​Instagram toont de tijdlijn weer chronologisch

​Instagram toont de tijdlijn weer chronologisch

Als je wil...

Vorig artikel Volgend artikel

Groot feest onder Instagram-gebruikers, want de kogel is door de kerk. De Instagram-tijdlijn wordt weer chronologisch weergegeven. Dat betekent dat die perfecte foto van die bagel met avocado die je in de ochtend maakte van je ontbijt, nu niet pas tegen het diner aan je volgers wordt getoond.

Populaire posts eerst

Dat is natuurlijk een wat gechargeerd voorbeeld, maar Instagram heeft het na jarenlang volhouden nu eindelijk weer mogelijk gemaakt. Ooit begon het social media met een chronologische tijdlijn, wat wil zeggen dat de posts van mensen op het uploadtijdstip worden weergegeven en niet op populariteit of andere keuzes van algoritmes. Heel duidelijk en heel logisch, maar Instagram vond dat niet de beste oplossing voor zijn gebruikers.

Dus introduceerde het in 2016 de op een algoritme gebaseerde tijdlijn waarin volgens Instagram posts werden weergegeven op basis van wat jij het meest interessant zou vinden. In de praktijk bleek dat vooral zeer populaire posts bovenin kwamen te staan, waardoor de mensen die al populair en groot waren alleen maar nog bekender, groter en -eerlijk is eerlijk- rijker werden, terwijl kleinere accounts hierdoor eigenlijk juist klein werden gehouden. Gebruikers waren er niet blij mee, maar Instagram hield zijn poot stijf. Tot nu.

Ter verantwoording geroepen

Tijdens de rechtszaken waarin Instagram betrokken was toen het samen met Facebook vragen moest beantwoorden over het welzijn van jongeren op de social media, gaf directeur Adam Mosseri het aan. Instagram zou in 2022 de mogelijkheid krijgen om weer in chronologische volgorde te worden getoond. Het is dus niet zo dat het alleen chronologisch is: je kunt voor het populariteitsalgoritme kiezen of voor de tijdlijn op.. tijd, zoals het woord al zegt. Je moet dat wel zelf aanzetten.

Als je de nieuwe update van Instagram downloadt (die op het moment van schrijven nog niet bij ons beschikbaar is), dan zou je op het Instagram-logo moeten tikken om de weergave te wijzigen. Je hebt dan de keuze uit het algoritme, chronologisch en favorieten. Die laatste is gebaseerd op wie jij zelf hebt gelabeld als favoriet (dat kunnen maximaal 50 accounts zijn) en jij bent de enige die kan zien wie jouw favorieten zijn.

Chronologische tijdlijn

Het is te hopen dat er volop wordt gekozen voor de chronologische variant, want ten eerste sneeuwden de posts van je vrienden nog wel eens onder door de populaire posts van de Kardashians en grappige accounts als Ladbible. Bovendien krijgen mensen die wel eens doomscrollen door het algoritme ook meer posts voorgeschoteld die eigenlijk juist meer kwaad doen dan goed.

Chronologische weergave kan uiteraard alsnog voor onzekerheid en psychische problemen zorgen, maar het wordt hiermee wel minder een populariteitswedstrijd en onderwerpen die negatieve gevoelens kunnen opwekken krijgen hierdoor hopelijk minder aandacht, al is dat uiteraard nog altijd afhankelijk van wie jij volgt. Dus wie weet is die update van Instagram en dat instellen van die chronologische weergave meteen een goed moment om eens te doorlopen wie je volgt. Als je nog leuke accounts zoekt, sla dan dit artikel erop na met leuke influencers om te volgen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...