​Instagram probeert delen van TikTok-video’s tegen te gaan

​Instagram probeert delen van TikTok-video’s tegen te gaan

Hello, do you copy?

Vorig artikel Volgend artikel

Instagram kopieert volop van TikTok, maar wil TikTok daarvoor niet de credits geven. Zo zorgt het dat originele content eerder wordt getoond dan content die is gerepost van bijvoorbeeld TikTok. Dat laatste wordt veelvuldig gedaan, omdat veel mensen nu eenmaal TikTok als eerste honk hebben waar het gaat om videocontent.

Algoritme aangepast

Instagram vindt dat maar niets en heeft zijn algoritme er zelfs speciaal op aangepast dat originele content boven gedeelde content komt te staan. Instagram-chef Adam Mosseri zegt: “Als je iets helemaal opnieuw maakt, zou je meer credit moeten krijgen dan wanneer je iets dat je van iemand anders hebt gevonden, opnieuw deelt. We gaan meer doen om originele inhoud meer te waarderen, vooral in vergelijking met opnieuw geposte inhoud."

Hoewel dat op zich helemaal geen vreemde gedachte is, lijkt Instagram het zeker niet alleen maar te doen om originaliteit. Het kopieert immers zelf ook het ene na het andere van TikTok en Snapchat met zijn Stories en zijn Reels. Blijkbaar wil het daarop het alleenrecht hebben, waardoor dingen die je deelt vanuit andere platformen zoals Twitter en TikTok minder hoog worden gewaardeerd en dus minder prioriteit krijgen op de tijdlijn. Gelukkig kun je die sinds kort zelf wel op chronologisch zetten, waardoor je ietwat tegen dat algoritme kunt ‘vechten’, maar je moet daarvoor wel zelf een handeling doen.

Content doorplaatsen

Hoewel het vanuit Instagram wat kinderachtig overkomt, is het ergens ook wel te verklaren waarom het hiervoor kiest. Als iedereen constant TikTok-content op Instagram zet, dan maak je door dit te delen eigenlijk reclame voor TikTok. Stel dat je hele Instagram-tijdlijn vol staat met TikTok-video’s: waarom zou je dan nog op Instagram blijven en die accounts niet gewoon gaan volgen op TikTok? Je hoeft voor dat platform zelfs niet eens een account te hebben om er gebruik van te maken, dus de overstap is snel gemaakt.

Het algoritme reageert op Reels waarin een TikTok-logo voorbij komt en plaatst die dus minder hoog. Ben je dus zelf influencer op Instagram en TikTok en wil je eigen content van TikTok doorplaatsen op Instagram, dan kun je dat beter laten (of zorgen dat het TikTok-logo niet zichtbaar is). Een beetje irritant, want je wordt als creator dus wel gedwongen om je content nieuw te te plaatsen, terwijl je misschien juist heel trots bent op een video waar je veel moeite voor hebt gedaan op TikTok.

TikTok-video's op Instagram

Tegelijkertijd kun je als gebruiker dus ook beter niet de TikTok-video’s delen van anderen, wat ook daarop zal Instagram aanslaan en je post minder belangrijk maken. Wil je dus iets delen wat je heel leerzaam, leuk of grappig vindt, dan wordt je dat door het aangepaste algoritme flink bemoeilijkt. Het scheelt je als kijker ook wel weer: als mensen volop hetzelfde delen, dan zie je dat minder snel, waardoor je niet steeds naar hetzelfde zit te kijken. Dat kan echter ook betekenen dat je iets heel belangrijks mist, want iets wordt meestal niet zomaar massaal gedeeld.

Kortom, gemengde gevoelens over deze anti-kopieertruuk van Instagram. Daarnaast heeft Mosseri nog andere nieuwe dingen aangekondigd op het social medium. Zo komt onder andere de mogelijkheid om specifieke producten te taggen beschikbaar, waarover we al eerder schreven. Ook meldden we eerder al dat het op Instagram mogelijk wordt om creatievelingen van tags te voorzien, waardoor je als model bijvoorbeeld de make-upartiest of de fotograaf op makkelijkere en duidelijkere wijze credit kunt geven.

Maar eerst eens kijken hoe dit nieuwe algoritme van Instagram precies reageert op het delen van TikTok-video’s. Is het merkbaar? Helpt het om het TikTok-logo eraf te halen? Het wordt even hard experimenteren op het social medium.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...