BMX-innovatie helpt Niek Kimman bij winnen Olympisch goud

BMX-innovatie helpt Niek Kimman bij winnen Olympisch goud

Vorig artikel Volgend artikel

BMX’er Niek Kimmann heeft vannacht om 4:45 uur Nederlandse tijd het Olympisch goud gewonnen. Niek is daarmee de eerste Nederlandse Olympisch kampioen BMX. Eerdere Olympische medailles waren er voor Rob van den Wildenberg (2008), Laura Smulders (2012) en Jelle van Gorkom die in 2016 zilver wist te winnen. Wat het extra bijzonder maakt is dat Niek Kimmann met een scheurtje in zijn knieschijf toch het gehele veld met deelnemers wist te verslaan.

Niet veel later wist ook Merel Smulders in haar Olympische BMX-finale een bronzen medaille te winnen.

70% van de races wordt in de eerste 9 meter gewonnen

Bij BMX draait het vooral om de start. Vandaag was hij duidelijk de snelste en finishte in een tijd van amper 39 seconden als eerste op het Ariake Urban Sports Park in Tokio. Het is een koningsnummer, vergelijkbaar met de 500 meter op de schaats of de 100 meter sprint. Alles komt aan op die eerste meters en dan vol gas naar de streep.

Om de start nog verder te verbeteren trainde Niek met behulp van een Samsung FastFrame op zijn perfecte start. Die start is essentieel bij BMX, 70% van de races wordt in de eerste 9 meter gewonnen. Eerder werd al duidelijk dat de Nederlandse BMX’ers in aanloop naar de Olympische Spelen 20 milliseconden wisten te winnen. Kimman: “Dat kan bij de Olympische Zomerspelen in Tokio het verschil tussen goud en 7e zijn”.

Niek_Kimman_Olympisch_goud

Samsung FastFrame

Het Samsung FastFrame geeft exacte data door over de drie belangrijkste elementen (zie foto) bij de start: de reactiesnelheid, de kracht die uitgeoefend wordt op de pedalen en de hoek waarin de fiets staat op de startheuvel. Via een speciale app krijgen zijn coaches Raymon van Biezen en Rob van den Wildenberg in real-time die data binnen. Deze informatie helpt heeft Niek Kimmann geholpen om op specifieke aspecten te trainen die met het blote oog niet waarneembaar zijn.

De tijdwinst van 20 milliseconden bij de start staat gelijk aan 15 tot 20 cm voorsprong onderaan de heuvel, waardoor je je ellebogen net voor een concurrent kunt plaatsen. Niek was als eerste weg en 39.053 seconden won hij goud, geweldig!

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....