Technology18.06.2024

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups


Amazon Web Services (AWS) heeft een investering van $230 miljoen aangekondigd om de brede adoptie van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) wereldwijd te versnellen. Als onderdeel van dit initiatief zal AWS in 2024 zijn Generative AI Accelerator-programma uitbreiden van 21 naar 80 startups in de beginfase wereldwijd, inclusief een toegewijde groep van 20 startups uit EMEA.

Aanjagen van innovatie

Startups spelen een cruciale rol in het aanjagen van innovatie. Mede dankzij de snelle opkomst van generatieve AI zijn zij klaar om deze technologie te gebruiken voor het optimaliseren van klantervaringen en het transformeren van werkprocessen. Wereldwijd erkennen investeerders de enorme potentie van generatieve AI-startups; in 2023 werd er meer dan 21,8 miljard dollar in deze bedrijven geïnvesteerd, een verviervoudiging ten opzichte van de 4,3 miljard dollar die in 2022 werd opgehaald tijdens financieringsrondes.

Binnen het gehele spectrum van generatieve AI-innovaties spelen startups een belangrijke rol, van het opzetten van de basisframeworks met Foundation Models (FM’s) tot het ontwikkelen van praktische toepassingen. Startups in de Benelux die generatieve AI gebruiken, hebben al veel sectoren getransformeerd, zoals de gezondheidszorg, de financiële dienstverlening, media en entertainment, onderwijs en gaming. Door taken te automatiseren, besluitvormingsprocessen te verbeteren en gebruikerservaringen te personaliseren, heeft generatieve AI een grote impact op de wijze waarop bedrijven en organisaties werken.

Innovaties in verschillende sectoren

De kracht van AI wordt steeds meer zichtbaar in verschillende sectoren. In de medische wereld kunnen AI-ondersteunde tools zorgpersoneel tijd besparen en ondersteunen bij het diagnosticeren. Zo draait de Nederlandse startup Nicolab op AWS en gebruikt generatieve AI om beroertes snel en accuraat te diagnosticeren en hiermee de zorg voor patiënten aanzienlijk te verbeteren. Het Belgische Relu heeft een high-tech plug-in voor tandheelkundige softwarebedrijven gecreëerd, om veel van de handmatige taken die tandartsen en tandtechnici dagelijks uitvoeren te automatiseren en verbeteren. Ook in de automotive sector speelt generatieve AI een steeds grotere rol. Zo maakt IMAGIN.studio, een Nederlandse cloud native tech scale-up, gebruik van AWS om computergegenereerde content van auto’s te creëren. Een andere veelbelovende sector is media en entertainment, waar veel bedrijven generatieve AI gebruiken om de productie van content te automatiseren, kosten te verlagen en hun output te verhogen. De Nederlandse startup Creative Fabrica loopt voorop met hun nieuwe AI-gestuurde generatieve tool Flow, die wordt ondersteund door AWS. Flow is een gratis, multimodel generatieve AI-tool gebouwd AWS die ontwerpers in staat stelt om digitale objecten te transformeren, animeren en creëren.

Naar een bredere adoptie van AI

Terwijl startups innovatie stimuleren, worden ze ook geconfronteerd met hindernissen, zoals beperkte middelen, de ethische en wettelijke complexiteit van nieuwe generatieve AI-toepassingen, integratieproblemen en het ontbreken van expertise of de noodzakelijke technologische skills. Om deze hindernissen te overwinnen, hebben startups toegang nodig tot middelen die een gelijkwaardig speelveld stimuleren. AWS investeert en innoveert op alle lagen van de generatieve AI ‘stack’ om het voor startups eenvoudiger, goedkoper en efficiënter te maken om generatieve AI-innovaties te bouwen, trainen en schalen. Op het gebied van infrastructuur (de onderste laag) betekent dit onder meer dat AWS de prestaties op het gebied van pricing vergroot met haar nieuwste generatie ML-chips, zoals Trainium2. Daarnaast introduceert AWS met Amazon SageMaker nieuwe mogelijkheden om modeltraining en inferentie te versnellen.

Voor startups die willen experimenteren met bestaande modellen op de (middelste) tools-laag stelt Amazon Bedrock bedrijven in staat hun eigen volledig beheerde modellen op Amazon Bedrock uit te voeren. Zij kunnen hierdoor eenvoudig het beste model voor use cases vinden, beveiligingen toepassen op generatieve AI-toepassingen en hebben een grote keuze uit modellen. Zo heeft AWS een uitgebreid aanbod van hoogwaardige modellen, customizing- en agent-mogelijkheden en waarborgt zij door alle lagen van organisaties een strikte beveiliging en privacy in een volledig beheerde omgeving. Op de toepassingslaag (toplaag) kunnen startups hun manier van werken transformeren met toepassingen als Amazon Q. Dit is een nieuwe generatieve AI-assistent die bedrijven helpt om softwareontwikkeling te versnellen en interne data maximaal te benutten. AWS helpt ook bij het oplossen van het tekort aan AI-skills door startups gratis AI-trainingen aan te bieden.

Het schalen van innovaties

Het wereldwijd in de markt zetten van generatieve AI-innovaties is cruciaal voor het stimuleren van brede toepassing in verschillende sectoren. Om brede adoptie van generatieve AI te versnellen, heeft AWS vandaag bekendgemaakt dat zij hiervoor een bedrag van 230 miljoen dollar heeft vrijgemaakt. Als onderdeel hiervan heeft zij de aanmeldingsprocedure geopend voor de 2024 AWS Generative AI Accelerator, met het voornemen deze community uit te breiden van 21 naar 80 startups wereldwijd, waaronder een cohort van 20 startups uit EMEA in de beginfase. De 2024 AWS Generative AI Accelerator biedt praktische expertise en financiering tot één miljoen dollar voor startups die generatieve AI inzetten.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Amazon

Nog een paar uur en Amazon Prime Day begint

Het is weer Amazon Prime Day, en ook weer twee dagen in plaats van 1. Wist je dat het nummer 1 verkochte product tijdens Prime Day helemaal geen techgadget is?

