Deze huisrobot ploegt door de sneeuw en haalt het weg

Deze huisrobot ploegt door de sneeuw en haalt het weg

Voor als het nog langer blijft sneeuwen

Vorig artikel Volgend artikel

We kennen de robotstofzuiger, we kennen de robotgrasmaaier, maar wist je dat er ook een robotsneeuwploeg is? We bedoelen dan niet een enorme bouwwerktuig-achtige variant zoals je in skigebieden ziet, maar een klein exemplaar voor thuis. Zo kom je snel van de sneeuw af.

Sneeuwrobot

Het sneeuwt inmiddels een paar dagen in ons land en het lijkt nog niet heel snel te gaan stoppen. We moeten oppassen voor gladheid, maar tegelijkertijd is die sneeuw toch ook wel heel leuk: kinderen die naar school worden gebracht met de slee, sneeuwpoppen die tot leven komen, die vriendelijke dwarrels uit de lucht: het is eigenlijk heel gezellig. Maar sneeuw kan ook vervelend zijn: glad wanneer er veel overheen is gelopen, maar ook vermindert het het zicht in de auto. En vergeet ook je winterbanden niet.

Er is nog geen robot uitgevonden die je autoruiten krabt, maar er is er nu wel een om de sneeuw in en rond je huis te verwijderen. Yarbo is een modulaire robot voor thuis die je kan helpen met grasmaaien, bladeren verwijderen en nu ook: sneeuw verwijderen. Hij komt met zijn stoere rupsbanden met profiel gewoon door de sneeuw heen en is sinds CES dit jaar voorzien van een sneeuwblazer: de Snow Blower S1 Plus. Er was al een Snow Blower S1, die je nu al kunt kopen om de sneeuw weg te halen.

Yarbo

Hiermee kan het apparaat sneeuw van maar liefst 40 centimeter hoog de baas blijven. Aangezien er bij ons maar een paar centimeter valt, moet Yarbo zijn werk prima kunnen doen. 40 centimeter sneeuw is wel heel knap, zeker omdat de robot zelf helemaal niet zo groot is: het is juist een lekker klein huis-tuin-en-keukenformaatje. Het apparaat kan de sneeuw 12 meter wegblazen en het kan 180 graden draaien, zodat de robot het niet heel erg moeilijk maakt voor zichzelf. Verder werkt het gewoon als een robotstofzuiger: je laat hem een landkaart maken van je achtertuin, je maakt een schoonmaakplan voor het apparaat in de Yarbo-app en je robotsneeuwruimer gaat op pad.

Wel kost het apparaat iets meer dan een robotstofzuiger: waar je voor een zuiger een paar honderd euro kwijt bent, heeft Yarbo een prijskaartje van 9000 dollar met sneeuwblazer. Het is dus een apparaat dat bedoeld is voor rijke mensen, of bijvoorbeeld bedrijven bij wie het echt nodig is om zoiets in huis te hebben. Maar toch, het is met veel sneeuwval wel leuk om over zo’n robot te dromen. Sowieso is het grappig om te zien dat hij van alle seizoenen thuis is, omdat hij allerlei opzetstukken heeft waarmee hij overweg kan. Echter hebben we het niet eerder gezien, een kleinere robot die sneeuw kan verwijderen alsof hij een soort pistenbully in het klein is.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...