Technology16.08.2021

​Blue Origin klaagt NASA aan om maanmissie


De maanmissie Artemis van NASA heeft al vertraging opgelopen door het coronavirus en wat financiële strubbelingen, waarschijnlijk komt daar nog meer vertraging bovenop. Blue Origin-mascotte Jeff Bezos klaagt de ruimteorganisatie aan om het Maanlandercontract.

Blue Origin

De reden van de aanklacht is dat Blue Origin wilde bijdragen in het maanlanderproject, maar Elon Musks SpaceX er met de winst vandoor ging. Door de rechtszaak wordt het contract met SpaceX tijdelijk on stilgelegd en zal Artemis waarschijnlijk nog langer op zich laten wachten. De kans dat we in 2024 mensen op de maan krijgen, dat lijkt steeds verder weg.

Heeft Blue Origin een poot om op te staan is de vraag. Het vindt dat NASA op onwettige en ongepaste wijze naar de voorstellen heeft gekeken. Het idee voor Blue Moon, het landingssysteem van Blue Origin, werd opzij geschoven door NASA. Nu kostte dat ook 5,9 miljard dollar, tegenover 2,9 miljard dollar voor SpaceX’s Starship-voorstel. NASA kon er echt maar één kiezen, want meer geld was er niet, geeft het zelf aan.

NASA en SpaceX

Blue Origin is het er niet mee eens. Het vindt dat NASA aanpassingen aan het programma had moeten doen of het zelfs helemaal had moeten annuleren, toen het wist dat het onvoldoende fondsen zou hebben om twee contracten te kiezen. Het beticht NASA er bovendien van dat NASA stiekem met SpaceX zou hebben overlegd. In dat laatste heeft een Amerikaanse staatsorganisatie Jeff Bezos en consorten eerder al ongelijk gegeven, maar het zit ze blijkbaar nog steeds niet lekker. Toen was het contract met SpaceX al 95 dagen uitgesteld, dus dat zal nu, nu het naar een hogere rechter gaat, waarschijnlijk nog langer zijn.

Eigenlijk is het dus niet alleen vervelend voor NASA, maar ook voor SpaceX, dat indirect enorm veel last heeft van dit gesteggel dat eigenlijk weinig met SpaceX te maken heeft. Het lijkt ook een moeilijke zaak om te bewijzen, omdat het gaat om besluitvorming binnen een organisatie.

Eerste vrouw op de maan

Tegelijkertijd moet Jeff Bezos ook voor iets anders oppassen: hij houdt hiermee namelijk ook tegen dat de eerste vrouw voet zet op de maan en dat zal hem niet in dank worden afgenomen. Deze rechtszaak aan het adres van NASA zou zomaar eens in Bezos’ eigen gezicht kunnen ontploffen. Als dat maar niet in de ruimte gebeurt, want daar is al genoeg rondslingerend afval.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein