Apple komt met stevige tegenhanger van Spotify Sessions

Apple komt met stevige tegenhanger van Spotify Sessions

Vorig artikel Volgend artikel

Beter laat dan nooit: Apple Music komt met Sessions. Dit is een directe tegenhanger op Spotify Sessions, die al jaren bestaan. Beide Sessions-initiatieven komen op hetzelfde neer: bekende artiesten maken een live-opname (bestaande uit drie nummers) die alleen te beluisteren is op die betreffende streamingdienst. Alleen heeft Apple Music nog iets speciaals achter de hand: spatial audio.

Spatial audio

Spatial audio is ruimtelijke audio, waarbij het geluid ruimtelijker klinkt. Hierdoor voelt het als luisteraar nog meer alsof je erbij bent, wat natuurlijk zeker in het geval van een live-opname aanzienlijk meerwaarde biedt. Daarnaast heeft Apple er ook video’s bij, iets waar Spotify eigenlijk nooit echt goed in is geweest. Op Spotify kun je bijvoorbeeld ook geen videoclips bekijken die bij nummers horen, wat bij Apple Music wel kan. Bij Spotify krijg je slechts een klein stukje te zien.

De eerste artiesten zijn wat ons betreft wat bijzondere keuzes. Het zijn namelijk twee country-artiesten, die het vooral in de Verenigde Staten goed doen. Carrie Underwood is met haar Before He Cheats nog wel wat bekender buiten de VS, maar Tenille Townes is toch iets minder beroemd in de rest van de wereld. Aan de andere kant is het een goede manier om Sessions te introduceren: deze Apple Studio bevindt zich in Nashville, het hart van countrymuziek. Er zijn er echter meer over de hele wereld.

Bovendien heeft Apple slim gekozen door artiesten ook een cover te laten doen. Hiermee concurreert het namelijk met nog een ander muziek-initiatief, namelijk BBC Live Lounge. In dit geval horen we Ozzy Osbourne’s “Mama, I’m Coming Home” van Underwood en Etta James’s “At Last” door Townes. Nu zijn dit al wat oudere nummers, maar covers doen het altijd erg goed in een modern jasje.

Apple Music Sessions

De volgende twee artiesten zijn ook al bekend: dat zijn Ingrid Andress en Ronnie Dunn. Ook dit zijn artiesten binnen het countrygenre. Het is te hopen dat er binnenkort ook andere genres aan worden toegevoegd, zodat deze nieuwe functie wat breder wordt getrokken. Apple geeft aan dat dit wel de bedoeling is, maar het lijkt nog niet de Drakes of de Harry Styles’ van de wereld te hebben gestrikt voor een sessie.

Toch is het wel de moeite waard om de Sessions van de country-artiesten te bekijken. Spatial audio is heel bijzonder om te horen (niet voor niets voegde Netflix het recentelijk ook toe). Spatial audio zit al langer ‘ingebakken’ in gadgets van Apple, zoals AirPods Pro, AirPods Max, de Beats Fit Pro en third gen AirPods.
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...