SpaceX maakt ruimteschip voor NASA

SpaceX maakt ruimteschip voor NASA

'NASA Rules!'

Vorig artikel Volgend artikel

SpaceX maakt een ruimteschip voor NASA. Met dat ruimtevaartuig wil NASA in 2024 astronauten op de maan zetten. Het gaat om een order van zo'n 2,9 miljard dollar.

Musk wil, voor het eerst sinds 1972, weer mensen op de maan zetten. De baas van Tesla is blij met de deal: 'NASA Rules!!', schreef hij op Twitter. Wat zoveel betekent als: NASA is gaaf.

Eerste commerciële maanlander

Het contract tussen NASA en SpaceX is voor de eerste commerciële menselijke maanlander en het is onderdeel van het Artemis-programma. NASA zei dat de maanlander twee Amerikaanse astronauten naar het maanoppervlak zal brengen, schrijft Reuters. "We moeten de volgende landing zo snel mogelijk realiseren", zei Steve Jurczyk van NASA.

"Als het SpaceX lukt dan hebben we een kans om in 2024 mensen op de maan te zetten", voegde hij eraan toe.

Reizen naar de maan

Volgens NASA krijgt het ruimteschip van SpaceX een ruime cabine en twee luchtsluizen voor maanwandelingen door astronauten. De architectuur moet op termijn een volledig herbruikbaar lanceer- en landingssysteem krijgen.

SpaceX tweette ook over de deal: "We zijn nederig om NASA te helpen een nieuw tijdperk van menselijke verkenning van de ruimte in te luiden."

In tegenstelling tot de Apollo-landingen van 1969 tot 1972 bereidt NASA zich nu voor op een langer verblijf op de maan. Het zou volgens hun een springplank kunnen zijn om astronauten naar Mars te sturen. NASA leunt zwaar op particuliere bedrijven die hetzelfde doel hebben wat betreft de verkenning van de ruimte.

SpaceX moet nu wel aan de bak. Ze zullen eerst een testvlucht moeten maken met het nieuwe ruimteschip voordat mensen de reis maken, vertelde NASA-functionaris Lisa Watson-Morgan aan Reuters.

[foto: NASA on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...