Meerdere profielen inloggen op Facebook: eindelijk kan het

Meerdere profielen inloggen op Facebook: eindelijk kan het

Vorig artikel Volgend artikel

Op Instagram kan het al jaren, maar Facebook doet nu ook mee: inloggen met meerdere profielen. Waar Facebook vroeger juist een hetze had tegen meerdere profielen van één persoon, lijkt het dit nu juist toe te juichen. Het doet het echter wel op zijn eigen manier.

Cyberpesten

Het kunnen inloggen met meerdere profielen betekent dat je dus juist wordt gestimuleerd om profielen aan te maken ie niet op je eigen naam zijn. Ideaal voor mensen die catfishen dus, al is het hebben van meerdere profielen ook een voordeel. Zo schreven we laatst al dat het verstandig is om meerdere losse accounts te hebben, zodat je bij cyberpesten een ander profiel hebt om op terug te vallen.

Facebook wilde altijd dat er maar één profiel tegelijk een online sessie had, maar dat kunnen er nu meer zijn. Sommige mensen denken dat het bedrijf dat doet omdat het aantal actieve gebruikers terugloopt, waardoor je nu op een kunstmatige manier kunt stellen dat er toch meer profielen online zijn. Er wordt echter ook gedacht aan het metaverse: misschien is het handig om daar op meerdere profielen te kunnen inloggen.

Facebook-profielen

Het is in ieder geval op dit moment nog een test onder een handjevol gebruikers. Je kunt naast je eigen profiel vier andere profielen aanmaken. Facebook denkt dat je zo een profiel gaat maken voor vrienden, voor collega’s en voor de interactie met groepen. Wat daarbij wel belangrijk is te vermelden, dat is dat het niet gaat om accounts, maar om profielen. Het is dus niet helemaal zoals Instagram, waar je met aparte accounts inlogt. Je logt op Facebook eigenlijk in zoals op Netflix. Je hebt één account en daarop bestaan meerdere profielen.

Hiermee kan Facebook alsnog makkelijk mensen tegenwerken die kwaad in de zin hebben. Als je namelijk met één van je profielen de boel verstiert, dan kun je erop rekenen dat je hele account in de problemen is, dus niet slechts één profiel. Het is goed dat deze mogelijkheid er komt, maar het is een beetje de vraag of het niet juist vervelend gedrag in de hand werkt. Doe je bijvoorbeeld social media voor je werkgever, dan moet je alsnog steeds in- en uitloggen met je account om dan met het bedrijfsaccount in te loggen (tenzij je een machtiging hebt, uiteraard).

Test door Facebook

We zijn dan ook benieuwd hoe deze functie mensen echt gaat helpen. Het lijkt nogal arbeidsintensief om je persoonlijkheid ineens in meerdere profielen op te splitsen en meerdere ‘iks’ te moeten bijhouden. Nu is het nog een test, dus wie weet ziet deze functie uiteindelijk het daglicht helemaal niet. In ieder geval is er genoeg kritiek op Facebook over de mogelijkheid.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...