smartphones

Na zes jaar ellende is dit goed nieuws voor de Chinese fabrikant
Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

De plannen voor de bouw van een fabriek voor mobiele netwerk componenten in Frankrijk lagen er al in 2019. Die werden echter door de coronapandemie en het handelsverbod, waarover hieronder meer, gedwarsboomd. Nu, zo meld...

Mobile12.12.2023

Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

Chinese fabrikant zou 'oude' plannen voor een fabriek in Frankrijk weer nieuw leven ingeblazen hebben