Ruimtelijke audio op Netflix: dit is het verschil

Ruimtelijke audio op Netflix: dit is het verschil

Vorig artikel Volgend artikel

Netflix heeft zojuist iets nieuws toegevoegd aan de dienst: ruimtelijke audio. Zo kun je de film The Adam Project, maar ook de meest recente afleveringen van Stranger Things nu in ruimtelijke audio horen.

Ruimtelijke audio

Ruimtelijke audio werd vorig jaar geïntroduceerd door Apple en toen schreven we het al: niet alle vormen ervan zijn even prettig. Toch zijn veel mensen er juist over te spreken: ruimtelijke audio zorgt namelijk dat iets nog rijker klinkt. De audio wordt zo naar je oren gestuurd dat het lijkt alsof je overal middenin zit.

Zo ben je nog meer deel van elke aanval van Vecna in Stranger Things en zit je middenin de actie uit The Adam Project. Er zijn nog niet heel veel series en films die het hebben. Naast de bovengenoemde zijn het in ieder geval Red Notice, The Witcher, Interceptor, Kate, Keep Sweet, Raising Dion, Castlevania, The Order, Archive81, The Unforgivable, Warrior Nun, Black Summer, Selena, Sluimerland, Resident Evil en Locke & Key.

Spatial Audio zoeken op Netflix

Er staat niet duidelijk bij dat het om ruimtelijke audio gaat, maar als je zoekt op ‘Spatial Audio’ in de zoekbalk, dan zie je welke content het bevat. Let op: houd het ook als je Netflix in het Nederlands is wel op het Engels, want zoeken naar ‘Ruimtelijke Audio’ geeft 0 op het rekest. Ook is het aan te raden om met oordopjes te luisteren, want dan is de ervaring pas helemaal compleet. Het maakt overigens niet uit welk Netflix-abonnement je hebt: het is voor iedereen beschikbaar.

Netflix maakt voor deze nieuwe mogelijkheid gebruikt van AMBEO: 2-kanaals technologie afkomstig van het Duitse Sennheiser. Netfilx geeft aan dat het op zich op allerlei toestellen werkt (onder andere op televisies en op telefoons), maar als je Apple-gebruiker bent, dan moet je zorgen dat je op je iPhone, iPad en Apple TV zorgt at de streamingkwaliteit op ‘Hoog’ of ‘Auto’ staat. Nog een dienstmededeling voor Apple-fans: als je al AirPods Pro, AirPods Max of Beats Fit Pro gebruikte om te Netflixen, dan zal je geen verschil horen in audio: die zorgen namelijk zelf al voor ruimtelijke audio.

Filmische geluidservaring

Netflix schrijft: “De ruimtelijke audio van Netflix helpt om de filmische ervaring van meeslepende audio naar elke stereo te vertalen, dus het werk dat de makers doen om je in het verhaal te brengen, gebeurt ongeacht het apparaat dat je gebruikt om Netflix te kijken. Deze magische combinatie van beeld en geluid zal kijkers dichter bij het verhaal brengen, en we zijn verheugd om deze mogelijkheid toe te voegen aan andere functies die we ondersteunen, zoals 4K, HDR, Dolby Atmos® en Netflix Calibrated Mode.“

Door dit artikel heen vind je meerdere video’s met ruimtelijke audio, om je een idee te geven van hoe dat klinkt. Het klinkt veel.. ruimtelijker. Alsof je in een enorme zaal luistert. Luister ook deze video’s met oordopjes of een hoofdtelefoon, want dan krijg je het effect het beste mee. Of kijk gewoon even dat laatste seizoen van Stranger Things opnieuw op de rode N. Running up that hill klonk nog nooit zo goed!

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...