Ex-Twitter topman luidt noodklok over fake accounts en security

Ex-Twitter topman luidt noodklok over fake accounts en security

Heeft Elon Musk dan tóch gelijk?

Vorig artikel Volgend artikel

Begin dit jaar moest Peiter Zatko, verantwoordelijk voor de digitale beveiliging van Twitter’s data en servers, ineens het veld ruimen. Hij zou zijn werk niet meer goed genoeg doen, was de officiële verklaring van het sociale netwerk. Gisteren heeft Zatko echter een boekje open gedaan over zijn kant van het verhaal en daaruit blijkt dat het beveiligingstechnisch een chaos is bij Twitter. Volgens Zatko was, en is, groei – onder andere van het aantal accounts cq. gebruikers – belangrijker dan security en juiste informatie over, bijvoorbeeld, fake accounts.

Meer accounts belangrijker dan security

Natuurlijk moeten in ogenschouw houden dat we het hier te maken hebben met een ontevreden, ontslagen, medewerker. Echter, het rapport dat Zatko enkele weken geleden al aan de autoriteiten overgedragen heeft, liegt er niet om. Zo hebben volgens de hem veel te veel verschillende mensen toegang tot gevoelige data (oa van gebruikers). Daarnaast vindt Twitter de groei van het aantal gebruikers en accounts dus veel belangrijker dan een goed beveiliging of het opschonen van oude (en fake) accounts.

Zatko beweert ook dat de top van Twitter haar eigen bestuur en overheidstoezichthouders verkeerd heeft voorgelicht over beveiligingsproblemen. Zo zouden er ‘achterdeuren’ in de systemen ‘open staan’ die een serieus risico vormen op aanvallen van hackers, spionage, het manipuleren van data en verspreiden van desinformatie.

Opruimen heeft geen prioriteit

De klokkenluider, die dus besloten heeft niet anoniem te blijven, stelt ook dat Twitter de gegevens van gebruikers niet op betrouwbare wijze verwijdert nadat ze hun accounts hebben geannuleerd. In sommige gevallen komt dat doordat het bedrijf de informatie de informatie van die gebruikers niet meer heeft of kan benaderen. Zatko zegt bovendien dat Twitter regelgevers heeft misleid over de vraag of het de gegevens verwijdert zoals vereist is.

Over fake en robot-accounts zegt Zatko dat de top van Twitter de kennis ontbeert om te begrijpen hoe ze dat probleem moeten aanpakken en oplossen. Een belangrijke reden daarvoor is het feit dat ze daar geen prioriteit aan geven.

Hmmmm… heeft Elon Musk dan toch gelijk? De miljardair steggelt al maanden met Twitter over het percentage fake accounts dat volgens de Tesla topman veel hoger ligt dan hetgeen Twitter rapporteert. Die ‘ruzie’ is de voornaamste reden dat Musk van de overname van Twitter, waar hij enkele maanden geleden 44 miljard dollar voor bood, af te zien.

Via: CNN Business

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...