Technology01.06.2023

Amateur sterrenkijker spot supernova


Hij keek met zijn telescoop 21 miljoen lichtjaar de ruimte in

Het is geen unicum maar het gebeurt hoogst zelden dat een amateur astronoom een supernova spot. En al zeker niet in een sterrenstelsel dat meer dan 20 miljoen lichtjaar van onze aardkloot verwijderd is. Daarvoor hebben we meer dan 30 jaar geleden de Hubble telescoop de ruimte in geschoten. En in 2022 kwam daar de James Webb space telescope nog bij die zelf ook al anderhalf miljoen kilometer van de aarde zijn werk doet vanuit een donker hoekje in ons eigen zonnestelsel.

Supernova in Windmolenstelsel

Toch is het precies dat wat een Japans amateur astronoom op 19 mei ontdekte. Een supernova van een ster in het zogenoemde ‘Windmolenstelsel’ (Spinwheel), M101, dat zich, om precies te zijn, op 21 miljoen lichtjaar van onze aarde bevindt. Dat lijkt super ver weg, en dat is het ook, maar deze supernova is de meest dichtbij zijnde die de afgelopen vijf jaar gespot is.

Dat de eer van deze ontdekking ten deel vil van precies deze Japanse amateur astronoom, Koichi Itagaki, is ook geen toeval. Het zoeken naar supernova’s is namelijk al sinds 2000 de favoriete ‘ruimtehobby’ van Koichi. Naar eigen zeggen heeft hij sinds die tijd er al 172 gespot.

Nog een paar maanden te zien

Wetenschappers zijn uiteraard enthousiast over de vondst. Zo zelfs, dat velen van hen de afgelopen dagen elke beschikbare telescoop opgesteld hebben om getuige te zijn van het hemelse vuurwerk en te genieten van de stroom van binnenkomende waarnemingen. “Ik was eerlijk gezegd te opgewonden om te slapen. Het verzamelen van gegevens is nu het belangrijkste”, zegt Yvette Cendes, een astronoom bij het Center for Astrophysics.

Dat enthousiasme komt voort uit wat de supernova eigenlijk is – en wat het voorbestemd is om te worden. Deze gebeurtenis was een type II supernova, die optreedt wanneer een massieve ster – minstens acht keer zo groot als onze zon – zonder brandstof komt te zitten. Zonder die brandstof kan een ster de kracht van zijn eigen zwaartekracht niet meer weerstaan, Het gevolg is dat hij in elkaar klapt en puin en straling de ruimte in blaast.

Naar verwachting zal de supernova nog een paar maanden te zien zijn. Je moet dan uiteraard wel een goede telescoop beschikken. De modellen die je bij de Mediamarkt of andere elektronicawinkels koopt kunnen niet zo ver kijken.

Foto’s: NASA

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Het is gedaan: de eerste ruimtewandeling door een privébedrijf en privépersoon is een feit. SpaceX kan over een succes spreken met Polaris Dawn.

Technology12.09.2024

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Starliner huilt omdat hij onbemand naar aarde terug moet keren. In de week dat zijn vertrek gepland staat, is hij een vreemd terugkerend geluid gaan maken.

Technology02.09.2024

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

SpaceX doet deze week een spannende missie waarvoor we allemaal onze adem inhouden. Nou ja, behalve de astronauten zelf: die moeten vooral doorademen tijdens hun ruimtewandeling.

Technology26.08.2024

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

SpaceX gaat het doen: de Starliner-astronauten thuisbrengen. Suni Williams en Butch Wilmore kunnen op die manier veilig naar huis keren.

Technology24.08.2024

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Het klinkt heel tof om hooggeplaatst te zijn bij NASA, maar we zouden momenteel niet willen ruilen met de mensen die die positie bekleden. Er is nogal een heet hangijzer dat moet worden aangepakt.

Technology13.08.2024

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Mars is onbewoonbaar, dat weten we allemaal uit de films. Maar zal de planeet altijd zo onbewoonbaar blijven? Niet als het aan deze wetenschappers ligt.

Technology09.08.2024

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Is de planeet dan bewoonbaar?
Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

Wetenschappers willen dat er binnenkort buisjes met het DNA van dieren naar de maan gaan. Daar kunnen ze veilig worden gesteld om de biodiversiteit van de aarde te kunnen redden.

Technology06.08.2024

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan