Communicatiestrategie Huawei is optie voor de rest van de wereld

Communicatiestrategie Huawei is optie voor de rest van de wereld

Vorig artikel Volgend artikel

We zijn in China te gast bij Huawei, een van de meest bepalende technologiebedrijven in de wereld. Naast een bezoek aan het HQ in Shenzhen en de in alle opzichten bijzondere 'Europese' researchcampus van Huawei in Dongguan staat ook bezoek gepland aan de jaarlijkse Connect-conferentie in Shanghai. Het is de plek waar Huawei een jaarlijkse keynote houdt. Een moment om stil te staan bij de progressie die het bedrijf aan het doormaken is, de ongekende impact van AI en de snelheid waarmee veranderingen nu plaatsvinden. Een plek van verbazing, maar ook van verwondering en wat die laatste betreft, ook met een boodschap naar de wereld.

De keynote wordt dit jaar gegeven door de plaatsvervangend voorzitter van Huawei en CFO Sabrina Meng. Centraal staat de nieuwe cloud computing- en communicatiestrategie van het bedrijf. Deze 'All Intelligence Strategy' heeft als doel de intelligente transformatie van een aantal industrieën te versnellen. Het ultieme streven is om alle dingen met behulp van 5G (5,5G volgens Huawei) met elkaar te verbinden, alle toepassingen modelleerbaar te maken en alle beslissingen dankzij ongekende hoeveelheden data berekenbaar te laten zijn.

Om dit te realiseren is inmiddels een ‘giga’ backbone in China gebouwd die ook kan worden gebruikt als een alternatief voor de rest van de wereld. Een boodschap die zonder enige schroom wordt gebezigd. Het is een indringend signaal van Huawei dat het vol doorontwikkelt op het gebied van AI, hardware, software en cloud: zonder enig voorbehoud. Dit alles om aan de behoefte vanuit de industrie op het gebied van inzet van kunstmatige intelligentie-computing te kunnen voldoen.

Sabrina_Meng
Sabrina Meng, Huawei's Deputy Chairwoman, Rotating Chairwoman, and CFO, speaking at Huawei Connect 2023
We staan achter elke organisatie die haar eigen grote modellen wil trainen met haar eigen gegevens, waardoor elke branche de mogelijkheid krijgt om haar eigen specifieke grote modellen te ontwikkelen.
- Plaatsvervangend voorzitter van Huawei en CFO Sabrina Meng

Het draait volledig om Intelligentie

Inhoudelijk betekent dit dat Huawei alle modellen voor inzet van intelligentie zal ondersteunen met rekenkracht, alle denkbare AI en een veelvoud aan ontwikkelingstools. Huawei claimt dit te kunnen doen dankzij een technologische voorsprong die de afgelopen jaren is opgebouwd door diepgaand onderzoek te doen naar kerntheorieën op het gebied van communicatie en technologische mogelijkheden. Mede mogelijk gemaakt door voortdurende investeringen in onder andere wiskunde, natuurkunde, scheikunde, materiaalkunde en algoritmen en technologie.

Zonder verwijzingen of schroom naar welke mogelijke politieke discussie dan ook ziet Huawei dit alles als een mogelijkheid voor de rest van de wereld. Het bedrijf gaat vol door en zal het tempo van verandering en vernieuwing nog verder opvoeren. Dit laatste is niet meer dan een logisch gevolg. 'Wij gaan door' is duidelijk de boodschap.

Huawei en de inzet van 5,5G

Voor alle bovengenoemde innovaties wil Huawei vanzelfsprekend zijn eigen draadloze 5G netwerkwerkverbindingen inzetten. Speciaal hiervoor wil het bedrijf een nieuwe generatie 5,5G netwerkapparatuur lanceren. Bijzonder, want de term 5,5G wordt op dit moment door geen enkel ander bedrijf gebruikt.

Deze 5,5G oplossing zou de investeringen van operators in 5G beschermen en tegelijkertijd de netwerkprestaties met een factor 10 verbeteren. Het 5,5G-tijdperk zou pieksnelheden van 10 gigabit bieden om te voldoen aan steeds diversere service-eisen en is essentieel om een markt van 100 miljard IoT-verbindingen te ontsluiten.

David_Wang
David Wang Executive Director of the Board, Chairman of ICT Infrastructure Managing Board

Nieuwe AI-computercluster is in staat zijn ambities waar te maken

Volgens de keynote van David Wang, Executive Director of the Board, staan we aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk van intelligente transformatie met enorme kansen en uitdagingen. Hiervoor moet als eerste een gigantische computer worden gebouwd die in staat is om nieuwe AI-modellen en AI-toepassingen operationeel te kunnen beheren.

Speciaal hiervoor lanceert Huawei het nieuwe Atlas 900 SuperCluster. Dit nieuwe AI-computercluster, het nieuwste aanbod in Huawei's Ascend-serie computerproducten, maakt gebruik van een gloednieuwe architectuur die in staat moet zijn om de ambities van het bedrijf waar te maken. Denk hierbij aam oplossingen die specifiek ontworpen zijn voor bijvoorbeeld de financiële sector, de overheid, de productiesector, de elektriciteitssector en de spoorwegen.

De afgelopen drie jaar heeft Huawei met behulp van experts meerdere industrieën geholpen om intelligent te worden. In dit operationele model heeft Huawei meer dan 200 specifieke intelligente transformatie oplossingen weten te creëren voor meer dan 20 sectoren. Veel van deze oplossingen zijn inmiddels al in de ‘real-world’ geïmplementeerd. Huawei is van plan om met partners te blijven samenwerken aan dit soort oplossingen om de diepgaande integratie van AI en industriescenario’s te bevorderen en de intelligente transformatie van steeds meer industrieën mogelijk te maken.

A new chapter of intelligent transformation is unfolding. Together, we can help all industries go intelligent, and help them do it faster
- David Wang Executive Director of the Board

White paper als ultiem hulpmiddel voor vooruitgang

Tenslotte kondigde David Wang ook de release aan van een nieuwe white paper ‘Accelerating Intelligent Transformation’. Hierin staat een verzameling casestudy's en best practices van Huawei, zijn klanten en partners, bedoeld om alle industrieën te helpen een vliegende start te maken terwijl ze nieuwe vormen van intelligentie omarmen.

Duidelijk is dat AI als de ultieme upgrade de belangrijkste motor is geworden voor de groei van sociale vooruitgang. Ook de samenwerking tussen verschillende rollen uit het bedrijfsleven, de academische wereld en onderzoekskringen spelen een essentiële rol bij de inzet van nieuwe AI-toepassingen en de ontwikkeling van de hele AI-industrie. Belanghebbenden in het ecosysteem moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat AI zo wordt ontworpen dat iedereen er baat bij heeft, door snel opkomende trends te identificeren, voortdurend technologische innovatie na te streven en beide technische praktijken snel te verbeteren.

De nieuwe white paper bespreekt zowel de nieuwste trends als ontwikkelingen op het gebied van AI en onderzoekt 63 scenario-specifieke AI-toepassingen uit 16 verschillende industrieën. Daarnaast presenteert het een aantal innovatieve best practices op het gebied van intelligente transformatie uit 18 verschillende industrieën. Meer over de Huawei Connect Conferentie 2023 is hier te lezen.

De boodschap van Huawei

Sabrina Meng is er duidelijk over. 'We build a solid computing backbone for China – and another option for the world – to support a vast range of AI models and applications for all industries'. Het antwoord is aan ons: de rest van de wereld.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....