​Alles wat je moet weten over Threads, an app by Instagram

​Alles wat je moet weten over Threads, an app by Instagram

Vorig artikel Volgend artikel

Het is hard gegaan: Meta lanceert deze week Threads, an app by Instagram. Deze app moet een soort antwoord zijn op Twitter: of liever nog, een alternatief ervoor. Mede hierdoor gaan Zuckerberg en Musk binnenkort samen de ring in (al is dat natuurlijk eerst zien, dan geloven): er is zoveel gedoe bij Twitter sinds Elon Musk er de scepter zwaait, dat men bij Meta dacht: wij zien onze kans. Die kans komt er in de vorm van Threads, een app die veel links heeft met Instagram, maar alsnog wel een aparte app is.

Threads 1

Threads, an Instagram app

Threads kun je momenteel al in de appwinkels van Google en Apple vinden en hierbij zie je ook alvast hoe de app eruit komt te zien (zie ook de afbeeldingen in dit artikel). Het idee is dat we straks massaal gaan Threaden. Een Thread is het equivalent van een Tweet (of post..) en daarin kun je eigenlijk vooral veel tekst kwijt, want dat is wel waarop Threads vooral gebaseerd is. Je kunt een post van een hartje (like) voorzien, een antwoord (met het praatwolkje) en het op je eigen feed posten (twee pijltjes) of verder delen (het papieren vliegtuig). Het zijn allemaal iconen die we kennen van Instagram en dat is het idee: zo kun je je volgers van Insta meenemen in deze nieuwe app, maar alleen als je dat zelf wil.

De app draagt in de appwinkels niet voor niets de naam Threads, an Instagram app: de overeenkomsten zijn duidelijk. Het idee is dat mensen die je bijvoorbeeld hebt geblokkeerd op Instagram ook in deze app geblokkeerd zijn, waardoor het een prettige ervaring wordt en je niet alles opnieuw hoeft op te zetten. De app komt natuurlijk als geroepen nu Twitter allerlei limieten en betaalmuren oplegt. En dat je het ook vrij makkelijk kunt gebruiken door met je Instagram-account in te loggen, maakt het ook nog wat laagdrempeliger. Je kunt je naam, profielfoto en accountnaam gewoon meenemen en je volgers dus ook.

Tekstgebaseerde conversaties

In de App Store is qua omschrijving te lezen: “Zeg meer met Threads - Instagram's tekstgebaseerde conversatie-app. Threads is de plek waar gemeenschappen samenkomen om te discussiëren over alles van de onderwerpen die je vandaag belangrijk vindt tot wat morgen trending zal zijn. Wat het ook is waar je in geïnteresseerd bent, je kunt je favoriete makers en anderen die van dezelfde dingen houden direct volgen en met ze in contact komen - of bouw je eigen loyale volgers op om je ideeën, meningen en creativiteit met de wereld te delen.”

Donderdag wordt Threads officieel aangekondigd en nogmaals: de timing kon niet beter. Het is alleen de vraag of Meta hiermee straks wéér een kip met de gouden eieren in handen heeft, of dat Threads toch echt in de rij moet staan, achter alternatieven zoals Bluesky en -zij het met een iets andere opzet- Mastodon.

Threads 2
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...