Truth Social is geen succes

Truth Social is geen succes

Tekort aan gebruikers, geld en dreigende juridische problemen

Vorig artikel Volgend artikel

Dat in de VS letterlijk bijna elke domoor met geld president kan worden is geen nieuws. Het ultieme bewijs daarvoor werd in 2017 door Donald J Duck, uhm Trump geleverd. Een miljonair met bijzondere (zacht uitgedrukt) denkbeelden en een bijzonder slecht verliezer. Toen hij na zijn verlies van Biden, na een verkiezingsstrijd die meer weg had van twee ruziende verbitterde opa’s, zijn verlies moest erkennen koos Donald een andere weg. Hij sloeg wild om zich heen, ‘Verkiezingsfraude!’ roepend en riep zijn volgelingen op tot en coupe. Die mislukte en Trump werd in de nasleep, naast tientallen rechtszaken, onder andere geweerd door vrijwel alle sociale netwerken. Geen probleem voor oom Donald. Hij vond het sowieso tijd om zijn eigen sociale netwerk te starten: Truth Social. Dat is, zoveel is inmiddels wel duidelijk, bepaald geen succes.

Tekort aan geld én gebruikers

Trump wilde op een slimme manier geld ophalen voor zijn eigen social media platform. De financiële details zal ik jullie besparen, maar er werd gekozen voor een soort van aandelenemissie zonder officiële IPO. Dat proces is vooralsnog op niets uitgelopen, waardoor Truth Social, dat eigendom zou worden van de Digital World Acquisation Corp (DWAC), nu in een spagaat zit. Volgens informatie van de SEC heeft Truth Social het afgelopen half jaar een verlies van 6 miljoen dollar geleden en geen omzet gegenereerd. De activa van het bedrijf zijn becijferd op 293 miljoen dollar.

Inmiddels stagneert ook het aantal nieuwe gebruikers voor Truth Social. Met name veroorzaakt door techniche problemen. Het platform werkt simpelweg nog niet vlekkeloos. De meeste ‘Trump volgers’ hebben Truth Social omarmd nadat oom Donald van alle andere sociale platformen verbannen was en zijn eigen netwerk opstartte.

Maar echt snel groeien doet het netwerk niet. Toch vreemd voor een 'president' waar bij de laatste verkiezen nog meer dan 60 miljoen mensen (Amerkianen, dat wel) achter stonden en op stemden. De laatste 'groeispurt' werd ingezet toen Trump's villa in Florida door de FBI binnengevallen werd.

De uitblijvende groei heeft ook te maken met de beschikbaarheid van smartphone apps voor het sociale netwerk. De release van de iOS app verliep verliep allesbehalve vlekkeloos. Gelanceerd in februari, maar pas beschikbaar in mei. Trump ‘fans’ met een Android smartphone kunnen nog altijd geen app installeren, simpelweg omdat die er nog niet is.

Capitol-a
Trumps rol bij de bestorming van het Capitool kan Truth Social nog wel eens lelijk gaan opbreken.

Trump gaat vrolijk door

Intussen gaat Trump zelf vrolijk door met het verspreiden van content – hij noemt het de échte waarheid - via zijn eigen platform. Deze week verschenen nog tientallen posts van zijn hand. Vrijwel allemaal content die door andere sociale mediakanalen geblokkeerd worden, zoals QAnon samenzweringstheorieën.

De vraag is echter hoe lang Truth Social het nog gaat uithouden. De aanhoudende juridische problemen van Trump hebben de financiële situatie van het netwerk nog zorgwekkender gemaakt. Een van de eerste investeerders heeft DWAC aangeklaagd wegens schending van de effectenwetgeving, en het is niet helemaal duidelijk wie er nog in het bestuur van het bedrijf zit. DWAC zelf wijst potentiële investeerders intussen op de mogelijke negatieve impact die de rechtszaken die Trump momenteel boven het hoofd hangen naar aanleiding van zijn rol bij de bestorming van het Capitool, het Truth Social platform geen goed zullen doen. Misschien is dat maar goed ook.

Natuurlijk, ook ik ben van mening dat je slechte voetballers vooral de bal moet geven zodat ze zichzelf kunnen uitschakelen, maar er zijn grenzen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...