Technology25.03.2014

Het tijdperk van draadloze elektriciteit is aangebroken


het-tijdperk-van-draadloze-elektriciteit.jpg
het-tijdperk-van-draadloze-elektriciteit.jpg

In het huis van de toekomst zal draadloze energie net zo vanzelfsprekend zijn als draadloos internet. Aldus Dr. Katie Hall, CTO WiTricity, een startup die draadloze resonantie op de markt wil brengen. “Ons doel is om huizen via magnetische luchtvelden van energie te voorzien zonder enige bedrading.”

Het werkt als volgt: WiTricity bouwt een ‘Source Resonator’ – een spoel van stroomdraad – die een magnetisch veld genereert wanneer hij op het elektriciteitsnet wordt aangesloten. Als een andere spoel nabij is, wordt het mogelijk om tussen de twee spoelen een elektrische lading op te wekken zonder dat daar enige bedrading voor nodig is.

Er is geen risico op elektrocutie. De magnetische velden waar de energie wordt opgewekt zijn “perfect veilig” volgens Hall, net zoals Wi-Fi-routers dat zijn. WiTricity bewees al smartphones en laptops draadloos te kunnen opladen en slaagde er tevens in om een tv van stroom te voorzien zonder stopcontact. Nu experimenteert het bedrijf met een elektrische lader voor een auto.

Ik zal met mijn auto naar huis kunnen rijden, niks in hoeven te pluggen en je staat ook nooit meer bij het tankstation. Ik kan me bijna niet voorstellen hoezeer alles zal veranderen wanneer we op deze manier gaan leven,” aldus Hall.

Ze ziet nog meer revolutionaire mogelijkheden. Medische toestellen zoals hartpompen zouden subtiel in het lichaam van patiënten kunnen worden opgeladen. Men zal ook mobiele gadgets kunnen herontwerpen om ze efficiënter, praktischer en functioneler te maken eens de grenzen aan het gebruik van lithiumbatterijen vervagen.

De grootste uitdaging voor WiTricity is nu om de afstand te vergroten waarop energie efficiënt kan worden overgebracht. Deze afstand hangt af van de grootte van de elektriciteitsspoelen en wordt in de komende jaren hopelijk nog verder geoptimaiseerd. Het bedrijf hoopt binnenkort alvast draadloos herlaadbare AA-batterijen op de markt te brengen.

De mogelijke toepassingen van de technologie zijn in ieder geval eindeloos. “Op termijn zullen kinderen ons vragen waarom we dingen ‘draadloos’ noemen,” stelt Hall.

Lees ook: Draadloze energie is einde van het stopcontact.

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over Toekomst

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag