​Gerucht: Tiktok stopt met shopbare livevideo's

​Gerucht: Tiktok stopt met shopbare livevideo's

Vorig artikel Volgend artikel

Eén van de manieren voor bedrijven om geld te verdienen op TikTok, zijn shopbare video’s. Echter lijken die toch niet zo aan te slaan, waardoor TikTok ermee zou gaan stoppen.

Liveshoppen op TikTok

TikTok zou in Europa en de Verenigde Staten stoppen met shopbare video’s, omdat de resultaten er niet naar zijn. Financial Times schrijft dat er sinds vorig jaar bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk mee werd getest, zoals met een livestream genaamd On Trend. Echter blijkt het grote publiek hier (nog) niet klaar voor. Er komen gewoon geen verkopen uit in het Westen. Opvallend, want in Azië werkt het veel beter.

Het vreemde is dat op zich veel mensen wel de producten willen kopen van een influencer. Kijk naar de bodyglitter van Monica Geuze of de lipkits van Kylie Jenner. Zeker in de wereld van make-up worden mensen makkelijker geïnfluenced, omdat dat vaak zeer specifieke producten zijn en het is makkelijk om vanuit je luie stoel iets te kijken en dan een paar keer op je scherm te tikken, waarna je de producten een paar dagen later in huis hebt en zelf aan de slag kunt.

Creators en retail

In China is dat ook precies hoe het werkt. TikTok daar (Douyin genaamd) heeft zelfs gezorgd voor grote evenementen waarbij retailers en creators samenwerken. Misschien komt het omdat liveshoppen tijdens een livestream plaatsvindt en mensen bang zijn om uit de livestream te gaan (of simpelweg niets willen missen). Of misschien weten mensen niet goed dat het bestaat, of willen ze niet helemaal iets uit China halen, omdat TikTok Chinees is (hoewel dat dus niet zo is bij de livestreamshops: die versturen hun producten niet per se uit China).

Gelukkig zijn er nog steeds veel andere manieren waarop TikTokkers zorgen dat mensen geld spenderen. Er zijn genoeg producten die compleet viral zijn gegaan en menig TikTok-kijker in huis heeft. Denk aan Seasum leggings, de Ice Roller gezichtsmassageroller, Isle of Paradise bruiningcrème en Cat Crack-catnip. Genoeg gekke dingen waarvan je niet wist dat ze bestonden, laat staan dat je ze nodig had, maar die toch via een TikTok-video in je hoofd gaan zitten en uiteindelijk in veel gevallen hebben geleid tot een aankoop.

Shoppen op Instagram

TikTok is zeker niet het enige social medium dat liveshoppen testte. Instagram heeft ook al enige tijd de optie om te livestreamen en shoppen mogelijk te maken voor bedrijven. Het is alleen moeilijk om het op het eigen platform te houden. Kijk bijvoorbeeld naar de Stories. Soms komt daar een winkel tussendoor met bijvoorbeeld vier producten, waarbij je dan op ‘Shoppen’ kunt klikken. Je linkt dan wel door naar de winkel zelf.

Deze manier van shoppen lijkt inmiddels al jaren erg populair, zeker omdat Instagram zoveel van je weet dat het vaak nog producten zijn die je echt zou kopen ook. Geen baby-artikelen voor mensen die geen kinderen hebben: precies die dingen die je graag zou willen hebben, ook al wist je voor je het op Insta tegenkwam helemaal niet dat het bestond.

China wel

Het is ook niet voor niets in China wel een succes om te liveshoppen. Misschien heeft TikTok er niet genoeg ruchtbaarheid aan gegeven in het Westen of helpt dat er vanuit veel landen wantrouwen is naar China ook niet heel erg mee aan het nemen van de stap om iets te kopen op TikTok. Als het gerucht tenminste klopt, want TikTok heeft hierover zelf nog geen uitspraken gedaan.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...