Social Media22.06.2020

Meer volgers op Instagram? Dit zijn de nieuwste tips & trucs!


Waarom zou je meer volgers willen krijgen op Instagram? Het antwoord is heel simpel: om je bereik te vergroten. Dat is misschien niet zo relevant als je alleen foto’s post voor vrienden en familie, maar wel als je serieus werk wilt maken van je account. Daarom steken influencers, bloggers en merken zoveel energie in hun Instagram-account.

Volgers kopen is echt niet oké

Het kopen van volgers was jarenlang (stiekem) heel populair, maar lijkt nu gelukkig toch echt op z’n retour. Sowieso is het nu helemaal ‘in’ om een minder perfect plaatje te tonen op social media, dus daar horen al die nepprofielen niet meer tussen. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je bereik op Instagram te vergroten en wij vertellen je hoe je dit kunt doen!

Maak je account openbaar

We weten dat het ten koste gaat van een deel van je privacy, maar zolang je geen BN’er of Hollywoodster bent, moet je je account echt op openbaar zetten. Je bent beter vindbaar voor toekomstige volgers en de hashtags die je gebruikt (waarover later meer) kunnen door anderen worden gevonden. Dat gaat je zeker helpen om je bereik te vergroten.

Gebruik (de juiste) hashtags

Nog steeds belangrijk: hashtags. En dan wel de juiste hashtags uiteraard. Gebruik ze in je posts en stories. Het mooie is dat Instagram jou suggesties geeft welke de meest trending zijn. Wanneer je bijvoorbeeld ‘interieur’ intikt, krijg je meteen te zien hoe vaak de hashtag wordt gebruikt. Meer betekent niet altijd beter trouwens, want je valt nogal snel weg in een grote hoeveelheid hashtags.

Kies welke voor jou relevant zijn, die goed bij je foto passen en bedenk je dat Engelstalige hashtags niet vaak door Nederlandse Instagrammers worden gebruikt (verplaats je dus in je doelgroep). Vergeet ook niet je bio aan te passen en daarin de voor jou meest relevante hashtags te gebruiken. En plaats ze in je stories!

Maak Instagram Stories

Stories bestaan inmiddels al een aantal jaar en de opties worden steeds uitgebreider. Ze zijn onverminderd populair en helpen je om het bereik van je account te vergroten. Zeker wanneer je regelmatig stories post, zul je zien dat ze steeds beter worden bekeken. Bedenk je wel goed wat je wilt vertellen. Wat is je doel? Je vrienden en familie laten zien wat je doet? Of wil je dat nieuwe idee of jezelf eens goed onder de aandacht brengen?

Tips om rekening mee te houden bij het plaatsen van stories:

  • Wanneer je een locatie toevoegt (en je profiel openbaar hebt staan), is deze zichtbaar voor iedereen en zal het waarschijnlijk ook bekeken worden door niet-volgers. Wellicht levert je dat een aantal nieuwe volgers op.
  • Gebruik ook in je stories hashtags. Je kunt er 1 toevoegen als sticker en maximaal 10 in de tekst. Wanneer je niet wilt dat ze allemaal zichtbaar zijn (want dat verpest je foto misschien een beetje), plaats je ze achter je foto (even klein maken en ‘over’ die hashtags plaatsen).

Zelf hashtags bedenken en volgen

Maak je rotan stoelen? Ga dan #rotanstoelen volgen om te zien wie er allemaal affiniteit mee heeft. Bekijk regelmatig alle posts die deze hashtag hebben gebruikt en like ze. Dat kan je nieuwe volgers opleveren, omdat anderen misschien dan weer nieuwsgierig zijn geworden naar jouw account.

Wat ook goed kan werken, is het zelf bedenken van een hashtag. Wanneer deze viral gaat levert het je zeker veel nieuwe volgers op. Denk hier goed over na, check of de hashtag nog niet wordt gebruikt en roep anderen op om je hashtag te gebruiken in hun posts en stories (en vraag ze eventueel af en toe om jou hierin te taggen).

Reageer snel en op posts van anderen

Wanneer jij op posts van anderen reageert kan dat jouw bereik ook groter maken. Zeker als je het doet onder foto’s die een link hebben met wat jij zelf doet. Ben je fanatiek in de sportschool? Volg dan andere ‘fitfluencers’ en reageer af en toe met een persoonlijke boodschap onder een post. Of stel een vraag, dat zorgt voor interactie en zo zien andere volgers jouw account ook.

