TikTok komt met nieuw tabblad voor STEM-video’s

TikTok komt met nieuw tabblad voor STEM-video’s

​Hopelijk ook in Nederland

Vorig artikel Volgend artikel

TikTok wil onderwerpen zoals wiskunde, techniek, wetenschap en technologie meer in het zonnetje zetten. Het heeft daarom een nieuw tabblad gemaakt voor alleen STEM (science, technology, engineering, maths). Een belangrijke keuze, want het komt pontificaal naast ‘Volgend’ en ‘Voor jou’ te staan en dat zijn toch zeer veelgebruikte knoppen op TikTok.

TikTok

Althans, we hopen dat dit ook naar Nederland komt en niet alleen een optie voor Amerika blijft (Amerika, dat eigenlijk TikTok wil verbieden). Er zitten namelijk moderators op die bepalen of de video eraan voldoet en waarschijnlijk is het dan gericht op Engelstalige video’s, die TikTok waarschijnlijk niet in de Nederlandstalige variant vindt thuishoren.

We hopen het niet. We hopen dat het nog komt in ons land, want het is heel belangrijk dat jonge mensen (en die bereikt TikTok als geen ander) vroeg met dit soort onderwerpen in aanraking komen. Zeker jonge meisjes, want met 16 procent vrouwen in de tech in Nederland kunnen we veel meisjes gebruiken op IT-opleidingen. In andere Europese landen lijkt het wat normaler te zijn dat vrouwen ook wetenschappelijke, wiskundige en technologische beroepen kiezen.

STEM-video's

Het is niet zo dat elke video over tech ineens in die feed staat, want er zijn samenwerkingen opgezocht met STEM-organisaties om te bepalen of een video inderdaad onder dat tabblad thuishoort. Zo is het wel de bedoeling dat er video’s voorbijkomen die feitelijk juist zijn. Het fijne aan deze nieuwe feed is dat wanneer je zelf zit ‘opgesloten’ in een algoritme met dierenfilmpjes, je op die manier toch een uitstapje kunt maken naar een ander onderwerp. TikTok schijnt hiermee al flink te hebben getest, met bijvoorbeeld een fashion-feed, enzovoorts.

Het zou zeker meerwaarde kunnen bieden. Zo had TikTok in het licht van de verkiezingen een tabblad kunnen maken met alleen maar video’s over de politiek. Hoewel ook daar moderatie heel essentieel is, had het net als Snapchat een samenwerking kunnen opzoeken met de overheid, waardoor die mogelijk zelfs wat investeert in het kunnen betalen van de moderators (hoewel TikTok zelf uiteraard bulkt van het geld en dat waarschijnlijk niet nodig heeft).

Personalisatie op TikTok

Ook andere onderwerpen zouden dan een apart tabblad kunnen krijgen, zoals Koningsdag of een bepaald televisieprogramma waar iedereen het op dat moment over heeft. Zeker als je zelf zou kunnen kiezen wat dat derde tabblad wordt (en misschien zelfs een vierde en vijfde kunt toevoegen), dan kun je af en toe even uit dat algoritme breken en video’s van een ander kaliber bekijken.

In de Verenigde Staten is de feed overigens ook nog niet live: dat volgt in de komende weken. We hebben TikTok om een reactie gevraagd. Dit is wat het aangeeft: "Op dit moment richten we ons op de STEM-feed naar mensen in de VS brengen, en we kijken ernaar uit om te zien hoe de TikTok community deze nieuwe bron van verrijkende content omarmt." Afwachten dus.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...