Online15.07.2024

Nog een paar uur en Amazon Prime Day begint

5 dingen die Amazons nieuwe speaker Echo Spot interessant maken

Er zijn meerdere redenen om te denken dat de nieuwe Echo Spot het beste van meerdere speakers bij elkaar is.

Gadgets08.07.2024

5 dingen die Amazons nieuwe speaker Echo Spot interessant maken

5 redenen om F*** You Very Very Much te kijken

Belgisch goud op Prime Video: de twee seizoenen tellende serie F*** You Very Very Much staat erop.

Entertainment06.07.2024

5 redenen om F*** You Very Very Much te kijken

Prime Video deelt de officiële trailer van Jackpot!

JACKPOT! is een krankzinnige actie-komedie over een grote loterij met een twist: diegene die de loterijwinnaar weet te vermoorden, kan legaal aanspraak maken op de miljarden tellende jackpot. Regisseur Paul Feig (The Heat en Spy) brengt de getalenteerde comédienne Awkwafina en komedie acteur John Cena bij elkaar in een film vol actie. Jackpot! is vanaf 15 augustus exclusief te zien op Prime Video.

Coffee corner03.07.2024

Prime Video deelt de officiële trailer van Jackpot!

met Awkwafina en John Cena
Kijken hoe ver je Kindle e-reader kan gaan: deze persoon doet het voor je

Amazon heeft een interessant -en ook wel een grappig- blog online gezet van een engineer die het als opdracht heeft om Kindle e-readers te testen.

Gadgets27.06.2024

Kijken hoe ver je Kindle e-reader kan gaan: deze persoon doet het voor je

Amazon Prime Day vindt plaats op 16 en 17 juli

Als je van plan bent om in de komende dagen een nieuwe gadget aan te schaffen, dan kun je misschien dus beter even wachten tot de Prime Days plaatsvinden: 16 en 17 juli 2024.

Online25.06.2024

Amazon Prime Day vindt plaats op 16 en 17 juli

Cloudgamedienst Amazon Luna komt naar Nederland: dit is wat het inhoudt

Samen met de Luna-controller komt de cloudgamedienst van Amazon naar Nederland en daarmee kun je direct streamen op apparaten die je al hebt.

Gaming19.06.2024

Cloudgamedienst Amazon Luna komt naar Nederland: dit is wat het inhoudt

Het is klaar met The Boys op Amazon Prime Video

The Boys op Amazon is een prachtserie, met zijn superhelden, zijn duisternis en zijn toch zeer graphic content. Maar aan alles komt een einde: seizoen 5 wordt het laatste van The Boys.

Entertainment12.06.2024

Het is klaar met The Boys op Amazon Prime Video

Verder lezen over Innovatie

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

VodafoneZiggo heeft in de recente frequentieveiling nieuw spectrum verworven om aan haar netwerk toe te voegen. Tijdens de veiling is 100MHz bemachtigd in de 3,5GHz band. Dit stelt het telecombedrijf in staat om het bestaande netwerk nog verder door te ontwikkelen en te versterken. VodafoneZiggo is erg tevreden met de uitkomst van de veiling. VodafoneZiggo betaalt € 57,5 miljoen euro voor deze spectrumvergunning, die loopt tot 2040. 

Mobile02.07.2024

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Team Visma | Lease a Bike, een van 's werelds beste wielerploegen, zet een grote stap in technologische innovatie met de lancering van hun gloednieuwe Control Room. Deze hypermoderne mobiele unit, uitgerust met de nieuwste technologieën en apparatuur, maakt zijn debuut tijdens de Tour de France, die zaterdag 29 juni in Florence van start gaat.

Technology27.06.2024

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

McDonald’s heeft recent wel geprobeerd om die mensen te vervangen door AI, maar die deed het waarschijnlijk minder goed dan zijn menselijke collega.

Online17.06.2024

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen

Het leek even moeilijk te worden voor de hyperloop, maar de studenten van TU Delft hebben nu een groot succes bereikt.

Technology10.06.2024

Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Online23.07.2024

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Alles is te zien in de poppetjes van je ogen
AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

Claude. Niet de zanger van dat catchy half-Franse nummer, maar de kunstmatige intelligentie-tool.

Online17.07.2024

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

AI wordt onder andere omarmd door YouTube Music, dat nu door kunstmatige intelligentie samengestelde afspeellijsten ondersteunt. 

Online16.07.2024

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. Leg je hart in robothanden.

Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Een Lensa-achtige functie komt nu van Meta zelf naar WhatsApp. Zo heb je elke dag een originele profielfoto, als je dat wil natuurlijk.

Social Media02.07.2024

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Adform komt met op AI-gebaseerde contextual targeting

Adform kondigt een exclusieve samenwerking aan met Cognitiv, wereldwijd een van dé leveranciers van deep learning AI voor marketeers. Samen zullen zij Cognitivs GPT AI-gebaseerde contextuele targeting beschikbaar stellen in de belangrijkste Europese talen. Dankzij de samenwerking kunnen adverteerders in Europa nu voor het eerst gebruikmaken van GPT AI-gebaseerde contextual targeting.

Advertising02.07.2024

Adform komt met op AI-gebaseerde contextual targeting