Social Media15.12.2022

Twitter verbiedt live delen locatie van andere personen


Het einde van @ElonJet over de live locatie van Musk’s privéjet

Het was geen geheim dat Elon Musk niet blij was met de twitter activiteiten van Jack Sweeney. Dat is de man achter @ElonJet, het twitter account waar je live de locatie van Musk’s privéjet kon volgen. Inderdaad, kon, want vannacht heeft Twitter (lees: Musk) besloten @ElonJet te blokkeren. Terloops zijn ook het persoonlijke account van Jack Sweeney en tientallen andere twitter accounts die hij beheerd geblokkeerd. Ook is het niet meer mogelijk om tweets te posten over de ‘ElonJet’ accounts op andere platformen, zoals Instagram en Facebook.

Geld bieden mislukte, dus kocht Musk Twitter

Musk heeft eerder, voordat hij twitter baas was, al geprobeerd Sweeney met geld te verleiden het account offline te halen of in ieder geval te stoppen met het delen van locatie informatie van Elon’s jet. Dat lukte niet, dus heeft Musk Twitter maar gekocht om @ElonJet te kunnen blokkeren.

Ik chargeer misschien, maar het lijkt er wel een beetje op. Musk, die altijd zijn mond en tweets vol heeft van ‘vrijheid van meningsuiting’, gebruikt nu zijn 44 miljard kostende platform om iemand te blokkeren wiens activiteit hem niet zint.

Veiligheidsrisico

Musk heeft inmiddels zelf ook al een verklaring gegeven waarom hij @ElonJet en al zijn accounts geblokkeerd heeft. Volgens de Twitter baas brengt het live volgen van personen, waarbij ook live de locatie van die personen openbaar gepubliceerd wordt, gevaarlijk. “Any account doxxing real-time location info of anyone will be suspended, as it is a physical safety violation”, aldus Musk in een tweet.

Als voorbeeld noemde hij dat een auto met daarin zijn kinderen onlangs gevolgd werd door een stalker die dacht dat Musk in de betreffende auto zat. Dat is uiteraard niet goed te praten, maar of het volgen van de whereabouts van Musk’s privéjet daarmee te vergelijken is? Hoe dan ook, @ElonJet is niet meer en Musk is ook al gestart met een juridische procedure tegen Sweeney.

Aangepaste privacy policy

Intussen heeft Twitter ook al haar privacy policy aangepast. Daarin staat nu dat het live delen van locatie-informatie verboden is. Ook als het informatie betreft die openbaar beschikbaar is.

“Live locatie-informatie, inclusief informatie die rechtstreeks op Twitter wordt gedeeld of links naar externe URL(‘s) van reisroutes, daadwerkelijke fysieke locatie of andere identificerende informatie die de locatie van een persoon zou onthullen, ongeacht of deze informatie openbaar beschikbaar is.”

Die beslissing werd in een tweet nog wat verder toegelicht, onder andere om twitter gebruikers te laten weten dat iedereen nog wel steeds zijn of haar eigen locatiegegevens live mag delen.

Vrijheid van meningsuiting, zolang Musk het er mee eens is

Dit is op z’n minst een bijzondere actie van Twitter en Musk. De nieuwe CEO, die al heel wat vreemde besluiten genomen heeft, riep bij (en ver voor) zijn overname van Twitter al dat hij het platform de ‘volledige vrijheid van meningsuiting’ wilde teruggeven. Dat illustreerde hij kort na zijn overname, door geblokkeerde tweeps als Trump terug op het platform te verwelkomen. Daar kun je vanalles van vinden, maar in principe is het streven naar vrijheid van meningsuiting zonder beperkingen – anders dan grenzen die door de wetgeving gesteld worden, zoals bedreigingen of het oproepen tot geweld – een goede zaak.

Echter, bij Elon Musk is er nog een beperkende factor. Je mag geen mening hebben die tegen de grote Elon in gaat, dat hebben heel veel twitter medewerkers al aan den lijve ondervonden in de eerste weken van zijn bewind bij het sociale netwerk. Musk is nogal van ‘It’s my way or the highway’ en hij dult al helemaal geen tegenspraak. In dit geval lijkt het er toch sterk op dat hij een regel ingesteld heeft met ‘veiligheid’ als excuus voor het monddood maken van een van zijn criticasters. Benieuwd wie het volgende ‘slachtoffer’ wordt.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Twitter

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

We kunnen weer door met onze wekelijkse rubriek Deze week viral. Hierin delen we diverse social media-posts en video's die om een verscheidenheid aan redenen viraal gingen.

Social Media25.05.2024

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

De mannen van Even Tot Hier hadden het echt 'even tot hier' over alle perikelen rondom het Songfestival. Ze maakten er een protestsong van.

Social Media13.05.2024

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten