Xiaomi leidt de dans bij start Mobile World Congress 2023 in Barcelona

Xiaomi leidt de dans bij start Mobile World Congress 2023 in Barcelona

Vorig artikel Volgend artikel

Het is de zondag voordat het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona haar deuren opent. Al is het inmiddels alweer geschiedenis, het mega-event kwam in 2020 ruw on-hold te staan door een virus afkomstig uit China. In de jaren daaraan voorafgaand werd de aftrap lang gedaan door Samsung. Het betekende letterlijk een zaal vol met een paar duizend enthousiastelingen, waarvan een groot deel afkomstig was uit de media en die allen warm mochten draaien voor een van de grootste events in de wereld.

Het was hèt moment voor de wereldwijde lancering van het nieuwste topmodel van een van de grootste tech-giganten in de wereld. Zo zijn er heel wat Galaxy’s met applaus de wereld ingeslingerd. Naast een flagship was er altijd een goedkoper model, nieuwe oordopjes en nog wat andere devices om het enthousiasme hoog te houden.

Maar goed, in 2020 werd heel kort voor het Mobile World Congress zou aftrappen roet in het eten gegooid. Het hele feestje werd geannuleerd terwijl de beursvloer al volledig was ingericht. De schade: ver boven de 500 miljoen. In 2023, een jaar na de herstart van het MWC, doet Samsung niet meer mee op het hoofdpodium. Het is nu de beurt aan Xiaomi, de Chinese concurrent van de uit Zuid-Korea afkomstige smartphone gigant.

Alles is nieuw maar ‘Nothing has changed’, hello Xiaomi, bye bye Samsung

In de zaal in het International Convention Center in Barcelona is het Xiaomi die nu de dans leidt en het MWC een kick-off start geeft met zijn nieuwste flagship smartphone: de Xiaomi 13. Daar is dan weer een Pro-versie van, een goedkoper model, nieuwe earbuds, een horloge en een nieuwe e-step die Xiaomi om welke reden dan ook scooter noemt. Alles is dus nieuwer dan nieuw, maar inhoudelijk is er niets veranderd. Het is een beetje een ‘deja vu’ en ik zal zeker niet de enige zijn die de beelden van Samsung voorbij ziet vliegen. Die is echter onderweg zijn x-factor kwijtgeraakt en Xiaomi wil die plek maar wat graag overnemen.

Xiaomi_13
Xiaomi 13 in samenwerking met Leica

Net als bij iedere nieuwe smartphone draait het ook bij Xiaomi om de camera

Xiaomi presenteert in Barcelona de Xiaomi 13 naast een Pro-versie die het introductie model nog eens moet laten verbleken. De absolute troefkaart heet Leica, o.a. bekend als producent van kwalitatief zeeg hoogwaardige camera's. Op het scherm in de zaal staat te lezen ‘das wesentliche’, hetgeen Xiaomi heeft getriggerd met Leica in zee te gaan. Het is overigens niet de eerste toestelfabrikant die vol inzet op de kwaliteit van de camera. Misschien wel een van de beste camera’s in een smartphone zat ooit in de Huawei P30 en de lenzen kwamen van … inderdaad Leica.

De Smartdragon(s) van de deze wereld maken het verschil niet meer

Samsung heeft inmiddels de nieuwe Galaxy 23 Ultra in de markt gezet met maar liefst een 200 megapixel camera. Het geeft aan dat de strijd wie de beste smartphone heeft vooral gaat om in welke smartphone de beste camera zit. De rest lijkt inmiddels bijzaak want de Smartdragon(s) van deze wereld maken het verschil niet echt meer. Als Xiaomi 13 (Pro) inderdaad de beste camera gaat leveren lijkt het zeer waarschijnlijk dat de Chinese toestelfabrikant de komende jaren het feestje van het Mobile World Congress in Barcelona kan blijven openen.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....