Houd het echt persoonlijk! Je kunt automatische ‘bots’ inzetten die onder posts met bepaalde hashtags bijvoorbeeld ‘great’ zetten, maar daarmee val je tegenwoordig al snel door de mand. Probeer zo snel mogelijk te reageren op reacties van volgers onder jouw eigen posts (dit heeft met het algoritme te maken). Interactie scoort sowieso nog steeds goed op the gram, dus stel vooral regelmatig een vraag in je post of story.

Persoonlijk profiel of business account?

Maakt je account onderdeel uit van je bedrijf of wil je er ooit een business van maken? Maak dan een business account aan. Groot voordeel: je ziet dan veel meer statistieken. En dat is niet alleen leuk, maar vooral heel handig. Je kunt dan veel beter zien wat scoort, dit geldt voor zowel stories als posts (ga naar ‘statistieken bekijken’). Tenslotte, we zeggen het nog maar eens, check nog eens je bio. Dat is namelijk het eerste wat bezoekers aan je profiel zien. Op basis daarvan beslissen ze binnen een paar seconden of ze je wel of niet gaan volgen. Doe inspiratie op bij anderen en bekijk en bedenk wat jou en je doelgroep aanspreekt.

Denk goed na over de foto’s die je plaatst

De tijd van perfecte plaatjes is echt voorbij op Instagram. Hoera! Je feed hoeft er niet meer helemaal gestyled uit te zien en je foto’s mogen er ook wel op verschijnen zonder een ernorme ‘filter opknapbeurt’. Toch is het wel leuk en duidelijk voor je volgers als je foto’s een soort van herkenbaarheid uitstralen. Denk er gewoon eens goed over na en test uit wat bij je past.

Er is ook nog zoiets als algoritme op Instagram, maar dat is voer voor een volgend artikel. Veel plezier en vergeet niet: je echte leven is natuurlijk altijd nog belangrijker dan het aantal volgers op ’the gram’!

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Influencers

Is deinfluencing de nieuwe trend in de influencercultuur?

Dit is wat het is en waarom bepaalde influencers, deinfluencers dus, hiervoor kiezen.

Social Media10.05.2024

Is deinfluencing de nieuwe trend in de influencercultuur?

Gaat gadgetmerk Insta360 te ver met contentmakers?

Insta360 maakt prima camera's, maar het heeft ook heel veel partnerschappen met influencers. En daar is het niet zo transparant over.

Marketing30.04.2024

Gaat gadgetmerk Insta360 te ver met contentmakers?

​Je kunt meer geld verdienen met lange video’s op TikTok

TikTok heeft het een tijdje geprobeerd en het is overduidelijk bevallen: het videoplatform normaliseert lange video’s. Sterker nog: het beloont het zelfs. TikTok heeft zijn nieuwe fonds voor creators geopend en daarin...

Social Media06.03.2024

​Je kunt meer geld verdienen met lange video’s op TikTok

​5 tips voor als je een OnlyFans-account wil beginnen

“Ik maak wel een account op OnlyFans”, mensen zeggen het vaak als grapje, bijvoorbeeld als iets heel duur is, of als ze iets op werk doen waarvoor ze zogenaamd wel eens ontslagen zouden kunnen worden. Maar wat als je...

Social Media16.01.2024

​5 tips voor als je een OnlyFans-account wil beginnen

Influencers worden te duur, maar er is een oplossing

Een nieuw jaar en dat betekent voor veel bedrijven weer een nieuwe koers. Veel grote bedrijven hebben allang ontdekt dat je met influencers in een keer een groot publiek bereikt, maar die bedrijven merken inmiddels ook i...

Social Media01.01.2024

Influencers worden te duur, maar er is een oplossing

​KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie

De Eredivisie CV en DreamHack Sports Games maken bekend dat KPN zich ook de komende drie eDivisie-seizoenen als naming partner aan de gamingcompetitie verbindt. De voortzetting van dit partnership is vanaf het seizoen 20...

Gaming25.10.2023

​KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie

Een pop-up barber op tramstation Leidseplein

Philips OneBlade kondigde gisteren met trots een nieuwe samenwerking aan met twee invloedrijke figuren in de wereld van authenticiteit en stijl: Bram Krikke en de populaire TikTok barbier Reboir Kleijnendorst. Dat deden...

Gadgets25.10.2023

Een pop-up barber op tramstation Leidseplein

Werken met influencers? “Je moet weten waar de influencer enthousiast over is”

Je hebt als bedrijf steeds vaker te maken met andere manieren om je producten aan te prijzen. Je kunt een TikTok-video maken, je kunt livestreamen, en je kunt naast bijvoorbeeld journalisten inspireren om over je product...

