​Instagram komt bij zinnen: volgend jaar weer chronologisch

​Instagram komt bij zinnen: volgend jaar weer chronologisch

Vorig artikel Volgend artikel

Er komen grote veranderingen aan voor Instagram in het nieuwe jaar. Niet alleen vanwege de hulp voor tieners en hun ouders, maar ook voor iedereen die het social medium gebruikt. Eigenlijk is het niet vernieuwend, want Instagram was ooit zo, maar dit zal wel voor veel mensen als een revolutie voelen. Instagram gaat terug naar de chronologische weergave.

Retro-Instagram

Het is een keuze: je mag straks zelf bepalen of je de Instagram-feed wil laten tonen op de populariteitswedstrijd-modus die de feed nu heeft, waarbij posts met meer likes en interactie ook hoger komen te staan in de feed. Of je kiest voor retro-Instagram, waarbij je een chronologische versie van de feed ziet. Dat betekent dat het ijsje dat je oma post straks hoger in je feed staat dan een post van die influencervriendin van je die meteen 100 likes heeft, als je oma die qua tijd later postte dan de influencer.

Het is geen jubel en juich-verhaal van Instagram dat met grote bombarie wordt aangekondigd. Integendeel: Instagram-baas Adam Mosseri liet het weten terwijl hij voor het Amerikaanse Senaat moest getuigen over hoe schadelijk Instagram is voor jongeren. De vraag werd gesteld of Mosseri van mening was dat mensen Instagram moesten kunnen gebruiken zonder de manipulatie van algoritmes en zijn antwoord was daarop dat hij er oké mee is als mensen de optie weer krijgen om te kiezen voor een chronologische feed. Sterker nog, toevalligerwijs is Instagram net bezig om dat te maken.

Chronologische feed

Of dat helemaal klopt dat het uit zichzelf heeft besloten dat het goed is om de chronologische volgorde van berichten terug te brengen, of dat het dat vooral doet door druk van de overheid en de media, dat zullen we nooit zeker weten, maar dat hoeft ook niet: dat de mogelijkheid terugkomt is al zeer, zeer welkom.

Mosseri zegt er zelf dit over: “We geloven in meer transparantie en aansprakelijkheid en we denken dat meer controle daarin helpt. Daarom werken we nu aan een versie van een chronologische feed die we volgend jaar willen lanceren.”

Populariteit versus tijd

Iets aan die zin is wat spannend, want hij zegt niet dat ze werken aan een chronologische feed, maar aan een versie hiervan. Zegt hij versie omdat je straks inderdaad kunt kiezen tussen de populariteitsfeed en de chronologische feed, of is die chronologische variant toch niet helemaal hoe Instagram ooit was? Zouden er toch nog wat algoritmes aan te pas komen?

In ieder geval blijkt Instagram al jaren te experimenteren met hoe het kan zorgen dat mensen meer het gevoel hebben alles zelf in handen te hebben. Zo is er ook gekeken naar ‘favorites’, waarmee je wat mensen kunt kiezen waarvan je de berichten altijd bovenaan wil zien. De chronologische variant is dus ook een voorbeeld van zo’n experiment.

Goed nieuws voor de fans van de tijd: het is de bedoeling dat de ‘nieuwe’ mogelijkheid voor een chronologische feed al in het eerste kwartaal van 2022 verschijnt.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...