Samsung komt met 200-megapixel beeldsensor voor premium toestellen

Samsung komt met 200-megapixel beeldsensor voor premium toestellen

Vorig artikel Volgend artikel

Wie zich wil onderscheiden in de wereld van smartphones heeft niet zo heel veel opties meer. Op dit moment is de final frontier nog steeds de camera. Hier blijft nog steeds veel te winnen. Bedoeld voor fotografie en bestemd voor content-creators. De fotograaf bestaat eigenlijk niet meer.

Samsung is naast Apple de grootste producent van smartphones en beseft als geen ander dat de lat echt omhoog moet. De belangrijkste reden is dat de verschillen tussen bestaande en toekomstige modellen te klein is geworden om de consument te overtuigen dat je toestel upgraden echt een stap vooruit is. Veel gebruikers slaan tegenwoordig een nieuwe versie van hun toestel over. Daarbij spelen ook de kosten een rol.

Innovatie zit vaak onzichtbaar verstopt in je favoriete device waarvan veel onontdekt blijft door de gebruiker. Vandaag de dag heeft het nieuws van toestel fabrikanten steeds vaker te maken met upgrades van de camera. Samsung legt de lat weer een stukje hoger en introduceert een 200-megapixel beeldsensor, de Isocell HP2 met een verbeterde pixel technologie. Die moet voor nog scherpere beelden in de premium smartphones van de toekomst gaan zorgen. Meer dan waarschijnlijk als eerste in de Galaxy S23 Ultra.

Samsung-200MP-smartphone-camera-sensor
De camera blijft voorlopig nog wel the final frontier in smartphones, het kan nog steeds beter..

De Samsung Isocell HP2 maakt gebruik van hoge resolutie beeldsensor-technologieën en bevat 200 miljoen pixels van 0,6 micrometer in een optisch formaat van 1/1,3. Dit sensorformaat wordt inmiddels veel gebruikt in camera's voor smartphones. Het is een technisch hoogstandje wat er voor zorgt dat je nog scherpere beelden gaat krijgen.

Uiteindelijk komt er heel wat software aan te pas om de beelden te optimaliseren. De pixel binning-technologie van Samsung, Tetra2pixel, vergroot met de HP2 de veelzijdigheid van de camera doordat verschillende pixelgroottes worden gesimuleerd voor verschillende verlichtingsniveaus.

Bij weinig licht verandert de sensor in een beeldsensor door vier tot 16 naaste pixels te binden. Voor een 8K video, ongeveer bij 33MP, schakelt de HP2 over naar de 50MP modus om het bijsnijden te minimaliseren en zodoende meer van een scène vast te leggen. Hetzelfde geldt ook voor het 8K filmen met 30 beelden per seconde. Hier kan een breed gezichtsveld en een grotere pixelgrootte scherpe video's opleveren.

Sterk overbelichte beelden die gemaakt zijn kunnen met de technologie van de nieuwe HP2 aanzienlijk worden verminderd. Bij weinig licht wordt de autofocus van de HP2 verbeterd waardoor de sensor al zijn 200 miljoen pixels kan gebruiken om het beeld scherp te stellen.

Het is nu aftellen naar het Mobile World Congress in Barcelona (Fira Gran Via van 27 februari t/m 2 maart). Samsung zal ongetwijfeld dit podium gaan uitkiezen voor een verdere introductie van deze verbeterde camera-technologie.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....