Social Media03.10.2023

Werken met influencers? “Je moet weten waar de influencer enthousiast over is”

In gesprek met #spon

Verder lezen over Instagram

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Het internet lijkt wel gratis, maar dat is het eigenlijk nooit. Vaak moet je naar advertenties kijken, gegevens invoeren, klikken, liken, enzovoorts.

Social Media22.07.2024

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Deze Week Viral: rockversies van popnummers, Vierdaagse malaise en meer

De Nijmeegse Vierdaagse zorgde voor grote feesten en grote tranen en dan was er nog iets anders nats. Welkom in de Deze Week Viral!

Social Media21.07.2024

Deze Week Viral: rockversies van popnummers, Vierdaagse malaise en meer

Instagram krijgt nieuwe zwevende reacties met houdbaarheidsdatum

Gebruik jij de Notities op Instagram wel eens? Je kunt straks zo’n Note achterlaten als reactie op een post.

Social Media18.07.2024

Instagram krijgt nieuwe zwevende reacties met houdbaarheidsdatum

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Gelukkig zijn er ook positievere zaken die deze week volledig viral gingen.

Social Media14.07.2024

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Deze week viral: nieuwe Golf GTI, Zuck op de surf en dj-prank

Deze week hebben we de meest vreemde zaken voorbij zien komen op social media. Zuckerberg die aan het surfen is (wel/niet op het internet...) en een deejay die haar feestgangers de stuipen op het lijf jaagt. Kijk mee:

Social Media07.07.2024

Deze week viral: nieuwe Golf GTI, Zuck op de surf en dj-prank

5 dingen die leuk zijn aan Threads

Wat zorgt er toch voor dat Threads zo’n succesverhaal is geworden? Waarschijnlijk ligt dat aan deze vijf dingen.

Social Media05.07.2024

5 dingen die leuk zijn aan Threads

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Meta labelde allerlei posts die niet AI waren wel als kunstmatige intelligentie. Daar waren de daadwerkelijke fotografen niet over te spreken.

Social Media02.07.2024

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

De EU en de Digital Markets Act slaan weer toe: niet alleen Apple hangt een miljardenboete boven het hoofd: ook Meta.

Social Media01.07.2024

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

Krijgt Meta een miljardenboete?

Verder lezen over Social Network

X verandert de waterpistool-emoji in een echte gun

X heeft zonder iets te zeggen de waterpistool-emoji weggedaan en in plaats daarvan de gun weer teruggebracht.

Social Media24.07.2024

X verandert de waterpistool-emoji in een echte gun

Deze Week Viral: rockversies van popnummers, Vierdaagse malaise en meer

De Nijmeegse Vierdaagse zorgde voor grote feesten en grote tranen en dan was er nog iets anders nats. Welkom in de Deze Week Viral!

Social Media21.07.2024

Deze Week Viral: rockversies van popnummers, Vierdaagse malaise en meer

5 dingen die leuk zijn aan Threads

Wat zorgt er toch voor dat Threads zo’n succesverhaal is geworden? Waarschijnlijk ligt dat aan deze vijf dingen.

Social Media05.07.2024

5 dingen die leuk zijn aan Threads

Snapchat introduceert nano-Snaps voor wie het kort wil houden

Snapchat is het social medium dat er verantwoordelijk voor is dat we elkaar foto’s sturen die na één keer kijken verdwijnen. Een geweldig concept dat inmiddels al door veel social media is gestolen. Nu komt het met iets nieuws: nano-Snaps. Net als de iPod Nano van vroeger zijn die lekker klein.

Social Media03.07.2024

Snapchat introduceert nano-Snaps voor wie het kort wil houden

Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials

Snapchat blokkeert vanaf nu automatisch vriendenverzoeken blokkeren als ze van kwaadwillenden afkomstig lijken te zijn. Dat is niet zomaar.

Social Media26.06.2024

Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Waarom je meer bekende koppen op TikTok voorbij ziet komen

TikTok krijgt meer bekende gezichten. Maar misschien niet hoe je denkt: het introduceert nu AI-avatars van creators die reclame maken.

Social Media18.06.2024

Waarom je meer bekende koppen op TikTok voorbij ziet komen

Habbo Hotel keert terug: is het voor kinderen of voor volwassenen?

Habbo Hotel, weet je het nog? Het was een virtuele gemeenschap waar jongeren een soort wereld bouwden. De wereld vol ‘hotels’ komt terug.

Social Media17.06.2024

Habbo Hotel keert terug: is het voor kinderen of voor volwassenen?