Gadgets27.07.2009

Draadloze energie is einde van het stopcontact


draadloze-energie-is-einde-van-het-stopc.jpg
draadloze-energie-is-einde-van-het-stopc.jpg

Op de jaarlijkse TED-conferentie die dit jaar plaatsvindt in het Engels Oxford heeft Eric Giler, CEO van het Amerikaanse bedrijf Witricity, een demonstratie van draadloze energieoverdracht gegeven.

Hij demonstreerde o.a.
hoe gsm’s (een Google G1 en een Apple iPhone) en televisies aan de praat kunnen worden gekregen zonder stopcontacten en snoeren. Volgens Giler luidt deze technologie het einde in van het stopcontact met een systeem voor draadloze energieoverdracht. Ook de 40 miljard wegwerpbatterijen die jaarlijks worden geproduceerd hebben hun tijd gehad, aldus Giler.

Met behulp van spoelen wordt energie verzonden door elektromagnetische straling tussen stroombron en apparaat.

De technologie converteert elektriciteit in een onzichtbare warmtelaserstraal,  die daarna de kamer wordt ingejaagd. Vanaf het ogenblik dat de energie in aanraking komt met een zonnecel in een laptop of een gsm, wordt ze opnieuw tot elektriciteit geconverteerd. Het uitrusten van een woning met enkele grote spoelen maakt stopcontacten, verlengsnoeren en verdeeldozen overbodig.

Volgens David Graham van Power Beam, een van de bedijven dat Wi-Tricity ontwikkelt, zijn er geen risico’s voor de gezondheid aan verbonden. De  straal verplaatst de warmte gewoon van een plaats naar een andere en wordt enkel opgevangen door compatible gadgets. ‘Het woord opladen verdwijnt vroeg of laat uit het woordenboek.’

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.